Nu 10% korting op het gehele assortiment met de code BIO2023

thuiswinkelkiyohWinnaar Shopping Awards 2022

Mieke Hendriks - 03-03-2022

Heeft collageen bijwerkingen?

Heeft collageen bijwerkingen?
Blog

Heeft collageen bijwerkingen waar ik rekening mee moet houden?

Hoewel het slechts zeer sporadisch voorkomt, is het niet volledig uit te sluiten dat je bepaalde bijwerkingen ervaart van collageen supplementen. Tot op heden zijn er gelukkig geen collageen bijwerkingen bekend welke ernstig of levensbedreigend van aard zijn. Collageen is per slot van rekening een lichaamseigen stof en is als supplement voor de meeste mensen veilig om in te nemen. De neveneffecten van collageen die wel bekend zijn vallen dan ook meer onder de noemer ‘onschuldige ongemakken van voorbijgaande aard’. Niettemin vinden we het bij Puur Mieke erg belangrijk om je hier open en eerlijk over te informeren. Uitsluitend wanneer je weet wat de mogelijke voor- en nadelen van een bepaald supplement zijn, kun je een gedegen afweging maken of het risico op bepaalde bijverschijnselen al dan niet acceptabel voor je zijn.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van collageen poeder?

Het innemen van een collageen supplement kan de volgende bijwerkingen veroorzaken.

Problemen met je spijsvertering

Hoewel er een grotere kans bestaat dat spijsverteringsproblemen optreden na het consumeren van gelatine (en dus niet door de inname van gehydrolyseerd collageen/collageenpeptiden), is het de vermelding echter wel waard. Bekende spijsverteringsproblemen zijn een opgeblazen gevoel, een vol gevoel, afwijkende stoelgang, buikpijn en gasvorming.

Een vieze nasmaak

Een vieze nasmaak valt uiteraard niet onder collageen bijwerkingen die slecht zijn voor je gezondheid. Het is meer een ongewenst ongemak dat je kan demotiveren het collageen supplement langdurig in te nemen.

Hoofdpijn

Gelukkig valt het aantal meldingen van hoofdpijn als één van de bijwerkingen van collageen tabletten reuze mee, toch is een bonkend hoofd niet volledig uit te sluiten. Uit onderzoek is gebleken dat een verhoogde waarde van glutaminezuur hier hoogstwaarschijnlijk aan ten grondslag ligt. Dit aminozuur is aanwezig in collageen en kan in hogere doseringen leiden tot een kloppend hoofd en hoofdpijn. Het is overigens niet zo dat hoofdpijn als gevolg van een teveel aan collageen innemen gevaarlijk is, maar het is op zijn minst vervelend te noemen.

Allergische reactie

Wanneer je een vis- of schaaldierallergie hebt raden we je met klem af om viscollageen te gebruiken. Kies in dat geval liever voor rundercollageen of een collageen supplement op plantaardige basis.

Sommige collageen supplementen bevatten naast collageenpeptiden ook bepaalde superfoods en kruidenextracten. Dergelijke toevoegingen maken dat collageen poeder gevaarlijk kan zijn, met name bij extreme allergische reacties. Dit ligt dan echter niet aan het aanwezige collageen, maar is puur te wijten aan de toevoegingen van het supplement. Controleer daarom altijd de aanwezige ingrediënten van een supplement, zodat je er zeker van bent dat het geen ingrediënten bevat waarvoor je een allergie hebt.

Kinderen, zwangere vrouwen en lacterende vrouwen

Of een collageen supplement bijwerkingen kan veroorzaken bij kinderen, ongeboren kinderen of pasgeborene is tot op heden helaas onvoldoende onderzocht. We adviseren je daarom niet om collageen supplementen te nemen wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft of wanneer je jonger bent dan 18 jaar.

Wat moet ik doen als ik symptomen van teveel collageen ervaar?

Spijsverteringsproblemen na het innemen van collageen poeder kunnen te wijten zijn aan overdosering van collageen, echter kan het evengoed een lichamelijke reactie zijn op één van andere ingrediënten zoals (kunstmatige) vul- en zoetstoffen in het supplement. Ons advies is dan ook om een puur collageen supplement zonder toevoegingen te nemen. Neem bovendien nooit meer collageen in dan de aanbevolen dosering, zoals vermeld op de verpakking of in de bijsluiter van het product.

Ervaar je een vlezige of visachtige nasmaak na het innemen van een collageen supplement? Kijk dan eens kritisch naar de kwaliteit van je supplement. Je hoeft niet bang te zijn dat collageen drinken gevaarlijk is wanneer de kwaliteit wat lager is, echter is collageen poeder van hogere kwaliteit doorgaans volledig smaakloos. Dit verkleint de kans op een vieze nasmaak aanzienlijk.

Tot slot willen we je op het hart drukken dat mocht je één van bovengenoemde collageen bijwerkingen ervaren (met uitzondering van allergische reacties), er geen enkele reden tot paniek is. Heb vertrouwen in je lichaam en luister goed naar wat het je te vertellen heeft. En mocht je onverhoopt toch een nevenreactie ervaren die je niet helemaal vertrouwd, neem dan altijd het zekere voor het onzekere en neem contact op  met je huisarts.

Collageen poeder kopen

collageen poeder

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Biologische Shea Butter, een geschenk uit de natuur
  23-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Biologische Shea Butter, een geschenk uit de natuur

 • Gunstige effecten van collageen tijdens zwangerschap
  22-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Gunstige effecten van collageen tijdens zwangerschap

 • Is collageen goed voor je nieren?
  22-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Is collageen goed voor je nieren?

 • Ochtendroutine - Start je dag positief en vanuit rust
  21-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Ochtendroutine - Start je dag positief en vanuit rust

 • Is collageen het beste voedingssupplement voor de ogen?
  21-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Is collageen het beste voedingssupplement voor de ogen?

 • Collageen voor gewrichten
  21-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Collageen voor gewrichten

 • Collageen drank: Tips om collageen te drinken
  14-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Collageen drank: Tips om collageen te drinken

 • 5 tips om je ontspannen vakantiegevoel vast te houden
  14-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  5 tips om je ontspannen vakantiegevoel vast te houden

 • Voedingswijsheid van binnenuit - KPNI levensstijl
  11-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Voedingswijsheid van binnenuit - KPNI levensstijl

 • Bestaat er ook halal collageen?
  10-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-03-2022

  Bestaat er ook halal collageen?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
 • ✓ Spaar automatisch voor korting en extra's
 • ✓ Krijg een cadeautje op je verjaardag
 • ✓ Bekijk en volg je bestellingen
 • ✓ Voeg favoriete producten toe aan je verlanglijst
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »