Hoe kom je aan collageen als je vegan bent?
Door hun dierlijke oorsprong zijn viscollageen en rundercollageen supplementen niet geschikt voor mensen met een veganistisch of vegetarisch dieet. Dus hoe kom je aan collageen als je vegan bent? Zijn er wellicht plantaardige alternatieven om extra collageen binnen te krijgen of is er misschien een andere manier om als veganist je collageenvoorraad aan te vullen?
Kan collageen vegan zijn?
Nee, helaas kan collageen nooit vegan zijn, gezien er geen plantaardig voedingsmiddel bestaat dat het eiwit collageen bevat. Wanneer je echter goed hebt opgelet, zul je opmerken dat je de term āvegan collageenā in onze webshop wel degelijk tegenkomt. Maar wat is vegan collageen dan precies? Want als het eigenlijk niet bestaat, hoe kan het dan toch onder die noemer worden verkocht?
Collageen wordt gevormd uit 19 aminozuren. Deze aminozuren zijn dus de bouwstoffen van collageeneiwitten, welke je kunnen helpen de lichaamseigen collageenproductie te ondersteunen. Zo bevat viscollageen naast collageen type 1 ook een aantal van deze bouwstoffen. Vegan collageen is dan ook een supplement waarin enkel die bouwstoffen aanwezig zijn en waarmee je de natuurlijke productie van collageen kunt stimuleren. Een aantal voorbeelden van deze bouwstoffen zijn vitamine C (vitamine B8), biotine, koper, silicium, zink en zwavel.
Hoewel vegan collageen supplementen met plantaardige bronnen wel degelijk kunnen bijdragen aan de algemene gezondheid van je huid, gewrichten en bindweefsel, is het dus belangrijk dat je begrijpt dat vegan collageen niet daadwerkelijk collageen eiwitten bevat. Het lichaam wordt enkel gestimuleerd zelf collageen te produceren, waarbij de stoffen die in het supplement zitten gebruikt worden als bouwstoffen.
Wat is de beste vegan collageen?
De beste vegan collageen is een supplement dat voldoende lichaamseigen collageenproductie ondersteunen. Plantaardige collageenproducten worden overigens ook vaak āvegan collageenboosterā of ācollageenbouwstenenā genoemd, maar laat je vooral niet verwarren of overhalen door de naam, het gaat uiteindelijk om de inhoudsstoffen van het product en de kwaliteit van deze inhoudsstoffen.
Een goed veganistisch collageensupplement bevat op zijn minst een aantal aminozuren, vitaminen en mineralen welke benodigd zijn voor de lichaamseigen collageenproductie. Een aantal voorbeelden van plantaardige aminozuren in vegan collageen zijn glycine, proline en lysine. Deze stoffen spelen een rol bij de collageen synthese. Een onmisbare vitamine in een kwalitatief goed vegan collageensupplement is vitamine C uit plantaardige bronnen als de Acerola kers of de rood-paarse bes genaamd camu camu. Een belangrijk mineraal dat in een vegan collageen supplement zou moeten zitten is silicium, ook wel silica genoemd. Silicium zorgt namelijk voor de stevigheid, structuur en elasticiteit van het lichaamseigen collageen.
Zo werkt vegan collageen
Een vegan collageen supplement van hoge kwaliteit biedt je lichaam dus de bouwstoffen die het nodig heeft bij het aanmaken van lichaamseigen collageen. Onder invloed van allerlei toxines en ongezonde leefgewoonten neemt de lichaamseigen collageenproductie af. Deze afname gebeurt al vanaf je 25e levensjaar, tot het moment (meestal zo rond je 50e) dat je lichaam nagenoeg geen collageen meer produceert. Door het innemen van een vegan collageen supplement pak je dit probleem op fundamenteel niveau aan. Je spoort immers je lichaam aan om zelfvoorzienend te blijven, in plaats van afhankelijk te worden van een externe bron. Met een evenwichtig dieet en door een aanvulling toe doen met een vegan collageen supplement kun je dus ook als je vegan bent je collageenvoorraad een boost geven.
Tip van Mieke:
Ben je vegetarisch in plaats van vegan, dan zou je ook kunnen kiezen voor een collageen supplement gemaakt van eierschaal membraan. Dit dunne vliesje aan de binnenzijde van een eierschaal bevat naast collageen type I ook elastine, glycosaminoglycanen en kleine hoeveelheden collageen type V en X.