Menu
EUR
Is collageen het beste voedingssupplement voor de ogen?

Is collageen het beste voedingssupplement voor de ogen?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Het is je wellicht al bekend dat collageen een lichaamseigen eiwit is dat van nature in je lichaam wordt gevormd. Collageen vormt dan ook een essentieel onderdeel van allerlei soorten weefsels in je lichaam, waaronder je huid, botten, pezen en je kraakbeen. Er is echter nóg een lichaamsdeel waarvan collageen een heel belangrijk onderdeel uitmaak, want in de context van je ogen speelt collageen namelijk ook een aantal essentiële rollen. In deze blog kom je erachter welke rollen dit zijn en leer je meteen waarom collageen het beste voedingssupplement voor de ogen is.

Welke onderdelen van je ogen bevatten collageen en wat doet collageen met je ogen?

Hoornvlies

Collageen speelt een cruciale rol in het hoornvlies van je ogen. Je hoornvlies is het heldere, doorzichtige gedeelte van je ogen dat zich aan de voorkant van de oogbol bevindt. Je hoornvlies fungeert als eerste optische medium dat invallend licht opvangt en verbuigt. Collageenvezels vormen het grootste gedeelte van de structuur van je hoornvlies en zijn dan ook verantwoordelijk voor de sterkte, vorm en transparantie. Kortom, collageen is onmisbaar bij het behouden van scherp zicht.

Ooglens

Hoewel het grootste gedeelte van je ooglens bestaat uit water en kristallijne eiwitten, speelt collageen in dit deel van de ogen nog steeds een niet te onderschatten rol. Want ondanks dat het niet behoort tot één van de dominante componenten van je ooglens, is collageen samen met een aantal andere eiwitten wel degelijk in kleine hoeveelheden aanwezig in de lensweefsels. Hier helpt collageen je ooglens zijn flexibiliteit te behouden en draagt het bij aan het vermogen om op verschillende afstanden scherp te stellen.

Bindweefsel

Het bindweefsel van je ogen bevat collageenvezels, waar ze een belangrijke rol spelen in het behoudt van de structuur en functie van verschillende onderdelen van je ogen. Het zorgt met name voor stevigheid, elasticiteit en ondersteuning van de verschillende oogweefsels zoals die van je oogbol, oogleden, traanklieren en oogspieren.

Netvlies

Je netvlies is het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van je ogen. Het is verantwoordelijk voor het omzetten van lichtsignalen in elektrische pulsen die vervolgens naar je hersenen worden gestuurd. Op die manier kun je uiteindelijk visuele beelden waarnemen. Hoewel het grootste gedeelte van je netvlies bestaat uit zenuwcellen, is ook collageen in kleine hoeveelheden aanwezig in je netvlies. Hier draagt het bij aan de algehele structuur van het netvlies, maar belangrijker nog, aan de stabiliteit van de bloedvaten in je netvlies. Je netvlies bevat een zeer uitgebreid netwerk van bloedvaten, welke essentieel zijn voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen van je netvlies.

Met collageen je ogen ondersteunen

Nu je de diverse rollen van collageen voor ogen kent, wil je natuurlijk ook graag weten welk type collageen voor de ogen nou eigenlijk het meest geschikt is. Om erachter te komen welke collageen voor ogen werkt kunnen we het beste kijken naar de diverse lichaamsdelen waar de verschillende collageen typen voorkomen en de rol die ze daar spelen.

  • Collageen type 1 komt in grote hoeveelheden voor in je huid, botten, pezen, bloedvaten, organen en bindweefsels, en geeft daar steun, stevigheid en structuur.
  • Collageen type 2 komt hoofdzakelijk voor in je kraakbeen en gewrichten, waar het elasticiteit geeft om de schokabsorptie te bevorderen.
  • Collageen type 3 wordt vaak samen met collageen type 1 aangetroffen in huidweefsels, bloedvaten, organen, spieren en bindweefsels. Type 3 speelt bovendien een belangrijke rol bij de vorming van bloedvaten en interne organen.

Naar aanleiding van bovenstaand overzicht zou je dus kunnen concluderen dat collageen type 1 en 3 het beste voedingssupplement voor de ogen zijn. Houdt echter wel in ogenschouw dat, ondanks dat elk type collageen (in totaal maar liefst 24) zo zijn eigen rollen en eigenschappen heeft, ze eigenlijk altijd nauw samenwerken met elkaar.

Collageen bestellen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!