Karamel pudding
Een super lekkere Karamel pudding voor tijdens de feestdagen. De combinatie van kokos, karamel en een vleugje sinaasappel maken een dessert dat perfect past bij een gezellig etentje.
Wat heb je nodig:
Karamelsaus
- 30 ml water
- 130 gr palmsuiker
- 30 ml heet sinaasappelsap
Custard
- 6 gram gelatine poeder
- 60 ml water
- 4 grote eidooiers
- 80 gr palmsuiker
- 400 ml kokosmelk
- 120 gr kokosyoghurt (kokosroom)
- 2 tl vanille
Bereiding:
Doe water en de palmsuiker in een steelpan. Het lastige met palmsuiker is dat het al donker is dus het is moeilijk te zien wanneer de karamel ontstaat. Blijf er bij. Als de palmsuiker goed gesmolten is en even heeft kunnen bubbelen kun je het al gebruiken.
Haal de pan van het vuur en voeg het warme sinaasappelsap toe. Let op dit kan gaan schuimen en is heel warm.
Dip je vormpjes even in kokend water om ze te verwarmen. Dit om te voorkomen dat de karamel meteen hard wordt als je het in de vormpjes giet.
Het water kan er gewoon in blijven. Je hoeft ze niet af te drogen.
Verdeel de karamel over de vormpjes (dunne laagjes) en laat ze op natuurlijke manier uitharden. Is het niet helemaal hard dan is dat ook prima.
Meng de gelatine met een klein beetje koud water en zet apart voor minimaal 5 minuten.
Â
Custard
Voor de custard meng je de 4 eidooiers met 80 gr palmsuiker tot het romig is.
In een steelpannetje verwarm je de helft van de kokosmelk (200 ml) tot het net warm is. Zorg dat de melk niet kookt!
Voeg nu heel langzaam de warme melk toe aan je eimengsel. Blijf continue mixen om te voorkomen dat de eieren gaan koken.
Giet het ei-mengsel in een ijzeren kom en verwarm au bain-marie, onder continue roeren. Als het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te coaten en je ziet kleine bubbeltjes aan de zijkant van je kom dan is het goed.
Roer de gelatine los met wat van de warme vloeistof en maak hier een glad papje van. Voeg de gelatine toe aan de vloeistof en laat dit oplossen.
Haal je mengsel eventueel door een fijne zeef om klontjes te verwijderen en doe over in een schone kom.
Voeg de rest van de kokosmelk toe en kokosyoghurt en vanille extract en mix het allemaal samen.
Verdeel het mengsel over je vormpjes met de karamel. Giet het er voorzichtig bij. De karamel kan gedeeltelijk omhoog komen. Laat een paar uur in de koeling staan om op te stijven.
Door de pudding lost de karamel weer op en kun je het makkelijk lossen.
Tijd
De karamelpudding is geschikt voor 6 personen, afhankelijk van de grootte van de vormpjes die je gebruikt. De bereiding van het recept duurt ongeveer 35 minuten, exclusief de 4 uur waarin de pudding moet opstijven in de koelkast.