Menu
EUR

Vitamine D

Vitamine D supplementen in tablet, capsule of druppel-vorm kopen?

Vitamine D, ook wel zon vitamine genoemd, draagt bij aan een normale werking van je lichaam. In de herfst en wintermaanden (september tot en met maart) is er echter te weinig zonlicht om voor het lichaam genoeg vitamine D aan te maken. Dit supplement helpt jou bij het op peil houden van je vitamine D niveau, en daarmee draagt het mede zorg voor een goede weerstand, zodat je de koudere maanden goed door kan komen. Vitamine D supplementen zijn verkrijgbaar in tablet, capsule en druppel vorm voor een gemakkelijke inname. Lees meer over vitamine D.

10 Producten
Toon:
beste keus
Puur Mieke Vitamine D3 en K2 - 2000 IU en 50mcg - 90 softgels
Puur Mieke
Vitamine D3 en K2 - 2000 IU en 50mcg - 90 softgels
Vitamine K2 en D3 zorgt voor het behoud van sterke tanden, botten en is goed voo...
19,95 18,30
Vitals Vitamine D3 druppels 700 druppels
Vitals
Vitamine D3 druppels 700 druppels
Vitals Vitamine D3 Druppels. Goed voor minimaal 350 doseringen van 10 mcg.
16,95 15,55
Vitals Vitamine D3 1000 i.e. 100 capsules
Vitals
Vitamine D3 1000 i.e. 100 capsules
Vitals Vitamine D3 1000 i.e. ondersteunt het behoud van sterke botten en tanden
22,95 21,06
Vitals Vitamine D3 3000 i.e. 100 capsules
Vitals
Vitamine D3 3000 i.e. 100 capsules
Extra hoge dosering bij een verhoogde vitamine D-behoefte.
26,95 24,72
Vitals Vitamine C + D3 - 60 gummies
Vitals
Vitamine C + D3 - 60 gummies
Ruime dosering vitamine C en D3 in ideale toedieningsvorm voor kinderen dankzij ...
19,95 18,30
Cressana Vitamine D3 & K2 1000 IU - 60 vegicaps
Cressana
Vitamine D3 & K2 1000 IU - 60 vegicaps
Hoog gedoseerde vitamine D3 uit korstmos in een doordachte mix met vitamine K2, ...
22,95 21,06
Cressana Vitamine D3 & K2 3000 IU - 60 vegicaps
Cressana
Vitamine D3 & K2 3000 IU - 60 vegicaps
Hoog gedoseerde vitamine D3 uit korstmos in een doordachte mix met vitamine K2, ...
29,95 27,48
Orthica Vitamine K1 & D3 Oliedruppels - 10ml
Orthica
Vitamine K1 & D3 Oliedruppels - 10ml
Vitamine K1 & D3 druppels speciaal voor zuigelingen
17,95 16,47
Royal Green Vitamine D3 - 120 tabletten
Royal Green
Vitamine D3 - 120 tabletten
Vitamine D3 draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem en tot de in...
24,95 22,89
Royal Green Vitamine D3 - 60 vcaps - BIO
Royal Green
Vitamine D3 - 60 vcaps - BIO
Een supplement met de hoogst biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 uit kor...
26,95 24,72
Toon 1 - 10 van 10

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine en behoort tot een van de essentiële vitamines die het lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Er zijn verschillende vormen van vitamine D namelijk D2 en D3. Vitamine D2 (ergocalciferol) kan je terug vinden in plantaardig voedsel en vitamine D3 (cholecalciferol) is vitamine D uit dierlijke vorm.

De belangrijkste bron om voldoende vitamine D te krijgen is zonlicht. Daarom wordt vitamine D ook wel de zon vitamine of zonneschijn vitamine genoemd. Als de huid blootgesteld is aan zonlicht (UV licht) wordt vitamine D op natuurlijke wijze aangemaakt door het lichaam. Je kan vitamine D echter ook uit bepaalde voeding halen.

Waarvoor heb je vitamine D nodig?

Vitamine D is een onmisbare vitamine voor een normale werking van het lichaam. Het draagt bij aan de volgende functies:

 • Verhoogt de opname van kalk in de botten
 • Een normale opname van calcium en fosfor
 • Vitamine D draagt mede zorg voor een goede weerstand
 • Is van belang voor de opbouw en het behoud van sterke tanden
 • Draagt bij aan het proces van celvernieuwing
 • Draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed
 • Is goed voor de spieren.

Kan je teveel of een tekort aan vitamine D hebben?

De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) heeft een veiligheidsniveau ingesteld voor de inname van vitamine D met een maximum van 100 µg per dag voor volwassenen. Dit is inclusief veiligheidsmarge. Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar geldt een grens van 50 µg per dag. Voor kinderen tot 1 jaar is dit 25 µg.

Wat zijn symptomen van een vitamine D tekort?

Een vitamine D tekort kan optreden doordat we te weinig blootgesteld worden aan voldoende zonlicht. Indien een vitamine D tekort plaatsvindt dan kan je dit onder andere herkennen aan

 • Vermoeidheid.
 • Hoofdpijn.
 • Spierzwakte en pijn in de botten (osteoartritis).

