Menu
EUR
Waar zit collageen in en welke voeding stimuleert de natuurlijke aanmaak ervan?

Waar zit collageen in en welke voeding stimuleert de natuurlijke aanmaak ervan?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Heb jij al eens gekeken naar je dagelijkse voedselinname en leefstijl voordat je begint met met het innemen van collageen supplementen? Met bepaalde collageenrijke voeding kun je collageen binnenkrijgen, maar waar zit collageen in en in welke mate is dat? Collageen is een eiwit dat van nature in je lichaam wordt gevormd. Aan deze vorming van lichaamseigen collageen zit echter wel een belangrijke voorwaarde, namelijk dat je lichaam wel over de juiste bouwstoffen zal moeten beschikken.

Waar zit collageen in en welke voeding stimuleert de natuurlijke aanmaak ervan?

Voordat je begint met het innemen van collageen supplementen is het niet onverstandig eerst eens kritisch te kijken naar je dagelijkse voedselinname en leefstijl. Collageen is een eiwit dat van nature in je lichaam wordt gevormd. Aan deze vorming van lichaamseigen collageen zit echter wel een belangrijke voorwaarde, namelijk dat je lichaam wel over de juiste bouwstoffen zal moeten beschikken. Krijg je deze grondstoffen niet of niet voldoende binnen via je voeding, dan heeft dit uiteraard directe gevolgen voor de natuurlijke collageenaanmaak. Daarnaast kun je met bepaalde collageenrijke voeding ook reeds gevormd collageen binnenkrijgen, maar waar zit collageen in en in welke mate is dat?

Producten en voeding met collageen

Wil jij graag profiteren van natuurlijk collageen in voeding, voeg dan de volgende voedingsmiddelen toe aan je dagelijks dieet.

  • Vlees, en dan met name rundvlees, bevat aanzienlijke hoeveelheden collageen.
  • Vette vis zoals zalm en tonijn vormen een grote bron van natuurlijk collageen.
  • Gelatine gemaakt van collageenrijke botten, pezen en weefsels van dieren.
  • Het eigeel van eieren bevat een redelijke hoeveelheid collageen.
  • Getrokken bouillon van de botten van runderen of van vis.

Je doet er bovendien verstandig aan om dit collageenrijke voedsel aan te vullen met producten welke rijk zijn aan bouwstoffen waarmee je lichaam zelf collageen kan produceren. De volgende voedingsmiddelen voorzien in deze behoefte.

  • Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbieten zitten boordevol antioxidanten. Antioxidanten bieden ondersteuning bij de productie van collageen.
  • Eigenlijk alle soorten rood fruit bevatten grote hoeveelheden vitamine C. Vitamine C is onmisbaar bij de lichaamseigen collageenproductie.
  • Bonen, en dan met name kikkererwten, zwarte bonen en limabonen zijn rijk aan proteïnen, en deze eiwitten dragen bij aan de aanmaak van natuurlijk collageen.

In welke voeding zit collageen bij een vegetarisch of veganistisch dieet?

Hier kunnen we kort en bondig op antwoorden. In geen enkel plantaardig voedingsmiddel komt reeds gevormd collageen voor. Wanneer je strikt gebonden bent aan een volledig plantaardig dieet, dan is er dus feitelijk geen ingrediënt, voedingsmiddel of supplement dat je kunt nemen om reeds gevormd collageen binnen te krijgen. Ondanks dat je bij een vegetarisch dieet wellicht wel zuivel en eieren eet, is de hoeveelheid collageen in eigeel helaas vrij laag. Hierdoor zul je dagelijks heel wat eieren moeten eten om te kunnen voorzien in een substantiële hoeveelheid collageen.

Plantaardig collageen, waar zit dat in en wat is het precies?

Tijdens je zoektocht naar een antwoord op de vraag in welke voeding collageen zit, ben je wellicht ook al eens gestuit op de term ‘plantaardig collageen’ of ‘vegan collageen’. Deze term kan misschien wat verwarrend zijn, echter wanneer je goed hebt opgelet zul je al snel beamen dat plantaardig collageen helemaal niet bestaat. Want waar zit collageen in voeding ook alweer? Precies, in het bindweefsel. Dit bindweefsel bevindt zich op zijn beurt weer in pezen, gewrichten, gewrichtsbanden, kraakbeen, botten en huid en zijn stuk voor stuk lichaamsdelen die je niet zult terugvinden in planten. Met de termen ‘plantaardig collageen’ en ‘vegan collageen’ doelen we dan ook op een aantal specifieke supplementen, met daarin enkel plantaardige ingrediënten die de productie van lichaamseigen collageen ondersteunen en stimuleren. Met een vegan collageen supplement zet je dus eigenlijk een stapje terug in het vormingsproces van collageen, waardoor je het probleem op fundamenteel niveau aanpakt. Bijkomend voordeel hiervan is dat je jouw lichaam op deze manier aanspoort om zelfvoorzienend te blijven, in plaats van dat het bij wijze van spreken lui achterover gaat zitten en volledig afhankelijk wordt van een externe bron.

Collageen poeder kopen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!