Menu
EUR

MCT olie

Meer focus en energie met MCT olie

MCT olie is een veelzijdig voedingssupplement dat kan helpen je algehele gezondheid te verbeteren en je vitaliteit te bevorderen. Met name fanatieke sporters en mensen die een ketogene leefstijl hanteren hebben de vele voordelen van MCT olie al ontdekt, echter is dit supplement absoluut niet voorbehouden aan enkel deze twee groepen. Voel je jezelf bijvoorbeeld futloos en laat je mentale focus het regelmatig afweten, dan kun je ongetwijfeld wel een energieboost gebruiken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wat overtollige kilootjes kwijt zou willen raken, waarbij enige ondersteuning gewenst is. In al deze gevallen kan het suppleren van MCT olie je helpen bij het bereiken van je doelen, en het zal ongetwijfeld een verrijking zijn voor een meer bewuste en gezonde leefstijl.

Lees verder over MCT olie

3 Producten
Toon:
Mattisson MCT Olie Blend - C8 & C10 - 500 ml - BIO
Mattisson
MCT Olie Blend - C8 & C10 - 500 ml - BIO
Deze MCT olie is gemaakt van 100% biologische kokosolie en bestaat uit Caprylzuu...
19,95 18,30
Mattisson MCT Olie C8 Puur Kokosnoot - 500ml - BIO
Mattisson
MCT Olie C8 Puur Kokosnoot - 500ml - BIO
Biologische MCT olie C8 van Mattisson is een middellange ketenvetzuur olie op ba...
18,95 17,39
Mattisson Keto Proteïne Shake met MCT - 350g
Mattisson
Keto Proteïne Shake met MCT - 350g
De Keto proteïne is een mix van Rijst proteïne, Erwten proteïne en Vegan MCT poe...
18,95 17,39
Toon 1 - 3 van 3

Wat is MCT olie?

MCT staat voor Medium Chain Triglyceride en is een type vet dat uit middellange ketenvetzuren bestaat. MCT olie heeft als belangrijkste eigenschap dat het een zeer snelle en effectieve energiebron vormt, omdat het na inname eenvoudig en snel door je lichaam zal worden omgezet naar energie.

In tegenstelling tot langketenige vetzuren worden middellange ketenvetzuren namelijk rechtstreeks naar je lever getransporteerd, alwaar ze direct worden omgezet in ketonen. Ketonen zijn in feite de afvalstoffen die vrijkomen zodra vetten worden afgebroken, echter kunnen ze ook heel goed dienen als brandstof voor je hersenen en je lichaam. Doordat de aanwezige vetten in MCT olie meteen worden omgezet in ketonen, worden ze dus niet door je lichaam opgeslagen in de vorm van vetmassa. Deze eigenschap is dan ook één van de hoofdredenen waarom MCT olie zo goed past binnen een ketogeen dieet.

MCT olie is bovendien neutraal van geur en smaak en te verhitten tot 170 à 180°C. Hierdoor kun je MCT olie eenvoudig toevoegen aan allerlei gerechten en dranken, waardoor het handig en veelzijdig is dagelijks gebruik.

Triglyceriden worden aangemaakt door de lever. Ze kunnen verschillende functies hebben in het lichaam namelijk:

 • Zorgen voor energie
 • Zorgen voor een beschermende laag rondom kwetsbare organen.
 • En het zorgt ervoor dat je warm blijft (vetlaagje)

Onder de Long Chain Triglycerides (LCT’s) vallen:

 • Arachidinezuur (C20)
 • Stearinezuur (C18)
 • Palmitinezuur (C16)
 • Myristinezuur (C14)

Onder Medium Chain Triglycerides(MCT’s) vallen:

 • Laurinezuur (C12)
 • Caprinezuur (C10)
 • Caprylzuur (C8)
 • Capronzuur (C6)

De meeste MCT oliën bevatten caprinezuur (C10), caprylzuur (C8) of een combinatie van de twee. De verhouding kan verschillen en ligt meestal tussen de 50 tot 80% caprylzuur (C8) en 20 tot 50% caprinezuur (C10).

Laurinezuur (C12) komt het meest voor in de kokosnoot met ongeveer 50%. Hoewel laurinezuur onder de MCT’s valt wordt het soms ook ingedeeld onder de LCT’s. Dit omdat laurinezuur bestaat uit 12 atomen en de andere MCT’s 10 of minder atomen bevatten. Daarnaast wordt laurinezuur ook langzamer opgenomen door het lichaam ter vergelijking met de andere MCT’s.

