Nu 10% korting op het gehele assortiment met de code BIO2023

thuiswinkelkiyohWinnaar Shopping Awards 2022

Glutenvrij meel

Het aantal soorten glutenvrij meel beperkt? Welnee!

Wanneer je jezelf om wat voor reden dan ook aan een bepaald dieet moet of wilt gaan houden, zijn we als mens snel geneigd in beperkingen te gaan denken. Oftewel, wat mag je nu allemaal niet meer hebben? Hoewel deze zienswijze in eerste instantie heel logisch lijkt, ligt er een averechts effect op de loer. Je legt immers de nadruk op hetgeen dat niet leuk is. Hiermee bestaat het risico dat koken, eten en zelfs het doen van boodschappen een zware lading krijgen, waardoor je het voor jezelf wellicht onnodig lastig maakt.

Laten we het daarom eens over een compleet andere boeg gooien en de focus verleggen naar de mogelijkheden van een dieet, met in dit specifieke artikel glutenvrij meel in de hoofdrol. Gegarandeerd dat je na het lezen tot het besef komt dat de variatie aan glutenvrij meel verre van beperkt is en je hopelijk niet meer in beperkingen maar in mogelijkheden kunt denken.

Het ene glutenvrije meel is het andere niet

Tijdens je zoektocht naar het voor jou meest geschikte glutenvrije meel ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat er vele soorten verkrijgbaar zijn. Het ene glutenvrije meel is echter het andere niet, en sommige soorten lenen zich nu eenmaal beter voor een bepaald gerecht dan anderen. Nu kun je natuurlijk allerlei soorten glutenvrij meel kopen en zelf proefondervindelijk aan de slag gaan. Daar is overigens helemaal niets mis mee. Sterker nog, Puur Mieke zal dit alleen maar toejuichen. Wij weten ook als geen ander dat dit erg overweldigend kan zijn en met momenten zelfs ontmoedigend.

Om het allemaal wat eenvoudiger, overzichtelijker maar vooral leuker te maken, hebben we onderstaand overzicht voor je opgesteld. Het is een kleine greep uit ons eigen assortiment glutenvrij meel, inclusief beoogd gebruik, de voordelen en mogelijke nadelen.

Cassavemeel

Cassavemeel is een zeer fijngemalen meel dat wordt gemaakt van de zetmeelrijke cassavewortel, waarbij de gehele wortelknol wordt vermaalt en gedroogd. Cassavemeel is een erg veelzijdige soort glutenvrij meel, want je kunt het in nagenoeg alle recepten verwerken waarin je normaal gesproken gewoon meel of bloem zou doen. De smaak van cassavemeel is neutraal, bevat minder calorieën dan amandel- of kokosmeel en is goed verteerbaar.

Bakbananenmeel

Bakbananenmeel wordt gemaakt van de groene en dus onrijpe bakbanaan, niet te verwarren met de gewone banaan. Buiten het uiterlijke verschil tussenbeide is het met name de samenstelling van de bakbanaan die hierin leidend is. Zo zit er minder vocht in een bakbanaan, waardoor hij met name in zijn onrijpe staat steviger van structuur is en eigenlijk meer weg heeft van een aardappel dan van een banaan. Bakbananen bevatten bovendien een hoger gehalte aan resistente zetmeel granules (RS2) dan gewone bananen, wat bijdraagt aan de vermindering van de bloedglucosestijging na de maaltijd. Er is overigens een hele goede reden dat we onrijpe bakbananen gebruiken voor ons bakbananenmeel. Doordat er nog geen suikeromzetting heeft plaatsgevonden is de smaak van het bakbananenmeel neutraal en smaakt het dus niet naar banaan. Daarbij bevat het glutenvrije meel weinig van nature aanwezige suikers. Hierdoor is bakbananenmeel een allround vervanger en doet het met name erg goed doet in broden, taarten en pannenkoeken.

Kokosmeel

Kokosmeel is door de smaak wellicht wat minder veelzijdig in zijn gebruik, maar toch zeker het benoemen waard. Kokosmeel wordt gemaakt van het gedroogde vruchtvlees van rijpe kokosnoten, waardoor het zijn typerende lichtzoete kokossmaak verkrijgt. Houdt je dus niet van de smaak van kokos, dan is kokosmeel wellicht minder interessant om mee te bakken. De lichte textuur van kokosmeel is erg fijn en vergelijkbaar met gewoon meel, waardoor het een mooi resultaat geeft bij het bakken van gebak, koekjes en broden, maar het doet het ook erg goed in Oosterse gerechten. Houdt er overigens wel rekening mee dat kokosmeel een stuk meer water absorbeert dan gewoon meel of bijvoorbeeld amandelmeel.

