Menu
EUR
Kom erachter of je een collageen tekort hebt

Kom erachter of je een collageen tekort hebt

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Van de totale hoeveelheid lichaamseigen eiwitten in je lijf bestaat zo’n 30% uit collageen. Daarom is het van belang om een mogelijk collageen tekort tijdig te herkennen. Zo kom je erachter:

Collageen is een onmisbaar lichaamseigen eiwit dat voor de structuur, stevigheid en elasticiteit van verschillende soorten weefsels in je lichaam zorgt. Je huid is wellicht het meest bekende lichaamsdeel waarvan je weet dat collageen een fundamenteel onderdeel vormt, maar ook je gewrichten, haar, nagels en spijsverteringsstelsel kunnen niet fatsoenlijk functioneren wanneer er een tekort aan collageen optreed. Van de totale hoeveelheid lichaamseigen eiwitten in je lijf bestaat zo’n 30% uit collageen. Dit betekend dan ook dat een collageen tekort niet alleen nadelig kan zijn voor specifieke lichaamsdelen, maar dat het zelfs kan zorgen voor problemen met je algehele gezondheid. Daarom is het van belang om een mogelijk collageen tekort tijdig te herkennen, zodat je de juiste actie kunt ondernemen om je collageenniveau weer op peil te brengen en je welzijn te verbeteren.

Wat zijn veel voorkomende collageen tekort symptomen?

Een collageen tekort kan bij ieder individu op een andere manier tot uiting komen, waardoor het best lastig is om te herkennen. De meeste symptomen van een collageen tekort zijn namelijk ook gewoon de typische dingen die “erbij horen” als je ouder wordt. Je gewrichten slijten nu eenmaal doordat je ze intensief gebruikt en een slappere huid, fijne lijntjes en rimpelvorming is heel normaal wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt. Maar hoe weet je of je een collageen tekort hebt of dat je gewoon te maken hebt met de eerste tekenen van het ouder worden?

Er is een wezenlijk verschil tussen een tekort aan collageen en de natuurlijke collageenafbraak dat bij het verouderingsproces hoort. Collageenafbraak komt bij iedereen voor en begint bij de meeste mensen al vanaf hun vijfentwintigste levensjaar. In welke mate dit plaatsvind hangt af van verschillende factoren die je collageenafbraak doet versnellen. Met name je leeftijd, genetische aanleg, je levensstijl, dieet, blootstelling aan uv-straling, medicijngebruik, roken en alcoholgebruik zijn hierin belangrijke agressors. Het is overigens niet zo dat iedereen per definitie een collageen tekort ontwikkelt, maar wanneer van bovenstaande factoren er meerdere op jou van toepassing zijn, dan kunnen de volgende symptomen een mogelijk collageen tekort betekenen.

  • Duidelijke verslapping en doffer worden van je huid
  • Bovenmatige rimpelvorming ten opzichte van je leeftijd
  • Je krijgt sneller blauwe plekken dan voorheen het geval was
  • Pijnlijke en stijve spieren en gewrichten
  • Spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, verslechterde stoelgang
  • Dun en futloos haar dat minder snel groeit
  • Broze nagels die snel afbreken of splijten

Wanneer bovenstaande klachten je een bepaalde mate van beperking opleveren, dan beïnvloeden ze je in feite je algehele welzijn. In dat geval kan het suppleren van collageen het ontstane collageen tekort aanvullen en herstellen. Het is overigens niet zo dat reeds ontstane rimpels als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen, en die versleten kniegewrichten zullen heus niet spontaan regenereren tot een setje splinternieuwe. Het herstellen van je collageenbalans kan echter wel nieuwe rimpelvorming afremmen en ontstekingen in je bindweefsels reduceren, waardoor pijnklachten zullen verminderen en je jezelf weer een stuk beter in je vel zult voelen. En de rimpeltjes die je al hebt? Tja, die zul je voor lief moeten nemen en leren te omarmen. Vroeg of laat worden we immers allemaal ouder, maar gelukkig ook wijzer. En dat laatste, daar kan geen enkel pilletje, poedertje of smeerseltje tegenop.

Collageen kopen

collageen bestellen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!