De verschillende varianten van MCT olie

Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar van MCT olie, echter bevat het overgrote deel de middellange vetzuurketen C8, C10 of een combinatie van beiden. In het laatste geval kun je een verschil tegenkomen in de verhouding waaruit de MCT olie bestaat, waarbij C8 zo’n 50 tot 80% van het totaal vertegenwoordigd en C10 zo’n 20 tot 50%. Het verschil tussen C8 en C10 zit hem in de opnamesnelheid. Hoe lager het getal, des te korter de vetzuurketen en des te sneller je lichaam kan profiteren van de vrijgekomen energie.

In het geval van een olieblend geeft MCT olie C8 dus de eerste snelle energieboost, C10 duurt iets langer en voorziet je van een tweede stoot energie. Wil je dus een snelle, efficiënte en directe energieboost voor lichaam en geest, dan is Mattisson MCT olie C8 de hoogwaardige ondersteuning die je zoekt. Voeg het simpelweg toe aan je thee, koffie, smoothie of salade en ervaar direct meer mentale helderheid en een opgepept gevoel.

Waar wordt MCT olie van gemaakt?

MCT olie is onder andere terug te vinden in palmpitten, echter wordt het overgrote deel doorgaans gewonnen uit het vruchtvlees van kokosnoten. Hiervoor wordt het vruchtvlees verwijderd, waarna het een koude persing ondergaat en er een 100% puur en natuurlijk product wordt verkregen. De gewonnen olie wordt vervolgens onderworpen aan een proces dat fractionering wordt genoemd. Dit proces houdt in dat de langeketenvetzuren worden afgescheiden van de middellange ketenvetzuren, zodat enkel het gewenste caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10) overblijven. Dit is dan ook direct het verschil tussen MCT olie en kokosolie. Beiden oliën worden dus gewonnen uit het vruchtvlees van kokosnoten, echter bevat kokosolie een compleet pakket van zowel lange als middellange ketenvetzuren, terwijl MCT olie enkel en alleen bestaat uit middellange ketenvetzuren.

Wat is het verschil tussen kokosolie en MCT olie?

Hoewel MCT olie, net zoals kokosolie, gewonnen wordt uit kokosnoten zijn het twee hele verschillende producten. Kokosolie bevat namelijk meerdere types van MCT’s en andere vetzuren. MCT’s bevatten tevens 100% MCT’s. Dit maakt het een geconcentreerde bron van MCT. MCT olie bevat alleen specifieke vetzuren en geen andere vetten.

MCT olie versus MCT poeder: Wat is het verschil?

De verschillen tussen MCT olie en MCT poeder zijn niet heel groot, en het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of je beter MCT poeder of MCT olie kunt kopen. Zo is MCT olie direct klaar voor gebruik, gezien je het enkel hoeft toe te voegen aan een drankje of gerecht naar keuze. Het is en blijft echter wel een olie, waardoor het in een drankje kan zorgen voor een wat vettiger resultaat. Qua zuiverheid is MCT olie in vergelijking met MCT poeder het meest zuiver, gezien veel MCT poeders verschillende toevoegingen bevatten, waaronder proteïnen, smaakstoffen en verdikkings- en conserveermiddelen. MCT poeder mengt zich daarentegen erg gemakkelijk, waardoor je in een handomdraai een romige en smaakvolle shake maakt die jouw energievoorraad een flinke boost zal geven.

Wat zijn KCT’s, MCT’s en LCT’s?

Korte-keten-vetzuren (Short Chain Fatty Acids), deze vetzuren worden door het lichaam, specifiek gezonde darmbacteriën, zelf aangemaakt.

Middellange-keten-vetzuren (Medium Chain Triglycerides), deze hebben 6, 8, 10 of 12 C-atomen. Kokosolie en MCT olie bevatten de meeste van deze vetzuren.

Langeketen-vetzuren, (Long Chain Triglycerides), de energie uit dit type vetzuren komt pas later vrij na het eten ervan. Meestal is dit pas na 6 tot 8 uur.

Hoe gebruik je MCT olie?

MCT olie wordt veel gebruikt door sporters. Het is een snellere vorm van energie die je tijdens het sporten goed kan gebruiken.

MCT olie en het ketogeen dieet

Bij het ketogeen dieet eet je zo weinig mogelijk koolhydraten met een maximum van 50 gram koolhydraten per dag. Omdat MCT olie geen koolhydraten bevat is het zeer geschikt om te gebruiken in het ketogeen dieet.

MCT olie kan zowel warm als koud gebruikt worden. Wil je het gebruiken voor bij het koken, zoals bakken en braden, dan kan je de olie verhitten tot 170 - 180°C.

Waarom kiezen voor MCT olie bij Puur Mieke?

Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.

Merken
Biologisch/Duurzaam
Allergenen Informatie
 • Bekijk meer
Dieetvoorkeur
 • Bekijk meer
Prijs
Min Max
Sluiten
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!