Chufameel

Chufameel, in de volksmond ook wel tijgernotenmeel genoemd, wordt gemaakt van de wortel van de knolcyperus. Dit kleine knolletje is zoet en nootachtig van smaak, vergelijkbaar met amandelen en tamme kastanjes. Hoewel de naam tijgernoot anders doet vermoeden is het dus geen nootsoort, dus ook met een notenallergie kan je chufameel met een gerust hart in je baksels en gerechten gebruiken. Groot voordeel die de zoete smaak van chufameel met zich meebrengt, is dat je het gebruik van suiker of zoetstoffen in je recept aanzienlijk kunt verlagen. Chufameel is bovendien een erg veilige glutenvrije meel variant, gezien het meel niet gebaseerd is op graan. Hiermee is de kans op kruisbesmetting met gluten erg laag.

Zoals we eerder al aangaven is bovenstaand overzichtje slechts een kleine greep uit het assortiment glutenvrij meel van Puur Mieke. Wil je dus glutenvrij meel bestellen, neem dan zeker ook eens een kijkje bij de andere glutenvrije meelsoorten die we aanbieden. Geloof ons, je zult verstelt staan van het aanbod.

Bekijk hier ook al ons glutenvrije bakmeel

Je kan bij ons zorgeloos en met een gerust hart winkelen, onze melen zijn namelijk glutenvrij, lactosevrij, vrij van geraffineerde suikers, vrij van slechte e-nummers, gistvrij, GMO-vrij en waar mogelijk biologisch. Zo weet je dat je échte puur meel koopt.

Bekijk ook onze tapiocameel.

Wat is meel?

Meel is een poeder dat gemaakt wordt door rauwe granen, noten, zaden of wortels te malen. Bij meel zijn de kiemen, zemelen en schilletjes nog aanwezig. Het meel heeft een iets wat grovere structuur. Meel kan je gebruiken om verschillende heerlijke soorten voeding te maken. Denk maar is aan brood en baksels, zoals taart, koekjes en cakejes.

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Meel wordt gemaakt door granen, noten, zaden of wortels te malen. In meel zitten nog alle kiemen, zemelen en schilletjes van hetgeen wat gemalen is. Hierdoor is het voedzamer dan bloem.

Bij bloem worden het meel gezeefd totdat alle grovere deeltjes eruit zijn zoals de zemelen, kiemen en schilletjes. Je houdt dan een fijne poeder over. Door het zeven heeft bloem minder vezels en een fijnere structuur.

Waar kan je meel voor gebruiken?

Er zijn vele verschillende meel soorten te verkrijgen. Elke soort heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen. Meel is een van de basis ingrediënten waarmee je zelf allerlei lekkere baksels en gerechten kan maken. De meest bekende manier om meel te gebruiken is om lekker vers brood mee te bakken, zelf gemaakte koekjes of een heerlijke taart. Je kan verschillende melen ook gebruiken als bindmiddel in je gerechten of er lekkere sauzen van maken.

Welke soorten meel zijn er?

We hebben flink wat verschillende meelsoorten in assortiment. Elk meel heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo kan je bijvoorbeeld met amandelmeel heerlijke amandelspijs maken en met bananenbakmeel lekkere pannenkoekjes.

Bakbananenmeel

Bakbananenmeel is een veelzijdige meel om te gebruiken en wordt gemaakt van de mooiste groene bakbananen. Het is meel glutenvrij en je kan er heerlijke poffertjes, pannenkoeken en cakejes van maken. Wist je dat er je ook heerlijke smoothies van kan maken?

Amandelmeel

Ons amandelmeel wordt gemaakt van de lekkerste en puurste geblancheerde amandelen. Zorgvuldig gemalen zodat je het meel meteen kan gebruiken in je gerechten en baksels. Maak er heerlijke amandelspijs van of gebruik het voor door je taarten en amandelkoekjes.

Paneermeel

Met paneermeel kan je jouw vlees, vis en groenten een lekker krokant laagje geven tijdens het bereiden ervan. Traditioneel wordt paneermeel gemaakt van beschuitkruimels echter zitten daar gluten in. De paneermelen in ons assortiment zijn glutenvrij.

Gierstmeel

Deze graansoort is een van de meest gegeten granen van de wereld. Gierstmeel is geheel glutenvrij en heeft een zachte zoete nootachtige smaak. Heerlijk voor door soepen, koude- en warme schotels, ovengerechten maar je kan er ook gierstenpannenkoeken van maken.

Boekweitmeel

Met boekweitmeel kan je ontzettend veel verschillende en lekkere baksels maken. Het wordt veel gebruikt als alternatief voor tarwe omdat boekweit glutenvrij is. Probeer eens boekweitpoffertjes, brownies of boekweitbrood.

