Kruidige balletjes van zoete aardappel met vegan Tzatziki
Een dagje zonder vlees? Probeer dan zeker eens deze heerlijke balletjes gemaakt van geroosterde zoete aardappel. Je brengt de balletjes in dit recept op smaak met Shoarmakruiden. Hierin zit onder andere koriander, paprika, kurkuma en knoflook. Dit maakt de balletjes lekker kruidig en warm van smaak.
De vegan tzatziki met munt en komkommer mag bij dit recept niet ontbreken. Deze dip is echt super simpel om te maken en de Edelgist geeft het een lekkere hartige smaak.
Dit heb je nodig:
voor de tzatziki
- 15 g havermout
- 35 g zonnebloempitten
- 60 g water
- 3 – 5 g edelgist
- 1 teen knoflook
- 2 g zout
- 10 g olijfolie
- 30 g water
- 300 g komkommer
- 1 – 2 eetlepels verse munt
voor de zoete aardappelballetjes
- 500 g zoete aardappel
- 3 – 4 tl shoarmakruiden
- 30 – 40 g kikkererwtenmeel
- 1 kleine rode ui
- 20 g zonnebloempitten
- 2 el olijfolie en extra om in te bakken
- peper en zout
Bereiding:
Doe de havermout, de zonnebloempitten en 60 g water in een afsluitbaar bakje en laat dit bij kamertemperatuur minimaal 3 uur weken (langer kan ook, zet het bakje dan in de koelkast).
Was de zoete aardappel, snijd hem in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olijfolie en peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de zoete aardappelblokjes in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Schep ze af en toe een keer om.
Laat de zoete aardappelblokjes wat afkoelen en pureer ze dan samen met de shoarmakruiden en het kikkererwtenmeel.
Breng de zoete aardappelpuree op smaak met eventueel peper en zout en eventueel extra shoarmakruiden.
Pel en snipper de ui. Hak de zonnebloempitten grof. Roer de ui en de zonnebloempitten door de zoete aardappelpuree. Laat de puree in de koelkast minimaal 1 uur opstijven.
Rasp de komkommer en laat hem wat uitlekken in een vergiet.
Pureer de geweekte havermout en zonnebloempitten samen met de edelgist, de knoflook, het zout, de olijfolie en het water.
Hak de munt grof en roer hem samen met de komkommer door de havermout-zonnebloempittenpuree.
Breng de tzatziki eventueel op smaak met peper en zout.
Vorm dan balletjes van de zoete aardappelpuree.Â
Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de zoete aardappelballetjes (eventueel in gedeelten) mooi bruin. Let op, dit gaat vrij snel!
Serveer de balletjes samen met de tzatziki.
Smakelijk!