Puur Mieke Bakbananenmeel - 400g
Een bakbanaan is een vrucht die verschillende rijpingsfases kent. In een onrijpe fase hebben bakbananen een groene kleur schil en zodra ze rijper worden, verkleurt de schil naar een gele en uiteindelijk zwarte kleur. Het is de onrijpe groene bakbanaan waarmee bakbananenmeel wordt gemaakt.

Onrijpe groene bakbananen kunnen het beste vergeleken worden met aardappelen. Ze hebben dezelfde neutrale smaak en bevatten van nature een hoog gehalte resistente zetmeel granules. Dit wordt ook wel ‘resistant starch’ of RS2 genoemd. Dit type zetmeel wordt niet afgebroken door spijsverteringsenzymen. De koolhydraten komen hierdoor onverteerd in je dikke darm terecht.
In je darmen wordt het resistente zetmeel verder verwerkt. Bacterieel breken het af en hierdoor ontstaan stoffen zoals korte keten vetzuren. Deze dragen bij aan de algemene werking van de darmomgeving.
Ook neemt de bacteriële massa toe en je PH/Zuurtegraad daalt, wat van invloed is op de opname van mineralen en vitaminen, en afbraak van eiwitten.
Een ander voordeel van het hoge zetmeel gehalte is dat je bij het bereiden van recepten minder bakbananenmeel nodig hebt. Je kunt ongeveer 40% minder meel gebruiken ten opzichte van de aangegeven hoeveelheid bloem of meel in het recept.
Een kenmerk van RS2 is dat dit type zetmeel niet wordt omgezet in afzonderlijke glucose onderdelen zoals bij veel andere koolhydraatbronnen gebeurt. Daardoor gedraagt RS2 zich in het lichaam anders dan koolhydraten die wel volledig worden afgebroken. Dit kan interessant zijn voor mensen die bewust met hun suikerinname omgaan.
Alleen onrijpe bakbananen brengen dit voordeel met zich mee. Als een banaan rijpt, wordt zetmeel namelijk wel geleidelijk omgezet in suikers.
Door een proces van schillen, snijden, drogen en vermalen wordt van bakbananen meel gemaakt. Het is een eenvoudig proces, maar uit wetenschappelijke literatuur is gebleken dat als je de voordelen wil behouden, je het wel op de juiste manier moet uitvoeren. Zo moet de droogtemperatuur niet hoger dan 57 graden zijn om het zetmeel in tact te houden (zie o.a. Tribess et al. 2009). Het meel wordt met in acht neming van deze kennis gemaakt.
Voordelen van bakbananenmeel
- Vrij van gluten
- Vrij van lactose
- Vrij van soja
- Vrij van noten en zaden
- Vrij van ei
- Vrij van nachtschades
- FODMAP-arm
- Geschikt voor AIP programma
Recepten met bakbananenmeel
Recept pannenkoeken van bakbananenmeel
Ingrediënten bakbananenmeel pannenkoeken (3 stuks)
Keukengerei
Mixer, mengkom, koekenpan en een platte spatel.
Hoe maak je de pannenkoeken?
Meng met een mixer alle ingrediënten behalve de kokosolie door elkaar. Vet een hete pan in en verspreid een deel van het beslag over de bodem. Bak op niet al te hoog vuur de pannenkoek aan beide zijden goudbruin. Herhaal dit tot het beslag op is, daarna zijn de pannenkoeken klaar om te besmeren!
DIRECT BAKKEN
Voor het beste resultaat pannenkoeken is het belangrijk dat je na het klaarmaken van het beslag de pannenkoeken direct bakt. Als het beslag langer staat wordt het dikker vanwege het hoge gehalte zetmeel in bakbananenmeel. Wist je dat dit zetmeel verschillende gezondheidsvoordelen mee brengt zoals een betere stoelgang?
VARIATIE
Hou je van kaneel? Probeer dan eens een snufje kaneel toe te voegen aan het beslag.
Bewaaradvies
Donker, koel en droog bewaren.
Ingrediënten
Onrijpe bakbanaan
Geproduceerd in een omgeving waar ook sojabonen worden verwerkt.
Voedingswaarde per 100 gram
| Energie |
1459 kJ / 344 kcal |
| Vetten |
0,7 g |
| - waarvan verzadigd |
0,3 g |
| Koolhydraten |
77,4 g |
| - waarvan suikers |
2,8 g |
| Vezels |
7,8 g |
| Eiwitten |
3,2 g |
| Zout |
<0,01 g |
Netto inhoud
400 gram
Land van herkomst
Colombia & Ecuador
Veel gestelde vragen over dit product:
* Ik lees dat het niet goed is om resistent zetmeel te verhitten. Hoe zit dat met dit meel?
De hoeveelheid resistent zetmeel neemt af naarmate je het verwarmd en weer toeneemt naarmate het afkoelt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor aardappels. Bakbananenmeel recepten kunnen daarom het beste koud gegeten worden en liever op een lagere temperatuur in de oven afgebakken worden.