Erwtensoep met Zeekraal
Erwtensoep associëren we over het algemeen met sneeuw, dikke jassen, koude handen, rode neuzen, schaatsen en rookworst. Kan heel lekker zijn maar het kan ook anders, makkelijker, lichter, zonniger en frisser.
Zelf probeer ik altijd een pak bevroren tuinerwten in de vriezer te hebben liggen voor je weet maar nooit, want het is een smaakvol en veelzijdig ingrediënt. Even kort geblancheerd door salades, in een omelet, door de rijst of zoals nu door een soep. Erg handig om in huis te hebben.
Doordat de erwten snel nadat ze geoogst zijn bevroren worden behouden ze hun zoete smaak, iets wat je, tenzij je ze zelf verbouwt, weinig tegenkomt in gekochte verse erwten. Dit komt omdat de suikers die van nature aanwezig zijn in erwten zich binnen een paar uur omzetten in zetmeel, je hebt dan dus melige erwten, niet erg lekker.
Over Jesse:
Ik ben Jesse, 38, vader van een zoon van bijna 7 en een dochter van drie en een half. Man van Katrin. Afgestudeerd beeldend kunstenaar, huisman, chef-kok, natuurliefhebber, skateboarder, tuinman, wildplukker en drop-out.
Zeekraal is een mooie en erg voedzame groente die groeit langs de kust in getijden gebieden, vooral langs de zeeuwse kust is het te vinden en het wordt daar ook verbouwt. Het heeft een uitgesproken ziltige maar ook frisse smaak en is lekker krokant. Ik koop het vaak bij de visboer op de markt maar het is ook in de supermarkt op de visafdeling te verkrijgen.
Het volgende recept maakt gebruik van de zoetheid van de erwt en het ziltige karakter van de zeekraal. Twee smaken die elkaar heel mooi versterken en daarnaast zorgt de zeekraal voor een lekkere bite.
Voor 4 personen.
Wat heb je nodig:
- Tuinerwten diepgevroren liefst biologisch 1 pak, ongeveer 450 gram
- Zeekraal 100 gram
- Winterpeen 1 stuk, medium formaat
- Bleekselderij 1 stengel
- Ui 1 stuk, medium formaat
- Knoflook 2 teentjes
- Laurierblad 2 stuk
- Zout liefst (keltisch) zeezout 1 kleine eetlepel
- Peper naar smaak
- Kokosolie om te bakken
- Olijfolie extra virgin van goede kwaliteit
- Optioneel: bouillonpoeder.
Over het algemeen gebruik ik geen bouillonpoeder, voornamelijk omdat ik de smaak van mijn soep puur wil houden en ik zo meer invloed kan houden op de smaak. Het kost iets meer tijd om geen bouillonpoeder te gebruiken. Als je minder tijd hebt is het prima om wel bouillonpoeder te gebruiken, dan kan je de eerste stappen overslaan, al is het wel lekker om wat ui en knoflook te fruiten alvorens de bouillon toe te voegen.
Bereiding:
Begin met de ui te snipperen en de knoflook fijn te hakken, dat hoeft niet heel fijn want de soep wordt later gepureerd. Schil de peen met een dunschiller en snijd in een paar grote stukken, het liefste schuin zodat je veel oppervlakte heb. Op deze manier geeft de wortel meer smaak af aan je soep.
Was en snijd ook de bleekselderij in een paar grove stukken. Zet ondertussen een ruime pan op een laag vuur. Voeg wat kokosolie toe en als dit gesmolten is doe je de uien, wortel en bleekselderij in de pan. Schep dit regelmatig om zodat het niet verkleurd. Na een minuut of vijf kan de knoflook erbij. Blijf dit alles goed roeren totdat het de ui glazig begint te worden. Nu doe je 1 liter koud water samen met de laurier, het zout en eventueel de peper in de pan. Doe de deksel op de pan en laat aan de kook komen, draai zodra het kookt het vuur laag en laat nog minstens 15 minuten zachtjes pruttelen.
Als het een beetje is afgekoeld kan je met een tang de wortel, bleekselderij en laurier eruit vissen, als je het makkelijker vindt kan je de soep ook zeven en zo de wortel, bleekselderij en laurier eruit halen. Het is in ieder geval de bedoeling dat de ui en knoflook in de bouillon blijven. Voor meer bouillon kan je de hoeveelheden verdubbelen en de helft apart houden en invriezen voor als je nog een keer soep maakt.
Als je bouillonpoeder gebruikt begin je hier, maar fruit dan wel even ui en knoflook aan voordat je de bouillon toevoegt.
Proef of de bouillon zout genoeg is en voeg eventueel meer zout toe. Doe de erwten bij de bouillon en breng aan de kook. Spoel ondertussen de zeekraal af , verwijder eventuele beurse stukjes en maak grote stukken kleiner. Zodra de erwten zacht zijn, dit duurt niet lang, pureer je de soep met een staafmixer of in een blender. Check of de smaak naar je zin is, voeg eventueel nog zout en peper toe. Je kan nu ook nog een schepje zeewiervlokken door de soep heen roeren. Verdeel de soep over kommen, plaats in het midden een handje zeekraal en maak af met wat een scheutje olijfolie.
Eet smakelijk!
Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Jesse 'de kokende tuinman' Noordegraaf