Menu
EUR

Koekenpan zonder teflon

Met een koekenpan zonder Teflon kook je pas echt verantwoord

Verantwoord koken kent wat ons betreft meerdere facetten. Het heeft immers niet alleen te maken met gezonde gerechten en voedzame ingrediënten, maar ook met de manier waarop je kookt en met welk keukengerei je dit doet. Wil je dus een goede basis hebben om verantwoord te bakken en braden? Investeer dan absoluut in een koekenpan zonder Teflon.

Koken met een koekenpan zonder anti aanbaklaag?

Een koekenpan zonder Teflon schrikt je in eerste instantie wellicht af, maar het betekend natuurlijk niet dat er helemaal geen anti aanbaklaag in dergelijke koekenpannen zit. Het is alleen zo dat het giftige Teflon hierin niet aanwezig is. Een Teflon-laag is immers niet de enige manier om een pan te voorzien van anti aanbaklaag en de technologieën hieromtrent hebben uiteraard niet stilgestaan.

Koekenpannen zonder Teflon gaan veel langer mee

In een gemiddeld huishouden gaan koekenpannen met Teflon helemaal niet zo lang mee als je zou denken. Hoe goed je ook je best doet om de Teflon-laag niet te beschadigen met scherpe voorwerpen, toch zie je binnen een jaar vaak al kleine krasjes in de anti aanbaklaag en plekjes waar de giftige Teflon los begint te laten. De oorzaak hiervan ligt niet alleen bij het keukengerei met scherpe randjes, maar met name het oververhitten van de koekenpan is hier debet aan. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat je een koekenpan met Teflon anti aanbaklaag nooit of te nimmer mag verwarmen zonder dat er voedsel in zit. Wanneer je dit wel doet wordt de koekenpan veel te heet, met als directe gevolg dat er giftige dampen uit de Teflon-laag vrijkomen. Bovenop deze toxische dampen zal de anti aanbaklaag het op den duur begeven en loskomen van de ondergrond, met alle ongewenste gevolgen van dien. Zodra je dus ziet dat de Teflon-laag van jouw koekenpan ook maar iets beschadigd is, gooi deze dan alsjeblieft bij het grofvuil en koop een nieuwe. En dan uiteraard het liefst een koekenpan zonder Teflon en PFAS in het gebruiksoppervlak.

Zoals je inmiddels wel begrijpt zijn koekenpannen zonder Teflon anti aanbaklaag een stuk verantwoorder voor jouw eigen gezondheid en uiteraard die van je gezinsleden. Ook qua duurzaamheid doe je een flinke duit in het zakje wanneer je een koekenpan zonder Teflon aanschaft. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten koekenpannen, waaronder gietijzeren pannen, pannen van roestvrij staal, pannen van geanodiseerde aluminium en tot slot onze eigen favoriet, de groene pannen van TVS Natura.

Bekijk hier al onze pannen zonder teflon

Gietijzer

Hoewel gietijzeren pannen bij normaal gebruik nagenoeg niet kapot te krijgen zijn zitten er toch wat nadelen aan. Een gietijzeren koekenpan is aan de binnenkant namelijk voorzien van een geëmailleerde laag die ervoor zorgt dat voedsel niet aanbrandt. De buitenkant van het gietijzer is echter niet van zo’n laag voorzien. Zeker wanneer je een gietijzeren pan regelmatig in de vaatwasser reinigt kunnen zich op de buitenste laag op den duur roestplekken vormen, waardoor het minder uitnodigend wordt om de koekenpan te gebruiken. Het gewicht van een gietijzeren pan is wellicht nog het allergrootste nadeel. Gietijzer is immers massief en dus erg zwaar. En laat je de koekenpan op enig moment onverhoopt op de grond kletteren? Sta er dan niet van te kijken dat de pan barst of breekt.

RVS

Hoewel een koekenpan van roestvrij staal redelijk duurzaam is kan ook hieraan een nadeel kleven, en met name de handgreep en het deksel zijn hierbij vaak de achilleshiel. Zijn deze net als de pan van RVS dan is er niet zoveel aan de hand, hoogstens dat het handvat erg heet kan worden. Is het handvat van de koekenpan echter van kunststof dan bestaat de kans dat deze na verloop van tijd afbreekt, wat de koekenpan direct onbruikbaar maakt. Toch een stuk minder duurzaam dan je in eerste instantie dacht, niet waar?

Geanodiseerd aluminium

Koekenpannen van geanodiseerd aluminium lijken op het eerste oog een goed alternatief wanneer je een koekenpan zonder Teflon aanbaklaag wilt aanschaffen. Dergelijke pannen bieden namelijk het gemak van een aluminium pan en de bakvoordelen van gietijzer. Door het anodiseerproces is de aluminium koekenpan vrijwel volledig non-poreus gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je eten niet aanbakt en vastplakt op de bodem van de pan. Pannen van geanodiseerd aluminium zijn echter in de meeste gevallen ongeschikt om mee te koken op inductie, en bij reiniging in de vaatwasser zal de levensduur en bakkwaliteit aanzienlijk afnemen. Je zou hieruit dus kunnen concluderen dat ook dit soort pannen niet erg duurzaam is.

Groene pannen van TVS Natura

De groene koekenpannen van het merk TVS Natura zijn niet voor niets favoriet van Puur Mieke. En eerlijk waar, groener, duurzamer en meer verantwoord koken dan dit wordt het niet hoor! Het basismateriaal van deze koekenpannen bestaat uit 100% gerecycled aluminium, maar dat is natuurlijk nog niet alles want de anti aanbaklaag bestaat uit maar liefst 5 lagen VegeTek coating. VegeTek coating bestaat volledig uit plantenextracten, glycerine en minerale deeltjes om de coating extra hard, krasbestendig en slijtvast te maken. Tot slot is deze groene koekenpan te gebruiken op elk soort warmtebron en kun je hem met een gerust hart reinigen in de vaatwasmachine. Wil je echter de maximale levensduur van de pan genieten, was hem dan toch liever met de hand af.

5 Producten
Toon:
Natura Induction Koekenpan 20cm met hout-look greep - VegeTek
Natura Induction
Koekenpan 20cm met hout-look greep - VegeTek
De eerste, 100% gerecyclede, "groene" koekenpan met een anti-kleeflaag gemaakt v...
39,95 33,02
Natura Induction Koekenpan 24cm met hout-look greep - VegeTek
Natura Induction
Koekenpan 24cm met hout-look greep - VegeTek
De eerste, 100% gerecyclede, "groene" koekenpan met een anti-kleeflaag gemaakt v...
49,95 41,28
Natura Induction Koekenpan 28cm met hout-look greep - VegeTek
Natura Induction
Koekenpan 28cm met hout-look greep - VegeTek
De eerste, 100% gerecyclede, "groene" koekenpan met een anti-kleeflaag gemaakt v...
54,95 45,41
Natura Induction Koekenpan 32cm met hout-look greep - VegeTek
Natura Induction
Koekenpan 32cm met hout-look greep - VegeTek
De eerste, 100% gerecyclede, "groene" koekenpan met een anti-kleeflaag gemaakt v...
64,95 53,68
Natura Induction Crepe pan / Pannenkoek pan 25cm - VegeTek
Natura Induction
Crepe pan / Pannenkoek pan 25cm - VegeTek
De eerste, 100% recycled, "Groene" pannenkoek pan met een anti-kleeflaag gemaakt...
37,95 31,36
Toon 1 - 5 van 5
Merken
Biologisch/Duurzaam
Prijs
Min Max
Sluiten
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!