Snelle wok met paksoi en wortel

  • Geplaatst op
  • Door Jesse 'de kokende tuinman' Noordegraaf
  • 0
Snelle wok met paksoi en wortel

Weer een heerlijk en snel gerecht van Jesse Noordegraaf:
Voor mij is dit een heel goed lunch gerecht, het is snel te maken en het resultaat is verwarmend en vullend zonder een zwaar gevoel te geven zodat je goed aan je middag kan beginnen.

Als ik ’s avonds rijst eet dan kook ik vaak meer dan dat ik nodig heb. Wat ik over houd gebruik ik de volgende dag voor de lunch of ik voeg het toe aan mijn havermoutpap.

Voor 2 personen.

 

Wat heb je nodig:

 

Zilvervlies rijst of Rode rijst                            200 gram

Paksoi                                                            1 kleine of een halve grote

Winterpeen                                                     1 grote of 2 kleinere

Knoflook                                                         2 tenen

Gember                                                           2 cm van een duimdikte/ klein stukje

Tamari (glutenvrije sojasaus)                         1 eetlepel of meer naar smaak

Sambal batjak                                                1 theelepel of meer naar smaak

Eieren                                                              2 stuk

Zout en peper                                                 naar smaak

Kokosolie om in te bakken

 

Optioneel: blad van bleekselderij en de kleine blaadjes van de paksoi. Deze kan je gebruiken om het gerecht af te maken.

 

Heb je geen restantje rijst begin dan met de rijst te koken volgens de instructie op de verpakking. Terwijl je rijst kookt kan je de groente wassen en snijden.

Schil de winterpeen en snijd deze in reepjes van ongeveer 3 cm lang. Ontdoe de paksoi van het groen en houd dit apart. Snijd de stelen van de paksoi in stukjes. Maak een mooi stapeltje van het blad van de paksoi en rol dit op als een sigaar, snijd vervolgens het rolletje in dunne reepjes. Pel de teentjes knoflook en probeer zo dun mogelijke plakjes hiervan te snijden. Schil de gember en hak fijn.

Als je rijst gekookt is giet je deze af en laat je deze nog 10 minuten staan. Om een droge korrel te krijgen helpt het om een theedoek over de pan te leggen en dan de deksel erop te doen. De doek neemt dan al het condensvocht op in plaats van dat het weer terug op je rijst druppelt.

Kluts de eieren in een schaaltje of maatbeker, voeg de tamari en sambal toe en roer nog even goed door zodat alles gemengd is.

Zet een wok op het vuur, probeer het vuur zo hoog mogelijk te krijgen en je pan zo heet mogelijk. Een afzuigkap is handig want het zal wat gaan roken. Deze hitte is essentieel om alles snel gaar en krokant te maken. Te langzaam wokken maakt de groente te zacht en dat is jammer want we willen een goeie bite behouden.

Als de wok heet is doe je een eetlepel kokosolie in de pan en je wacht tot deze begint te roken. Nu gaat het snel en het is belangrijk dat je constant blijft roeren in de pan zodat niks aanbakt en alles gelijkmatig gaard.

Voeg eerst de wortel toe, roer even om zodat het rond om contact heeft gemaakt met de olie en de pan. Voeg nu de stengels paksoi toe, schep alles goed om. Doe nu de rijst in de pan, het is belangrijk dat er genoeg olie in de pan is en dat je het snel omschept zodat het niet aankoekt. Doe de knoflook en gember in de pan. Maak een kuiltje in het midden van de pan door alles rondom naar de rand toe te scheppen. Schenk in dit kuiltje het ei mengsel en werk alle ingrediënten naar het midden toe terwijl je goed blijft roeren en omscheppen. Het is de bedoeling dat je ei goed verdeeld over alle groente en de rijst. Als het ei gestold is draai je het vuur uit. Verdeel het eten over de borden en maak af met de bleekselderij en paksoi blaadjes. Serveer met tamari en sambal.

 

Eet smakelijk.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Powered by Lightspeed