Ghee























Wat is ghee en is het lactosevrij?

Ghee! Wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Dat kan natuurlijk en ook geen probleem. We vertellen er graag wat over. In de Ayurvedische, Paleo en Koolhydraat-arme keuken is ghee een bekend product.

In deze keukens wordt er dagelijks mee gekookt. Ghee staat voor een zeer zuivere vorm van geklaarde boter. Het vindt zijn oorsprong in de Indiase keuken en ideaal om mee te bakken, braden en frituren.

 

Wat is Ghee?

Ghee is een soort van een geklaarde boter. Boter die ontdaan is van eiwitten, waardoor alleen het pure botervet overblijft. Het verschil tussen ghee en gewone geklaarde boter zit hem in: het langer op hoge temperatuur verbranden van het vocht.

Bij geklaarde boter wordt na verhitting het vocht van het botervet gescheiden. Ghee wordt daarentegen natuurlijk gescheiden. De boter wordt langer op een hoge verbrandingstemperatuur verhit. Door het verhitten verdampt het vocht en krijgt het overgebleven botervet een natuurlijk nootachtige smaak.

 

Is het Lactosevrije boter?

Ghee is een lactosevrije boter. Dit komt doordat de boter gesmolten is en hierdoor de melkbestanddelen boven komen drijven. Deze bestanddelen worden er voortijdig afgeschept om vervolgens het overige vocht te kunnen laten verdampen. Perfect dus voor iedereen met een lactose-intolerantie.

 

Voordelen van Ghee boter

Ghee wordt ook wel de wonderboter genoemd door de vele (gezondheids-) voordelen die dit product heeft.

  • Gezonde vetten. 
    • De vetten in ghee kunnen door de lever worden verwerkt. Waardoor er een optimale verbranding plaatsvindt in het lichaam. En niet omgezet wordt in vetweefsel.
  • Ideaal voor bakken,braden en wokken. 
    • Ghee kan hoge temperaturen verdragen zonder aan te branden. Ghee is namelijk ontdaan van de melkbestanddelen die gewone boter of roomboter op hoge temperatuur laat verbranden. Het verhitten van ghee tot maar liefst 250 graden is dus geen probleem. Dus ideaal voor het bakken, braden en wokken van heerlijke gerechten.
  • Geschikt voor Koemelkallergie of Lactose intolerantie. 
    • Ben je lactose intolerant of heb je een koemelkallergie dan kun je Ghee gewoon gebruiken. Mocht je het interessant vinden kun je hierover de verschillende labtesten inzien:

 Lab test Lactose

 Lab test Caseïne (dierlijk eiwit dat in melk voorkomt)

 

  • Goed voor de spijsvertering
    • Het is bij uitstek geschikt voor bakken, koken of frituren. En werkt bovendien ook bevorderend voor je spijsvertering. Belangrijke stoffen worden goed opgenomen en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Ghee bevat vitamines A, D, E en K én omega-3 en omega-9 in de goede verhouding.

 

  • 100% biologisch
    • In onze webshop vindt je verschillende Ghee Easy producten. Deze producten worden gemaakt van biologische Hollandse boter. Boter die uitsluitend van grasgevoerde koeien en geiten afkomstig is. En daarmee dan ook 100% biologisch is.

Ruim assortiment

Bij Puur Mieke hebben we een ruim assortiment van ghee producten op onze website. Zo variëren we niet alleen in de hoeveelheden, maar hebben we ook heerlijke varianten te koop. Dit tijdens het bakken en braden de gerechten een overheerlijke smaak meegeven.

De Ghee producten bij Puur Mieke:

 

 

Liever een kleinere verpakking ghee kopen? Bestel dan de 500 ml, 245 ml of 100 ml potjes.

 

Recepten:

Eigenlijk kun je alles bakken, braden of frituren in ghee.

Denk aan een heerlijke cake. Een lekkere botersaus voor bij je stukje vis. Of op Indiase methode: een schepje Ghee in je koffie of thee. Heerlijk!

 

Lees meer
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »