Menu
EUR

Adaptogenen

Breng balans in je leven met adaptogenen

De afgelopen tijd hoor en lees je wellicht steeds vaker over adaptogenen en de voordelen die deze bijzondere stoffen te bieden hebben aan de moderne mens. De hedendaagse mens is immers vaak druk in de weer met het hooghouden van alle ballen die het leven op hen afvuurt, waardoor stress, werk- en prestatiedruk een serieuze aangelegenheid is geworden. Het is zelfs zo dat stress op het werk momenteel beroepsziekte nummer één is, en als je het ons vraag is dat geen bijster goede ontwikkeling. Langdurige en terugkerende stress kan immers leiden tot allerlei fysieke en geestelijke klachten, welke een serieuze impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven.

Het bijzondere van adaptogenen is echter dat er al honderden of zelfs duizenden jaren lang dankbaar gebruik van wordt gemaakt, in wat tegenwoordig ‘alternatieve geneeskunde’, ‘Oosterse Geneeskunde’ of zelfs ‘primitieve geneeskunde’ wordt genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele Chinese geneeskunde, de Ayurvedische geneeskunde, de Oudgriekse geneeskunde en de medicijnmannen van inheemse stammen. Zij maken vandaag de dag nog altijd in meer of mindere mate dankbaar gebruik van de bijzondere eigenschappen van de verschillende adaptogenen, welke gewonnen worden uit diverse heilzame planten, kruiden en paddenstoelen.

9 Producten
Toon:
beste keus
Puur Mieke Energie & Balans - 500mg - 60 caps
Puur Mieke
Energie & Balans - 500mg - 60 caps
Voel jij je futloos overdag, schiet je snel in de stress en raak je van alles ov...
24,95 22,89
beste keus
Puur Mieke Valeriaan - 500mg - 60 caps
Puur Mieke
Valeriaan - 500mg - 60 caps
De werkzame stoffen van Valeriaan zijn onder andere GABA, valereenzuur, valepotr...
24,95 22,89
beste keus
Puur Mieke Siberische Ginseng - 500mg - 60 caps
Puur Mieke
Siberische Ginseng - 500mg - 60 caps
Siberische Ginseng is een puur product, met als belangrijkste actieve werkzame s...
24,95 22,89
beste keus
Puur Mieke Schisandra - 450mg - 90 caps
Puur Mieke
Schisandra - 450mg - 90 caps
De zaden van de helderrode Schisandra bes bevatten lignanen, deze stoffen zouden...
24,95 22,89
beste keus
Puur Mieke Rhodiola Rosea - 420mg - 60 capsules
Puur Mieke
Rhodiola Rosea - 420mg - 60 capsules
De wortels van de Rhodiola plant worden van oudsher al gebruikt in stresssituati...
24,95 22,89
beste keus
Puur Mieke Panax Ginseng - 490mg - 60 caps
Puur Mieke
Panax Ginseng - 490mg - 60 caps
Onze pure Panax Ginseng bevat vele werkzame stoffen. Logisch dat 'panax' dan ook...
24,95 22,89
beste keus
Puur Mieke Astragalus - 450mg - 90 caps
Puur Mieke
Astragalus - 450mg - 90 caps
Van oudsher wordt Astragalus gebruikt als belangrijke ondersteuner van de functi...
23,95 21,97
beste keus
Puur Mieke Ashwagandha - 575mg - 60 caps
Puur Mieke
Ashwagandha - 575mg - 60 caps
Ashwagandha is een vegetarisch supplement dat doorgaans wordt ingezet voor de ve...
24,95 22,89
Mushrooms4Life Reishi - Organische Paddenstoel - 60caps - BIO
Mushrooms4Life
Reishi - Organische Paddenstoel - 60caps - BIO
Een biologisch, zuiver extract van het vruchtlichaam van de Reishi paddenstoel.
24,95 22,89
Toon 1 - 9 van 9

Wat zijn adaptogenen precies?

Wanneer je de Engelse taal een beetje machtig bent of Latijn hebt gehad op de middelbare school, valt je het woord ‘adapt’ in het woord adaptogenen wellicht meteen al op. Het Engelse ‘to adapt’ en het Latijnse ‘adaptare’ betekenen in het Nederlands namelijk beiden aanpassen, en dat is dan ook precies waar adaptogenen jou bij kunnen helpen. Maar waaraan helpen adaptogenen je dan aanpassen? Nou, eigenlijk precies aan datgene wat jij nodig hebt. Dit klinkt in eerste instantie misschien wat vaag en voor sommige mensen zelfs ongeloofwaardig, maar een adaptogeen bezit het unieke vermogen om zijn uitwerking aan te passen aan de behoeften van je lichaam en geest.

Het effect van adaptogenen varieert dus van persoon tot persoon en kan zelfs per situatie sterk verschillen. Eén ding staat echter wel vast, en dat is dat de werking van adaptogenen een positieve bijdrage leveren aan je algehele welzijn. Dit doen adaptogenen doordat ze je lichaam in een staat van homeostase brengen en op die manier fysieke en mentale stress van binnenuit helpen verminderen. Kortgezegd brengen adaptogenen dus weer balans tussen lichaam en geest, maar op welke manier dit gebeurt hangt volledig af van hetgeen jij als gebruiker op dat specifieke moment nodig hebt.

Waar zijn adaptogenen allemaal goed voor?

Zoals gezegd werken adaptogenen op zowel fysiek als geestelijk niveau en kunnen zowel een kalmerend als stimulerend effect teweegbrengen. Dat is bovendien zonder dat jij als gebruiker last krijgt van overstimulatie. Dit laatste is een erg voorname eigenschap, want je wilt immers niet helemaal hyperactief en extreem druk in je hoofd worden, terwijl je eigenlijk alleen maar een klein beetje extra energie en focus nodig had. Bij overstimulatie slaat de meter immers volledig uit naar de andere kant en dat is doorgaans het laatste wat je wil.

Stressregulatie

Waar adaptogenen bij helpen is het reguleren van stress en stressreacties van het lichaam die hiermee gepaard gaan. Heb jij in stresssituaties snel last van slapeloze nachten, hyperactiviteit, lichamelijk en geestelijke onder spanning staan, transpireren, een hoge bloeddruk en een opgejaagd gevoel? In dat geval kan een adaptogeen onder andere helpen bij het reguleren van het stresshormoon cortisol, het stressbestendiger maken van je cellen, je immuunsysteem versterken en je slaapritme verbeteren. Ben je echter een persoon die juist volledig lamgeslagen, futloos, vergeetachtig en uitgeput raakt in het geval zich een stressvolle situatie voordoet? Dan kunnen adaptogenen juist zorgen voor extra stimulans in de vorm van een verbetering in je energiehuishouding en uithoudingsvermogen, mentale helderheid, alertheid, een gezond slaapritme en goed functionerende cognitieve functies zoals je geheugen en concentratievermogen.

Waar zitten adaptogenen van nature in?

Er bestaan talloze verschillende adaptogenen, afkomstig van niet-toxische planten, kruiden en paddenstoelen. Hoewel ze allen gemeen hebben dat ze je kunnen helpen bij het reguleren van lichamelijke en geestelijke stress, heeft elke plant, kruid of paddenstoel echter wel zijn eigen specifieke eigenschappen. Iets dat overigens niet onbelangrijk is om te vermelden, is dat adaptogenen niet verslavend werken en je ze dus met een gerust hart op dagelijkse basis kunt gebruiken.

Een aantal voorbeelden van adaptogene planten, kruiden en paddenstoelen zijn onder andere chaga, een paddenstoel welke hoofdzakelijk groeit op de stam van berkenbomen. De cordyceps, welke ook wel de keizerlijke paddenstoel wordt genoemd. Kurkuma, de plant waarvan uit zijn wortelstok het specerij koenjit of geelwortel wordt gewonnen. Maca, het eetbare knolgewas uit het Andesgebergte in Peru. En Ashwagandha, een struik welke in delen van Afrika en Azië groet en beter bekend staat onder de naam Indiase Ginseng.

Merken
Biologisch/Duurzaam
Allergenen Informatie
  • Bekijk meer
Dieetvoorkeur
Prijs
Min Max
Sluiten
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!