Thuiswinkelwaarborg logo9.5met 5325 reviews

thuiswinkelkiyohWinnaar shopping awards 2021

Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

Erwtensoep met Zeekraal

Erwtensoep associëren we over het algemeen met sneeuw, dikke jassen, koude handen, rode neuzen, schaatsen en rookworst. Kan heel lekker zijn maar het kan ook anders, makkelijker, lichter, zonniger en frisser.
Zelf probeer ik altijd een pak bevroren tuinerwten in de vriezer te hebben liggen voor je weet maar nooit, want het is een smaakvol en veelzijdig ingrediënt. Even kort geblancheerd door salades, in een omelet, door de rijst of zoals nu door een soep. Erg handig om in huis te hebben.
Doordat de erwten snel nadat ze geoogst zijn bevroren worden behouden ze hun zoete smaak, iets wat je, tenzij je ze zelf verbouwt, weinig tegenkomt in gekochte verse erwten. Dit komt omdat de suikers die van nature aanwezig zijn in erwten zich binnen een paar uur omzetten in zetmeel, je hebt dan dus melige erwten, niet erg lekker.

Erwtensoep met Zeekraal
Recepten

Over Jesse:
Ik ben Jesse, 38, vader van een zoon van bijna 7 en een dochter van drie en een half.  Man van Katrin. Afgestudeerd beeldend kunstenaar, huisman, chef-kok, natuurliefhebber, skateboarder, tuinman, wildplukker en drop-out.

Zeekraal is een mooie en erg voedzame groente die groeit langs de kust in getijden gebieden, vooral langs de zeeuwse kust is het te vinden en het wordt daar ook verbouwt. Het heeft een uitgesproken ziltige maar ook frisse smaak en is lekker krokant. Ik koop het vaak bij de visboer op de markt maar het is ook in de supermarkt op de visafdeling te verkrijgen.

Het volgende recept maakt gebruik van de zoetheid van de erwt en het ziltige karakter van de zeekraal. Twee smaken die elkaar heel mooi versterken en daarnaast zorgt de zeekraal voor een lekkere bite.

Voor 4 personen.

Wat heb je nodig:

  • Tuinerwten diepgevroren liefst biologisch 1 pak, ongeveer 450 gram
  • Zeekraal 100 gram
  • Winterpeen 1 stuk, medium formaat
  • Bleekselderij 1 stengel
  • Ui 1 stuk, medium formaat
  • Knoflook 2 teentjes
  • Laurierblad 2 stuk
  • Zout liefst (keltisch) zeezout 1 kleine eetlepel
  • Peper naar smaak
  • Kokosolie om te bakken
  • Olijfolie extra virgin van goede kwaliteit
  • Optioneel: bouillonpoeder.

Over het algemeen gebruik ik geen bouillonpoeder, voornamelijk omdat ik de smaak van mijn soep puur wil houden en ik zo meer invloed kan houden op de smaak. Het kost iets meer tijd om geen bouillonpoeder te gebruiken. Als je minder tijd hebt is het prima om wel bouillonpoeder te gebruiken, dan kan je de eerste stappen overslaan, al is het wel lekker om wat ui en knoflook te fruiten alvorens de bouillon toe te voegen.

Bereiding:

Begin met de ui te snipperen en de knoflook fijn te hakken, dat hoeft niet heel fijn want de soep wordt later gepureerd. Schil de peen met een dunschiller en snijd in een paar grote stukken, het liefste schuin zodat je veel oppervlakte heb. Op deze manier geeft de wortel meer smaak af aan je soep.

Was en snijd ook de bleekselderij in een paar grove stukken. Zet ondertussen een ruime pan op een laag vuur. Voeg wat kokosolie toe en als dit gesmolten is doe je de uien, wortel en bleekselderij in de pan. Schep dit regelmatig om zodat het niet verkleurd. Na een minuut of vijf kan de knoflook erbij. Blijf dit alles goed roeren totdat het de ui glazig begint te worden. Nu doe je 1 liter koud water samen met de laurier, het zout en eventueel de peper in de pan. Doe de deksel op de pan en laat aan de kook komen, draai zodra het kookt het vuur laag en laat nog minstens 15 minuten zachtjes pruttelen.

Als het een beetje is afgekoeld kan je met een tang de wortel, bleekselderij en laurier eruit vissen, als je het makkelijker vindt kan je de soep ook zeven en zo de wortel, bleekselderij en laurier eruit halen. Het is in ieder geval de bedoeling dat de ui en knoflook in de bouillon blijven. Voor meer bouillon kan je de hoeveelheden verdubbelen en de helft apart houden en invriezen voor als je nog een keer soep maakt.

Als je bouillonpoeder gebruikt begin je hier, maar fruit dan wel even ui en knoflook aan voordat je de bouillon toevoegt.

Proef of de bouillon zout genoeg is en voeg eventueel meer zout toe. Doe de erwten bij de bouillon en breng aan de kook. Spoel ondertussen de zeekraal af , verwijder eventuele beurse stukjes en maak grote stukken kleiner. Zodra de erwten zacht zijn, dit duurt niet lang, pureer je de soep met een staafmixer of in een blender. Check of de smaak naar je zin is, voeg eventueel nog zout en peper toe. Je kan nu ook nog een schepje zeewiervlokken door de soep heen roeren. Verdeel de soep over kommen, plaats in het midden een handje zeekraal en maak af met wat een scheutje olijfolie.

Erwtensoep met Zeekraal in kom

Eet smakelijk!

Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Jesse 'de kokende tuinman' Noordegraaf

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Bloemkoolcouscous met groentes en gedroogde abrikoos
    13 / Oct / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Bloemkoolcouscous met groentes en gedroogde abrikoos

  • Chiapudding met Peer, Gember en Citroen
    11 / Oct / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Chiapudding met Peer, Gember en Citroen

  • Glutenvrije cake met fruit en havermeel
    04 / Oct / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Glutenvrije cake met fruit en havermeel

  • Appel-Pruimen Crumble met Bakbananenmeel
    01 / Sep / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Appel-Pruimen Crumble met Bakbananenmeel

  • Glutenvrije Crackers met gerookt paprikapoeder
    26 / Aug / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Glutenvrije Crackers met gerookt paprikapoeder

  • Vijgen-sinaasappelijs
    25 / Aug / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Vijgen-sinaasappelijs

  • Spread van abrikoos, pitten en zaden en verse kruiden
    23 / Aug / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Spread van abrikoos, pitten en zaden en verse kruiden

  • Zomersalade met courgette, pruim en ingelegde citroen-dressing
    19 / Aug / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Zomersalade met courgette, pruim en ingelegde citroen-dressing

  • Snelle Morgenstund' Smoothie
    10 / Aug / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Snelle Morgenstund' Smoothie

  • Glutenvrije crackers met zaden en pitten
    02 / Aug / 2021

    Mieke Hendriks - 24 / Nov / 2016

    Glutenvrije crackers met zaden en pitten

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »