Menu
EUR
Hyaluronzuur en collageen: vergelijkbaar en toch zo verschillend

Hyaluronzuur en collageen: vergelijkbaar en toch zo verschillend

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

In de wereld van huidverzorging zijn de afgelopen jaren steeds meer ogen gericht op hyaluronzuur en collageen. Deze twee lichaamseigen bouwstoffen worden vaak in één adem genoemd, waardoor je wellicht in de veronderstelling bent geraakt dat hyaluronzuur hetzelfde is als collageen.
Hoewel hyaluronzuur en collageen enkele opmerkelijke overeenkomsten vertonen, zijn het echter de verschillen die de basis vormen voor hun nauwe samenwerking. Juist doordat ze individueel uitblinken op verschillende vlakken, vullen hyaluronzuur en collageen elkaar perfect aan en vormen zo een onverslaanbaar team voor je huid.

Wat is hyaluronzuur en hoe gebruik je het?

Hoewel de naam wellicht doet vermoeden dat hyaluronzuur een synthetische stof is, is het in werkelijkheid een natuurlijk voorkomende polysacharide (suiker) die aanwezig is in onder andere je huid en bindweefsels. Deze lichaamseigen stof vormt een essentiële bouwstof voor je lichaam en valt direct aan te merken als overeenkomstige eigenschap tussen hyaluronzuur en collageen.

De veelzijdigheid van hyaluronzuur komt tot uiting in verschillende toepassingsvormen. Een populaire methode is het gebruik van hyaluronzuur in topische huidverzorgingsproducten, zoals crèmes, serums en maskers. Dergelijke producten breng je rechtstreeks op de huid aan, waar het hydraterend vermogen van hyaluronzuur zijn werk kan doen.

Een andere manier om hyaluronzuur toe te passen, is door middel van voedingssupplementen. Dergelijke supplementen zijn beschikbaar in de vorm van capsules en oplosbare poeders. Dit maakt hyaluronzuur innemen gebruiksvriendelijk en het zorgt ervoor dat de bouwstof snel kan worden opgenomen door je lichaam en het de gezondheid van je huid van binnenuit kan bevorderen.

[products=blog_collageen_active]

[products=blog_collageen_hyaluronzuur]

Wat doet hyaluronzuur precies voor je huid?

In tegenstelling tot collageen, een eiwit dat structuur en stevigheid aan je huid geeft, staat hyaluronzuur juist bekend om zijn uitzonderlijke vermogen om vocht aan te trekken en zich te binden aan de watermoleculen. Hierdoor is het in staat om enorme hoeveelheden water vast te houden, waardoor je huid gehydrateerd en soepel blijft. Om je een idee te geven: Eén gram hyaluronzuur kan tot wel zes liter vocht vasthouden. Wanneer hyaluronzuur op de huid wordt aangebracht, trekt het watermoleculen als een soort magneet aan, waardoor je huid intens wordt gehydrateerd. Deze diepe hydratatie werkt als een natuurlijke vulstof voor een vollere en gladdere huid en kan bovendien helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, waardoor je huid weer een jeugdige uitstraling krijgt.

Net zoals bij collageen het geval is, neemt de productie van lichaamseigen hyaluronzuur af naarmate je ouder wordt. Om je huid van binnenuit zo optimaal mogelijk te blijven hydrateren en daarmee het volume te behouden, kun je hyaluronzuur supplementen toevoegen aan je dagelijkse voedingsinname om zo de eerste tekenen van huidveroudering af te remmen.

Kent hyaluronzuur bijwerkingen?

Een veel gestelde vraag is of hyaluronzuur schadelijk kan zijn. Over het algemeen wordt hyaluronzuur goed verdragen door de meeste mensen, echter dient het net als bij ieder ander ingrediënt of supplement met zorg te worden gebruikt. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar sluit niet uit dat sommige mensen allergische reacties kunnen ervaren. Wanneer je hyaluronzuur topisch gebruikt adviseren we je om eerst een patchtest uit te voeren, alvorens je het huidverzorgingsproduct volledig aanbrengt.

Hoewel hyaluronzuur veilig is voor inname, dien je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nooit te overschrijden. Mocht je onverhoopt toch een te hoge dosis hyaluronzuur slikken, dan kan dit mogelijk leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid en diarree. Volg daarom altijd de aanbevolen dosering en raadpleeg bij twijfel één van onze gezondheidsprofessionals.

Collageen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!