Bij ouderen is de kans groter dat er botbreuken ontstaan.

Vitamine D overschot?

Een teveel aan vitamine D zal niet héél snel voorkomen. Houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid en overschrijd deze hoeveelheid niet. Wanneer je voor een langere tijd veel vitamine D inneemt dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij een overschot kan en kalkafzetting ontstaan rondom organen en weefsel, maar ook kunnen er nierstenen ontstaan. Er is geen risico op teveel vitamine D als je huid langdurig aan zonlicht blootgesteld is. Het lichaam zorgt dan zelf voor voldoende aanmaak.

Hoe krijg ik voldoende Vitamine D binnen?

In de herfst en wintermaanden is er in Nederland helaas te weinig zonlicht om het lichaam zelf voldoende vitamine D aan te laten maken. Om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen in die maanden kan je onder andere vitamine D supplementen innemen.

Vitamine D3 is de meer effectieve vorm van vitamine D. Het lichaam gaat namelijk met beide soorten, D2 en D3, anders om. Het biologische proces van vitamine D3 omzetten in de lever in een bioactieve vorm gaat sneller en beter dan het omzetten van de D2 variant. Je hebt echter wel beide vormen van vitamine D nodig.

Je kan vitamine D ook terug vinden in voedsel, hierbij kan je denken aan vette vis, schelp- en schaaldieren, mager rundvlees, visolie, krillolie en paddenstoelen (bijv. Shiitake). In Nederland wordt vaak vitamine D toegevoegd aan plantaardige boter.

De opname van vitamine D3 & K2

Vitamine D en K2 worden vaak aanbevolen om samen te gebruiken. Vitamine D3 zorgt voor een normale opname van calcium en fosfor en vitamine K2 speelt een belangrijke rol bij de botaanmaak. Samen spelen ze dus een rol in de calciumhuishouding van het lichaam. Als de inname van een van de vitamines te hoog is kan er namelijk een onbalans ontstaan. Het calcium kan dan neerslaan in de vaten. Dit kan resulteren in aderverkalking en botontkalking. Er is dus voldoende van beide vitamines nodig omdat ze elkaar versterken in de gezondheidseffecten.

Welke doseringen vitamine D zijn er?

Er zijn verschillende doseringen vitamine D te verkrijgen. Wil je graag jouw vitamine D niveau ietsjes aanvullen dan kan je gaan voor een supplement met een lagere dosering. Krijg je bijna geen vitamine D binnen? Dan kan je gaan voor een supplement met een hogere dosering.

Op verpakkingen kunnen verschillende gewichtseenheden staan zoals I.E., I.U., µg(mcg), mg, g. Om niet teveel of juist te weinig vitamine D in te nemen is het handig als je weet waar deze afkortingen voor staan.

I.E. staat voor Internationale Eenheid, dit is een maateenheid die gebruikt wordt in de farmacie om aan te geven hoeveel van een bepaalde stof er aanwezig is. I.U. is de Engelse benaming voor I.E. waarbij I.U. staat voor International Units. µg(mcg) staat voor microgram (0,000 001 gram) zowel µg als mcg kunnen gebruikt worden om de hoeveelheid aan te geven. Mg staat voor milligram (0,001 gram), en g staat voor het aantal grammen.

De volgende doseringen zijn te verkrijgen:

IE / IU Mcg (µg) Dosering
1 0,025  
400 10 Laag
600 15 Laag
1000 25 Laag
2000 50 Gemiddeld
2500 62,5 Gemiddeld
3000 75 Gemiddeld
4000 100 Hoog

Hoeveel vitamine D heeft je lichaam dagelijks nodig?

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D per dag bedraagt 10 µg (mcg - microgram) voor volwassenen. Mensen van +70 jaar wordt aangeraden om 20 µg per dag in te nemen.

Het is echter niet altijd even makkelijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen via zonlicht. Of je genoeg vitamine D binnen kan krijgen is mede afhankelijk van je type huidskleur maar ook hoelang je buiten bent en op welk tijdstip. Iemand met een lichte huid kan bijvoorbeeld binnen 30 minuten bij hoogstaande zon (tussen 11 en 15 uur) voldoende vitamine D hebben. Bij iemand met een donkere huid kan dit langer duren. In de zomer kan je nog sneller voldoende vitamine D krijgen maar zorg er dan voor dat je jouw huid goed beschermd tegen UVB-straling.

Verschillende vormen van Vitamine D supplementen

Vitamine D is in verschillende vormen beschikbaar. Er zijn supplementen in tablet vorm, capsule vorm en in vloeibare druppel vorm. Wil je graag jouw vitamine D op peil brengen? Kies dan voor de supplement vorm die jij het fijnste vindt om in te nemen.

Waarom kiezen voor Vitamine D bij Puur Mieke?

Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.

Merken
 • Bekijk meer
Biologisch/Duurzaam
Allergenen Informatie
 • Bekijk meer
Dieetvoorkeur
Prijs
Min Max
Sluiten
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!