Menu
EUR
Verschil collageen type 1, 2 en 3

Verschil collageen type 1, 2 en 3

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Misschien heb je al eens gehoord of gelezen dat collageen het meest voorkomende eiwit is binnen het dierenrijk. Collageen kent maar liefst 28 verschillende typen, waarvan ieder type unieke eigenschappen, bijzonderheden en taken heeft. Zo bevat je kraakbeen hoofdzakelijk collageen type 2, terwijl collageen type 1 daarentegen zo’n 90% van het in totaal aanwezige collageen in je lijf vertegenwoordigd. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de meeste collageen supplementen die je tegenkomt doorgaans collageen type 1 en 2 bevatten. Type 3, 5 en 10 kom je overigens ook nog wel eens tegen, maar de overige 23 typen zijn beduidend minder vertegenwoordigd.

Wanneer je jezelf wat meer verdiept in het onderwerp collageen, dan zul je beamen dat de beschikbare informatie hierover (op zijn zachtst gezegd) nogal uiteenloopt. Sterker nog, op sommige vlakken spreken verschillende bronnen elkaar zelfs compleet tegen. Met name de informatie over de verschillende collageen typen, hun eigenschappen en hun werking zou wat ons betreft een stuk duidelijker mogen, en dus hebben we de verschillen tussen collageen type 1, 2 en 3 voor je op een rijtje gezet.

De verschillen tussen type 1 collageen en type 2

Om het verschil tussen collageen type 1 en 2 weer te geven kijken we allereerst naar de plekken in je lichaam waar deze twee collageen typen hoofdzakelijk te vinden zijn. Collageen type 1 is verspreid over je lichaam terug te vinden in alle bindweefsels zoals je botten, kraakbeen, pezen, ligamenten, huid en bloedvaten. Collageen type 2 vindt je hoofdzakelijk in het kraakbeen van lichaamsdelen zoals je neus, oren, luchtpijp, tussenwervervelschijven en de uiteinden van je botten.

Type 1 collageen heeft zowel een lijmende functie en zorgt tevens voor de elasticiteit en soepelheid van je bindweefsels. Collageen type 1 wordt ook teruggevonden in littekenweefsels. Hier blijkt het niet alleen te zorgen voor enige elasticiteit van het nieuwe weefsel, maar biedt het bovendien ondersteuning bij de wondgenezing. Naarmate je ouder wordt neemt je algehele lichaamseigen collageenproductie af. De meest zichtbare gevolgen van de afname van collageen type 1 zijn een minder elastische huid waardoor deze verslapt, het optreden van rimpelvorming en het doffer worden van je huid. Om deze eerste tekenen van huidveroudering wat af te remmen kun je dan ook het beste collageen supplementen gebruiken waar hoofdzakelijk type 1 collageen in zit zoals viscollageen. Het collageen dat uit vissen wordt gewonnen bestaat voornamelijk uit type 1 collageen, komt het meest overeen met menselijk collageen en het heeft een gunstig aminozuurprofiel dat de juiste bouwstenen bevat voor de aanmaak van lichaamseigen collageen.

Type 2 collageen is een structuureiwit en is hoofdverantwoordelijke voor de stevigheid, elasticiteit en schok dempende werking van je kraakbeen. Het is dus onmisbaar voor de weerbaarheid en dus de gezondheid van je gewrichten. Met name wanneer je aan een aandoening zoals artrose lijdt, overgewicht hebt of je gewrichten om welke reden dan ook aan overmatige slijtage onderhevig zijn, kan het suppleren van collageen type 2 een positieve werking hebben. Niet alleen de gezondheid van je kraakbeen kan erdoor verbeteren, maar het gaat tevens de afbraak ervan tegen en vermindert gewrichtsontstekingen. Hierdoor kan de pijn verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Waar type 1 collageen overigens de beste resultaten levert wanneer het is gehydrolyseerd, biedt type 2 juist de meeste gezondheidsvoordelen wanneer het collageen onbewerkt blijft. Wanneer je het in zijn natuurlijke biologisch actieve vorm suppleert herkent je lichaam het collageen namelijk als lichaamseigen stof. Hierdoor voorkom je dat je immuunsysteem het collageen aanvalt en afbreekt.

Waarin onderscheid type 3 collageen zich?

Collageen type 1 en 3 zijn beide aanwezig in vrijwel alle soorten bindweefsel in je lichaam. Hoewel er van type 3 aanzienlijk minder aanwezig is dan van type 1, is het alsnog het op één na meest voorkomende collageen type en dus goed voor een tweede plaats. Type 3 collageen wordt het meest aangetroffen in de zogeheten reticulaire vezels, welke vooral aanwezig zijn in organen zoals milt, lever, lymfeklieren, nieren en beenmerg.

Het grootste verschil tussen collageen type 3 en collageen type 1 en 2 heeft dan ook te maken met de functie. Type 3 is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor stevigheid en structuur van je bloedvaten, spieren, interne organen en huid, en is daarnaast het type dat het meest wordt aangetroffen in spieren. Wil je een verbetering zien van je trainingsprestaties en de opbouw van je spieren efficiënter laten verlopen? In dat geval kan het suppleren van collageen type 3 uitkomst bieden.

Collageen poeder kopen

collageen poeder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!