Menu
EUR
Hoeveel collageen per dag heb je nodig om resultaat te merken?

Hoeveel collageen per dag heb je nodig om resultaat te merken?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Recentelijk zijn we gestart met de verkoop van onze eigen collageen met en zonder toegevoegde vitamine C. Een product waar we super trots op zijn vooral omdat het 100% zeker van grasgevoerde runderen wordt gemaakt. Onlangs hebben we ook een collageen op de markt gebracht met hyaluronzuur. De hoogste tijd om je meer te vertellen over collageen. Zoals hoeveel collageen per dag heb je nodig om resultaat te merken? En hoe lang mag je collageen gebruiken?

Hoeveel collageen per dag heb je nodig om resultaat te merken?

Collageen heeft een positieve invloed op de verschillende soorten weefsels in je lichaam, maar hoeveel collageen per dag heb je nou eigenlijk nodig om hier iets van te merken? Hoeveel collageen poeder je precies nodig hebt varieert van persoon tot persoon en van product tot product. Onder andere je leeftijd, je dagelijkse voedselinname en het soort collageen dat je gebruikt spelen hierin een rol.

Leeftijd

Zoals je inmiddels wellicht al weet neemt de collageenproductie in je lichaam af vanaf je 25e levensjaar, en zo rond je 50e maakt je lichaam nagenoeg geen collageen meer aan. In principe heb je op je 25e dus een lagere hoeveelheid collageen per dag nodig om het tekort aan te vullen dan wanneer je 50 bent.

Voeding

Voedingsstoffen zoals vitamine C, zink, koper, selenium en zwavel zijn belangrijke bouwstoffen die de aanmaak van lichaamseigen collageen stimuleren. De tegenhanger hiervan zijn voedingsstoffen welke de productie van collageen juist afremmen en je collageenvoorraad laten afnemen. Suikers en geraffineerde koolhydraten bijvoorbeeld. De mate waarin je dit soort voedingsstoffen dagelijks tot je neemt zijn dus evengoed van invloed op hoeveel gram collageen je per dag nodig hebt.

Soort en type collageen

Naast de verschillende bronnen waaruit collageen wordt gewonnen is er tevens een onderscheid te maken in het soort en type collageen. Inmiddels is bekend dat viscollageen qua structuur de meeste overeenkomsten vertoont met menselijk collageen, waardoor je lichaam dit eenvoudiger en sneller op kan nemen. Van alle verschillende typen collageen zijn type I t/m IV het belangrijkst voor het menselijk lichaam. Type I wordt o.a. in verband gebracht met botweefsel, huidweefsel, pezen en het vaatstelsel, type II met kraakbeen, type III met spieren en organen en type IV met de huid. Tot slot is er een onderscheid tussen natief en gehydrolyseerd collageen. De structuur van de collageen eiwitten zijn bij natief collageen nog intact. Bij gehydrolyseerd collageen zijn de eiwitten reeds afgebroken tot collageen peptiden, waardoor ze eenvoudiger en sneller door ons lichaam worden opgenomen. Hoe sneller de opname van collageen plaatsvind, des te minder collageen er verloren zal gaan en er dus minder van nodig is.

Hoe bepaal je zelf hoeveel mg collageen per dag je moet innemen?

Wanneer je het liefst helemaal zelf uitpluist hoeveel gram collageen je per dag moet innemen voor het beste resultaat, dan kun je het beste proefondervindelijk te werk gaan. Je hebt hier echter wel een gezonde dosis doorzettingsvermogen en geduld voor nodig, want het heeft nogal wat voeten in de aarde.

Om te beginnen start je met een relatief lage dosis van zo’n 5 gram per dag. Je houdt dit enkele weken aan om vervolgens te evalueren of er al (subtiele) verschillen merkbaar zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de elasticiteit, stevigheid en hydratatie van je huid, een afname in gewrichtspijn of het soepeler worden van je gewrichten. Merk je nog geen enkel verschil, verhoog dan je dagelijkse dosis naar 10 gram (verdeeld over de dag) en zet dit wederom enkele weken voort. Je herhaalt dit proces net zolang totdat je jouw ‘sweet spot’ hebt gevonden en je dus exact weet hoeveel collageen je per dag moet innemen voor het gewenste effect.

Hoeveel collageen poeder per dag wordt er doorgaans aanbevolen?

Wanneer je een korte zoektocht doet op internet, merk je snel genoeg op dat er niet één universele aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bestaat wat betreft collageen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de grote verscheidenheid aan soorten, typen en merken collageen. Je volgt daarom het beste gewoon het gebruiksadvies op dat wordt aangeraden door de fabrikant. Bij gehydrolyseerd collageen wordt doorgaans aanbevolen om 1 à 2 keer per dag 10 gram collageen in te nemen. De aanbevolen dosering van natief collageen ligt echter een stuk lager en zit zo rond de 40 mg per dag.

Hoe lang mag je collageen gebruiken?

Wil je voorkomen dat je lichaam een tolerantie opbouwt voor collageen? Gebruik het dan maximaal 25 dagen achtereen. Las hierna een pauze in van een dag of vijf, waarop je geen collageenpoeder gebruikt. Door dit te doen stimuleer je jouw lichaam om zelf collageen aan te maken en als het ware niet lui wordt.

Collageen poeder kopen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!