Zaden en pittenbrood van Bakbananenmeel
Wist je dat je van Bakbananenmeel ook een heerlijk zaden en pittenbrood kunt bakken?
Met dit recept kun je een hartig brood bakken, maar ik geef je ook een variatie voor een licht zoet brood dat zonder beleg ook al super lekker is.
Wat heb je nodig?
- 50 gĀ bakbananenmeel
- 75 g havermout
- 100 g kokosrasp
- 2 el (23 g) psylliumvezels
- 75 g zonnebloempitten
- 75 g pompoenpitten
- 75 g lijnzaad (fijngemalen in vijzel of keukenmachine)
- 3 el (30 g) kokosolie
- 500 ml water
- optioneel:Ā 80 g rozijnen *
- optioneel: 1 el (10 g) ahornsiroop *
- optioneel: snuf zout
- Cakeblik 29*10,5
- Bakpapier
* Wanneer je de rozijnen en ahornsiroop toevoegt krijgt je brood een licht zoete smaak. Het is dan al lekker om zonder beleg te eten. Gebruik je deze ingrediƫnten niet in het brood, dan kun je het goed combineren met hartig (en zoet) beleg zoals bijvoorbeeld plakjes avocado.
Bereiding:
Smelt de kokosolie.
Weeg ondertussen alle droge ingrediƫnten af (ook de zaden, pitten en rozijnen), doe deze in een kom en meng met een lepel goed door elkaar.
Is de kokosolie gesmolten? Vul een 2e kom dan met 500 ml water, de vloeibare kokosolie en eventueel 1 el ahornsiroop. Roer het goed door.
Voeg nu de droge ingrediƫnten bij het water mengsel en roer dit tot een stevig beslag. Vet een cakeblik in en schep daarin het beslag. Druk het een heel klein beetje aan, maar niet te veel dan blijft het wat luchtiger.
Dek het cakeblik met beslag nu af met bijvoorbeeld een droge theedoel en laat het 2 a 3 uur rusten.
Verwarm dan de oven voor op 180 graden (heteluchtoven oven, onder-en bovenwarmte) en bak het brood voor 30 minuten.
Haal het brood dan uit de oven, leg een vel bakpapier op een ovenrooster, draai daarop het bakblik om en stort het brood op het rooster. Plaats het brood nog eens voor 20 minuten in de oven. Zo bak je de onderkant van het brood ook nog even goed af.
Het brood is klaar als het een beetje hol klinkt als je erop tikt met een lepel.
Laat het brood afkoelen op een rooster en smullen maar!
Ā Ā
Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Femke's Foodies