Winterstoofpot met paddenstoelen
Deze smaakvolle runderstoof met knolselderij, wortel en paddenstoelen is perfect voor koude dagen. Je kunt hem makkelijk bereiden in de slowcooker (8-9 uur) of op het fornuis (4 uur). De combinatie van kaneel, kruiden en wildfond zorgt voor een diepe, verwarmende smaak. Serveer met rode kool met appel en kastanjes voor een compleet wintergerecht.
4 personen | 8/9 uur in slowcooker en 4 uur (pan)
Wat heb je nodig:
- 750-1000 gram runderstoofvlees, in blokjes
- 3 el Griekse olijfolie
- 2 uien, in ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 500 gram knolselderij, schoongemaakt, in blokjes
- 300 gram winterwortel, in plakjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 350 ml wildfond (uit pot) of runderbouillon
- 2 kaneelstokjes
- 3 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- Peper en zout
- 400 gram paddenstoelen, gesneden
- 1 el tapioca zetmeel (of arrowroot)
Om te serveren: rode kool met appel en kastanjes
Bereiding:
Voor de slowcooker:
-
Verhit een pan met wat olijfolie en bak het hertenvlees aan tot goudbruin. Dit kan in porties.
-
Doe het aangebraden vlees in de kom van de slowcooker.
-
Voeg ui, knoflook, knolselderij en winterwortel toe.
-
Schenk de wildfond of runderbouillon en tomatenblokjes erbij.
-
Voeg de kaneel, tijm, rozemarijn en peper & zout naar smaak toe.
-
Zet de slowcooker op de lage stand en laat het gerecht 8-9 uur langzaam garen.
-
Bak de paddenstoelen apart in een koekenpan en voeg deze vlak voor het serveren toe.
-
Meng 1 eetlepel tapioca met wat koud water tot een glad papje en roer door het stoofvocht om het te binden. Gebruik meer indien nodig.
Voor de pan:
-
Verhit een stoofpan met wat olijfolie en bak het vlees goudbruin aan. Haal uit de pan en zet apart.
-
Voeg opnieuw wat olie toe en bak de ui en knoflook aan. Voeg daarna knolselderij en winterwortel toe en bak even mee.
-
Doe het vlees terug in de pan, voeg de wildfond of runderbouillon en tomatenblokjes toe.
-
Breng op smaak met kaneel, tijm, rozemarijn, peper en zout.
-
Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af met een deksel en stoof 3-4 uur tot het vlees uit elkaar valt. Voeg tussendoor wat extra vocht toe indien nodig.
-
Bind de saus met een papje van tapioca en koud water.
-
Bak de paddenstoelen apart en voeg op het laatst toe aan het gerecht.

