Menu
EUR
Wat is gehydrolyseerd collageen poeder?

Wat is gehydrolyseerd collageen poeder?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Bij het zoeken naar informatie over collageen ben je de term ‘gehydrolyseerd collageen’ ongetwijfeld al eens tegengekomen, maar wat is gehydrolyseerd collageen poeder nou eigenlijk?

Gehydrolyseerd collageen poeder is een voedingssupplement dat wordt gemaakt van collageen. Collageen is een eiwit dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam en het lichaam van dieren. Collageen vormt, zoals je wellicht al weet, een belangrijk onderdeel van je huid, botten, gewrichten, pezen en andere bindweefsels en is daar onder andere verantwoordelijk voor de stevigheid, elasticiteit en regeneratie van deze weefsels. Om gehydrolyseerd collageen poeder te verkrijgen uit collageen wordt er een proces toegepast met de naam ‘hydrolyse’.

Wat is hydrolyse en hoe werkt dit bij collageen?

Hydrolyse is een chemisch proces waarbij een watermolecuul van een bepaalde stof wordt gesplitst. Het Griekse woordt ‘hydro’ betekent dan ook ‘water’ en ‘lysis’ betekend ‘breken’. Bij collageenvezels (lange ketens aminozuren) leidt hydrolyse dan ook tot kleinere, afgebroken componenten van collageen, welke de naam collageen peptiden of collageen hydrolysaat draagt. Eenvoudig gezegd is gehydrolyseerd collageen dus de verkleinde vorm van collageen. Gehydrolyseerd collageen is een kleurloos, poedervormig product dat nagenoeg smaakloos is. Je kunt het dan ook aan voedsel of dranken toevoegen, zonder dat de smaak of textuur significant wordt beïnvloed.

Wat doet collageen hydrolysaat?

Het innemen van een collageen hydrolysaat heeft verschillende gunstige effecten op je lichaam Een aantal belangrijke functies en voordelen van gehydrolyseerd collageen zijn:

Huidgezondheid

Collageen speelt een belangrijke rol bij het behoud van de structuur, elasticiteit en hydratatie van je huid. Het suppleren van een collageen hydrolysaat kan dan ook helpen bij het verbeteren van je huid, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het bevorderen van een gezonde huidtextuur en je huid gehydrateerd en soepel houden.

Gewrichtsgezondheid

Collageen is een belangrijk onderdeel van het kraakbeen dat zich in je gewrichten bevind. Het innemen van gehydrolyseerd collageen poeder kan gewrichtspijn helpen verminderen en de flexibiliteit en mobiliteit van je gewrichten bevorderen. Collageen hydrolysaat is daarom erg geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen zoals artritis en artrose. Ook wanneer je overgewicht hebt of een leefstijl (denk aan bepaalde beroepen of sporten) waarbij je gewrichten flink aan slijtage onderhevig zijn kan het suppleren van gehydrolyseert collageen poeder een uitkomst bieden.

Haar- en nagelversterking

Ook bij de groei en het behoudt van gezond haar en gezonde nagels speelt collageen een belangrijke rol. Collageen is één van de belangrijkste bouwstenen van de haarschacht, het deel van je haren dat zich boven je hoofdhuid bevind. Hier helpt collageen bij het behoud van structuur, sterkte en elasticiteit van je haar. Voor je nagels kan collageen hydrolysaat versterkend werken voor je nagelplaat, het deel van je nagel dat zorgt voor hardheid en veerkracht.

Spierspanning en herstel

Collageen speelt een belangrijke rol bij het behoud van spierspanning en herstel van je spierweefsel na inspanning. Het bevind zich in het bindweefsel dat je spieren ondersteund en omhult, zodat je spieren stevig en goed in vorm blijven. Het suppleren van collageen hydrolysaat kan dan ook helpen bij het behoud van een gezond collageennetwerk in en rondom je spieren, het behouden van spiermassa, het herstellen van beschadigde spiervezels en het ondersteunen van pezen en gewrichten. Zo helpt het dus niet alleen spierblessures te herstellen, maar tevens nieuwe blessures te voorkomen.

Botgezondheid

Gezien collageen ook een rol speelt bij het behoud van de structuur en stevigheid van je botten, kan het innemen van gehydrolyseert collageen poeder ondersteunen bij het risico op botverlies en osteoporose.

Maag- darmgezondheid

Tot slot is collageen onmisbaar voor de gezondheid van je maag en darmen. Een collageen hydrolysaat kan dan ook ondersteuning bieden bij het herstellen van je darmwand en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Met name mensen met spijsverteringsziekten zoals de ziekte van Crohn of coeliakie hebben te maken met beschadigingen van de darmwand als gevolg van ontstekingen. Voor hen kan het innemen van collageen hydrolysaat poeder verlichting van de klachten teweegbrengen en de opname van voedingsstoffen in de darm verbeteren.

Wordt gehydrolyseerd collageen sneller opgenomen dan natief collageen?

Ja, over het algemeen wordt gehydrolyseerd collageen sneller en eenvoudiger opgenomen in het lichaam dan natief (ongehydrolyseerd) collageen. Collageen hydrolysaat is immers al afgebroken tot kleinere collageen peptiden, waardoor je lichaam deze stap zelf niet meer hoeft te nemen. Het is echter wel belangrijk om op te merken dat zowel gehydrolyseerd collageen als natief collageen beiden voordelen kunnen bieden. De keuze tussen gehydolyseerd collageen en natief collageen hangt dan ook af van de individuele voorkeuren en behoeften. Heb je twijfels over welk soort collageen supplement het beste bij je past, neem dan gerust contact met onze klantenservice op. Zij beantwoorden met plezier al je vragen en helpen je graag verder.

gehydrolyseerd collageen poeder

gehydrolyseerd collageen poeder bestellen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!