Menu
EUR

Vitamine K

Vitamine K supplementen in tablet, capsule of druppel-vorm kopen?

Vitamine K, een onmisbare vitamine voor een normale bloedstolling en sterke botten. Deze vitamine zorgt er o.a. voor dat je wondjes genezen en voor het behoud van sterke botten. Vitamine K2 wordt vaak gecombineerd met vitamine D3 omdat ze elkaar aanvullen. D3 zorgt voor een normale opname van calcium en K2 zorgt voor botaanmaak. Vitamine K supplementen zijn verkrijgbaar in tablet, capsule en druppel vorm voor een gemakkelijke inname. Lees meer over vitamine K.

3 Producten
Toon:
beste keus
Puur Mieke Vitamine D3 en K2 - 2000 IU  en 50mcg - 90 softgels
Puur Mieke
Vitamine D3 en K2 - 2000 IU en 50mcg - 90 softgels
Vitamine K2 en D3 zorgt voor het behoud van sterke tanden, botten en is goed voo...
19,95 18,30
Orthica Vitamine K1 & D3 Oliedruppels - 10ml
Orthica
Vitamine K1 & D3 Oliedruppels - 10ml
Vitamine K1 & D3 druppels speciaal voor zuigelingen
17,95 16,47
Vitals Vitamine K2 90 mcg 60 capsules
Vitals
Vitamine K2 90 mcg 60 capsules
Vitamine K2 (MenaQ7®) in vegetarische capsules
24,95 22,89
Toon 1 - 3 van 3

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vitamine die, net zoals vitamine D, behoort tot de in vet oplosbare vitamines. Deze vitamine werd in 1929 per toeval ontdekt door Henrik Dam, een Deense biochemicus, en werd al snel in verband gebracht met de belangrijke functie van bloedstolling. De K in vitamine K is afkomstig van het Deense woord Koagulations, in het Nederlands Coagulatie, ook wel bloedstolling genoemd.

Vitamine K komt in twee verschillende vormen namelijk: K1 en K2. Vitamine K1 (fytomenadion) is afkomstig van voornamelijk groene bladgroenten, K1 is echter moeilijker opneembaar door het lichaam. Vitamine K2 (menaquinon) is beter opneembaar en afkomstig van dierlijk en gefermenteerd voedsel.

Waarvoor heb je vitamine K nodig?

Vitamine K is een vitamine die onder andere bijdraagt aan twee functies in het lichaam:

  • Het draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling
  • En draagt bij aan de instandhouding van sterke botten

Bloedstolling is een zeer belangrijke functie van het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat bloedingen stoppen. Stel dat je per ongeluk ergens tegen aan stoot en er een wondje ontstaat dan kan de vaatwand beschadigd zijn waardoor je bloed naar buiten stroomt. Als je een goede bloedstolling hebt dan zorgt het lichaam ervoor dat het bloeden stopt, er een korstje opkomt en zo het wondje geheeld wordt.

Hoeveel vitamine K heeft je lichaam dagelijks nodig?

De aanbevolen hoeveelheid vitamine K1 is 70 microgram per dag. Deze dosering geldt voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Overleg bij gebruik van bloedverdunners of coumarinederivaten (antistollingsmiddelen zoals acenocoumarol en fenprocoumon) eerst met een arts alvorens een supplement met vitamine K te gebruiken.

Hoe krijg ik voldoende Vitamine K binnen?

Het lichaam kan zelf een klein beetje vitamine K2 aanmaken, dit gebeurt door darmbacteriën in de dikke darm. Echter is het veelal te weinig voor wat je nodig hebt.

Vitamine K1 is afkomstig van voeding voornamelijk groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, broccoli, doperwten en zuurkool. Het lichaam kan vitamine K1 niet zelf aanmaken daarom moet deze vorm uit voedsel of een supplement gehaald worden.

Vitamine K2 komt voornamelijk voor in dierlijk en gefermenteerde voeding. Natto, een traditioneel Japans voedsel gemaakt van gefermenteerde sojabonen bevat bijvoorbeeld de grootste hoeveelheden menaquinon. Maar ook ander gefermenteerd voedsel zoals kaas en kwark bevat menaquinon.

Vitamine K2 kan verder onderverdeeld worden in verschillende menaquinonen (afgekort MK) zo is er MK-4, MK-5, MK-6, MK-7, MK-8, MK-9 en MK10. Van deze MK’s is MK-7 (MenaQ7)(menachinon-7) vooral interessant. Daar waar vitamine K1 een halfwaardetijd (dit is de tijd dat van een oorspronkelijke hoeveelheid stof nog precies de helft over is) heeft van 1 á 2 uur en vooral in de lever geconcentreerd is kan vitamine K2 MK-7 wel een halfwaardetijd van 72 uur hebben. MK-7 is daardoor lang genoeg in het lichaam om de bloedvaten en botten te ondersteunen.

De opname van vitamine K2 en D3 door het lichaam

Vitamine K1 wordt door de lever verwerkt om te zorgen voor een normale bloedstolling en de opname van K1 verbeterd door gelijktijdige inname van vetten. Ook vitamine K2 werkt aan een normale bloedstolling maar de opname van vitamine K2 (MK-7) is vele malen beter in vergelijking met K1 en K2 (MK-7) blijft langer beschikbaar voor het lichaam.

De vitamines K2 en D3 worden vaak samen gebruikt. Dit omdat vitamine K2 een belangrijke rol speelt bij de botaanmaak en vitamine D3 zorgt voor een normale opname van calcium en fosfor. Samen zorgen ze voor een goede calciumhuishouding van het lichaam. Het is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen onbalans gaat ontstaan. Een teveel aan calcium kan namelijk effect hebben op de bloedvaten wat kan resulteren in aderverkalking en botontkalking. Je lichaam heeft beide vitamines nodig maar zorg daarbij wel voor een goede balans.

Kan je overschot of een tekort aan vitamine K hebben?

Een overschot of tekort zal niet heel snel voorkomen met een goed gevarieerd eetpatroon. Heb je toch een vitamine K tekort? Dan kan je ervoor kiezen om een vitamine K supplement te gebruiken.

Vitamine K tekort?

Indien je een vitamine K tekort hebt dan kan dit leiden tot een vertraagde bloedstolling en duurt het langer voordat een bloeding stopt en wondjes genezen.

Mocht je medicijnen voor je bloed gebruiken zoals bloedverdunners of coumarinederivaten dan kan je een verhoogd risico lopen op een vitamine K tekort.

Vitamine K overschot?

In de praktijk komt een overschot aan vitamine K niet voor. Let wel op bij de dosering van vitamine K indien je gebruik van coumarinederivaten of bloedverdunners.

Verschillende vormen van Vitamine K supplementen

Vitamine K1 en K2 supplementen zijn verkrijgbaar tablet vorm, capsule vorm en in vloeibare druppel vorm. Wil je graag jouw vitamine K op peil brengen? Kies dan voor de supplement vorm die jij het fijnste vindt om in te nemen.

Waarom kiezen voor vitamine K bij Puur Mieke?

Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.

Merken
Allergenen Informatie
  • Bekijk meer
Prijs
Min Max
Sluiten
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!