Ghee! Wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Dat kan natuurlijk en ook geen probleem. We vertellen er graag wat over. In de Ayurvedische, Paleo en Koolhydraat-arme keuken is ghee een bekend product.
In deze keukens wordt er dagelijks mee gekookt. Ghee staat voor een zeer zuivere vorm van geklaarde boter. Het vindt zijn oorsprong in de Indiase keuken en ideaal om mee te bakken, braden en frituren.
Ghee is een soort van een geklaarde boter. Boter die ontdaan is van eiwitten, waardoor alleen het pure botervet overblijft. Het verschil tussen ghee en gewone geklaarde boter zit hem in: het langer op hoge temperatuur verbranden van het vocht.
Bij geklaarde boter wordt na verhitting het vocht van het botervet gescheiden. Ghee wordt daarentegen natuurlijk gescheiden. De boter wordt langer op een hoge verbrandingstemperatuur verhit. Door het verhitten verdampt het vocht en krijgt het overgebleven botervet een natuurlijk nootachtige smaak.
Ghee is een lactosevrije boter. Dit komt doordat de boter gesmolten is en hierdoor de melkbestanddelen boven komen drijven. Deze bestanddelen worden er voortijdig afgeschept om vervolgens het overige vocht te kunnen laten verdampen. Perfect dus voor iedereen met een lactose-intolerantie.
Ghee wordt ook wel de wonderboter genoemd door de vele (gezondheids-) voordelen die dit product heeft.
Lab test Caseïne (dierlijk eiwit dat in melk voorkomt)
Bij Puur Mieke hebben we een ruim assortiment van ghee producten op onze website. Zo variëren we niet alleen in de hoeveelheden, maar hebben we ook heerlijke varianten te koop. Dit tijdens het bakken en braden de gerechten een overheerlijke smaak meegeven.
Liever een kleinere verpakking ghee kopen? Bestel dan de 500 ml, 245 ml of 100 ml potjes.
Eigenlijk kun je alles bakken, braden of frituren in ghee.
Denk aan een heerlijke cake. Een lekkere botersaus voor bij je stukje vis. Of op Indiase methode: een schepje Ghee in je koffie of thee. Heerlijk!