Tapioca(zet)meel

Tapiocameel, is eigenlijk tapiocazetmeel. Het is afkomstig van de cassavewortel en alleen het zetmeel van deze wortel wordt gebruikt. Tapiocazetmeel wordt veel gebruikt om voedsel te binden, denk aan soep en pap, en is glutenvrij wat het perfect maakt als je een gluten-intolerantie hebt.

Cassavemeel (maniok)

Cassavemeel wordt gemaakt van de hele cassavewortel. Het is een populair meel en wordt veel gebruikt in Zuid-Amerika en Afrika. Je kan er lekkere koekjes, pizzabodems, pannenkoeken en nog veel meer mee maken. Cassavemeel is glutenvrij, hierdoor kan je het gerust gebruiken als je een gluten-intolerantie hebt.

Kikkererwtenmeel (gram flour / besan)

Kikkererwtenmeel, wordt gemaakt van, je raad het al, kikkererwten. Het meel van kikkererwten is enorm veelzijdig te gebruiken en wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten in mediterrane gerechten. Met dit mooie meel kan je sauzen binden, heerlijke zoete en hartige baksels maken maar je kan het meel ook gebruiken als eivervanger.

Kokosmeel

Kokosmeel wordt gemaakt van het witte vruchtvlees uit de kokosnoot. Het vruchtvlees wordt dan vermalen tot meel en is licht zoet van smaak. Kokosmeel kan je op vele verschillende manieren gebruiken. Maak er bijvoorbeeld lekker bananenbrood mee, gebak, zoals muffins of koekjes, of maak er een fijne pizzabodem van. Kokosmeel is glutenvrij wat het geschikt maakt als je een gluten-intolerantie hebt.

Havermeel

Ben je een echte thuisbakker? Dan is havermeel perfect. Havermeel is namelijk veelzijdig te gebruiken. Je kan er bijvoorbeeld pannenkoeken, pasta, bananenbrood, koekjes, taart, cakejes en nog veel meer mee maken. Havermeel is glutenvrij.

Lupinemeel

Lupinemeel is een meel dat afkomstig is van de blauwe lupine boon. Dit type meel is ideaal om sauzen in te dikken en om mee te bakken. Je kan lupinemeel ook toevoegen aan je smoothies en sappen zoals groentesap, vruchtensap of je proteïne shake.

Kastanjemeel

Kastanjemeel heeft een heerlijke lichtzoete nootachtige smaak. Prima vervanger voor o.a. gewoon bloem of meel. Je kan van kastanjemeel heerlijke baksels maken zoals, broodjes, koekjes, cakejes, taarten en pannenkoeken. Kastanjemeel is een glutenvrijmeel wat het geschikt maakt als je een gluten-intolerantie hebt.

Hazelnootmeel

Hazelnootmeel is een goede vervanger voor tarwemeel. Hazelnootmeel is veelzijdig te gebruiken in je baksels en gerechten. Onweerstaanbaar in gebak, taarten, cakejes, koekjes en nog veel meer. Maar wist je dat het hazelnootmeel ook kan gebruiken als kruimel voor bijvoorbeeld vlees, zoals kip en vis maar ook voor groentes. Mocht je een gluten-intolerantie hebben dan kan je gerust genieten van hazelnootmeel, dit meel is namelijk glutenvrij.

Tijgernootmeel / chufameel

Tijgernotenmeel wordt gemaakt van de fijnste tijgernoten en heeft een zoete, nootachtige smaak. Je kan tijgernotenmeel gebruiken in je baksels zoals koekjes, muffins of voeg het toe aan je repen.

Hennepmeel

Hennepmeel wordt gemaakt door hennepzaad te malen en is een echte superfood. Hennepmeel is namelijk eiwitrijk, rijk aan omega-6-vertzuren, rijk aan fosfor en een bron van magnesium. Het meel heeft een licht nootachtige smaak en een stevige doch zachte structuur. Dit maakt hennepmeel ideaal voor veel verschillende recepten. Je kan er lekkere hennepmeel broodjes, cakejes of koekjes van maken.

Welk melen zijn glutenvrij?

Alle melen in ons assortiment zijn glutenvrij. Hierdoor kan jij direct genieten van de fijnste en lekkerste melen, ook als je een gluten-intolerantie hebt.

Waarom kiezen voor meel bij Puur Mieke?

Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.

32 Producten


Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  • ✓ Spaar automatisch voor korting en extra's
  • ✓ Krijg een cadeautje op je verjaardag
  • ✓ Bekijk en volg je bestellingen
  • ✓ Voeg favoriete producten toe aan je verlanglijst

vergelijk0

X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »