Wij vieren feest! Nu 10% korting met de code ZILVER10

thuiswinkelkiyohWinnaar Shopping Awards 2022

Mieke Hendriks - 10-01-2022

Wat is collageen, wat is de werking ervan en waar is het goed voor?

Recentelijk zijn we gestart met de verkoop van onze eigen collageen met en zonder toegevoegde vitamine C. Een product waar we super trots op zijn vooral omdat het 100% zeker van grasgevoerde runderen wordt gemaakt. Onlangs hebben we ook een collageen op de markt gebracht met hyaluronzuur. De hoogste tijd om je meer te vertellen over collageen. Zoals wat is collageen? Wat doet het? Waar zit het in? En wanneer is het verstandig om extra collageen te gaan innemen?

Wat is collageen, wat is de werking ervan en waar is het goed voor?
Blog

Allereerst, wat is collageen?

Simpel gezegd is collageen is een eiwit bestaande uit maar liefst 18 aminozuren. In totaal zijn er meer dan 14 verschillende types collageen, maar de meest voorkomende zijn type 1, type 2 en type 3.

 • Type 1 vind je voornamelijk terug in de huid, pezen, gewrichtsbanden, hoornvliezen, bloedvaten en botten;
 • Type 2 vind je in kraakbeen;
 • Type 3 vind je in je huid en bloedvaten.

Maar type 1 collageen komt in de meeste weefsels voor. En om je een idee te geven, 90% van alle collageen in je lichaam is type 1 + type 3. Het mooie van de natuur is dat ons lichaam zelf collageen aanmaakt.

Wat doet collageen?

Zoals ik al aangaf, collageen komt echt in heel erg veel weefsels voor. Het zorgt voor de stevigheid en structuur van deze weefsels in ons lichaam.

Ons lichaam maakt zelf collageen aan gedurende de periode dat het lichaam groeit en zich ontwikkeld tot volwassenheid. Op het moment dat een menselijk lichaam is volgroeit, zo rond het 25ste levensjaar, neemt ook de aanmaak van collageen af. Het lichaam is immers volgroeid. Vanaf dat moment zie je de elasticiteit van de huid langzaamaan minder wordt en er fijne lijntjes en rimpels ontstaan.

Buiten dat collageen heel veel geassocieerd wordt met de huid, haar en nagels. Maar dat is niet alles. Collageen:

 • Speelt een belangrijke rol in de samenstelling en instandhouding van sterke botten;
 • Speelt een rol bij de aanmaak, opbouw en het behoud van kraakbeen;
 • Vind je ook terug in de weefsels van bloedvaten, tanden en tandvlees.

Eiwitten en aminozuren in collageen

Alle eiwitten (proteïnen) zijn opgebouwd uit aminozuren, maar gelatine onderscheid zich van andere eiwitbronnen door de aanwezigheid van grote hoeveelheden semi-essentiële aminozuren. Ons lichaam kan deze aminozuren aanmaken, mits de omstandigheden in het lichaam optimaal zijn en dat is helaas vaak niet het geval.

Aminozuren vervullen, in de vorm van eiwitten, veel functies in ons lichaam, de meest bekende functie is dat ze de bouwstof vormen van spieren. Daarnaast vormen aminozuren grondstoffen voor vele andere lichaamscellen zoals bloed, zenuwcellen, darmweefsel, kraakbeen, etc.

runderen zijn de basis voor rundercollageen

Waar is collageen van gemaakt?

Onze verre voorouders aten dieren van kop tot staart en kregen daardoor een breed spectrum aan voedingsstoffen en met name aminozuren binnen. Langzaam begint het weer terug te komen, we gaan weer zelf bottenbouillon trekken, topkoks zetten zich in om alle onderdelen van het dier op de menukaart te krijgen en ook orgaanvlees komt uit de vergetelheid.

Toch eten veruit de meeste mensen uitsluitend het vet- en spierweefsel van dieren. De gelatine- en andere voedingstofrijke delen zoals de huid, pezen, botten en merg, staart en poten zijn aanzienlijk minder populair. Daardoor krijgen we een minder volledige balans in aminozuren binnen.

Om je lichaam gezond te houden, zeker na je 25ste levensjaar is het verstandig om voeding te eten die rijk is aan collageen of de collageen, zoals:

 • Vlees, vooral rundvlees en kip maar ook varkensvlees bevatten aardige hoeveelheden collageen.
 • Vooral de schubben van vis bestaan uit een relatief hoge hoeveelheid collageen.
 • Bottenbouillon is natuurlijk een hele goede bron van collageen.
 • Eieren en dan met name het eiwit is een goede bron van collageen.
 • Citrusvruchten, bevatten zelf geen collageen maar wel veel vitamine C wat een belangrijke hulpstof in de lichaamseigen productie van collageen. Vitamine C vind je ook terug in donkergroene groenten zoals boerenkool en spinazie.

Noodzakelijke voedingsstoffen voor de productie van collageen

 • Lycopeen, dit vind je terug in rode vruchten maar ook in tomaten, paprika en bietjes.
 • Vitamine A helpt bij het herstellen en regenereren van beschadigd collageen. Deze vitamine vind je in oranje groenten zoals wortel en zoete aardappel.
 • Koper, mangaan en zink. Deze combinatie van mineralen vind je veelal in zeevruchten zoals oesters en mosselen.
 • Zwavel is ook nodig voor de productie van collageen. Een van de beste bronnen van zwavel is knoflook! 

Naast deze voedingsstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren zijn er ook een flink aantal factoren die de aanmaak negatief beïnvloeden, zoals roken, het gebruik van alcohol, suiker, UV straling en stress.

Wat doet collageen met je lichaam?

Zoals aangegeven kun je zelf best het een en ander doen om je collageen levels up to date te houden. Maar mogelijk komt er een moment dat je je huidveroudering wilt vertragen en dan kan het handig zijn om een collageen supplement te gebruiken.

Ook weet ik dat er orthomoleculair therapeuten zijn die het adviseren ter ondersteuning bij bot- en gewrichtsaandoeningen zoals osteoporose en artrose. En zijn er sporters die het gebruiken ter ondersteuning van de spiergroei.

Als je start met het gebruik van collageen, moet je het wel even de tijd geven. De eerste resultaten mag je na een week of 8 verwachten. 

Puur Mieke Gehydrolyseerd Collageen

 

Gehydrolyseerd Collageen Puur Mieke

We hebben een top basis collageen. Deze raad ik je aan als je heel puur en gezond eet met voldoende variatie. Kun je wel extra vitamine C gebruiken? Dan is onze collageen met vitamine C uit Acerola een goed product. Wil je serieus inzetten op het tegengaan van de huidveroudering. Dan is onze collageen met vitamine C en Hyaluronzuur het aangewezen supplement.

Hyaluronzuur kan 1000x het eigen gewicht aan vocht dragen. Vocht is belangrijk voor een gezonde huid. Een goed gehydrateerde huid ziet er voller, gladder en steviger uit. Daarnaast houdt hyaluronzuur de huid elastisch en flexibel. Deze sterke combinatie van collageen poeder, hyaluronzuur en natuurlijke vitamine C is dit collageen een echte schoonheidselixer voor haar, huid en nagels.

Hoeveel collageen moet je gebruiken?

Neem dagelijks 1 a 2 eetlepels (10 gram) collageen voor een optimaal resultaat. Je kunt de collageen oplossen in een glas water of smoothie. Maar de poeder laat zich ook prima in warme (tot 80°C ) dranken zoals een kop thee of koffie oplossen.

Voor een optimaal resultaat adviseren we je de collageen langdurig en echt dagelijks te gebruiken. Las na 25 dagen een korte pauze in van 5 dagen om zo te voorkomen dat je lichaam stopt met de aanmaak van lichaamseigen collageen. Na deze pauze start je weer met een reeks van 25 dagen, etc.

Heb je al een van onze eigen merk collageen soorten gebruikt? Ik zou het super leuk vinden als je HIER een review achter wilt laten.

Onze collageen van Puur Mieke is:

 • 100% Gecertificeerd Grasgevoerd
 • Antibiotica- en hormoon-vrij
 • Neutrale smaak
 • Goed oplosbare poeder

collageen kopen

Naast ons eigen merk verkopen we ook deze soorten Collageen (en gelatine).

Great Lakes Collageen en Gelatine

De gehydrolyseerde collageen van Great Lakes wordt gewonnen uit huid, bindweefsel en botten van 100% grasgevoerde runderen. 

Gelatine is eenvoudig gezegd gekookte collageen, hetzelfde als in echt goede bouillon. Dit is gezuiverd, gedroogd en tot poeder vermalen. Wanneer je gelatine oplost in warme vloeistof en vervolgens af laat koelen ontstaat een gelachtige substantie, ideaal om bijvoorbeeld marshmallows of bavarois mee te maken. Deze vorm van gelatine vind je in de rode bus van Great Lakes, welke dus bij uitstek geschikt voor culinaire doeleinden.

Vital Supply Gehydrolyseerd Collageen Type 1

Gehydrolyseerd Collageen is een eiwit-preparaat op basis van runder collageen Type 1 dat verrijkt is met vitamine C en D3.

 • 100% natuurlijk
 • Verrijkt met vitamine C en D
 • Vrij van conserveringsmiddelen & toevoegingen
 • Veilig en clean voor Topsporters
 • Paleo Proof

Vital Supply Collageen Type 2 + Kurkuma

Het product Collageen Type 2 + Curcuma is een mix van Collageen Type 2, kurkuma-extract en vitamine C. Collageen Type 2 (Peptanllm) is afkomstig van runderen.

Pure Arctische Collageen

Collageen Type 1, gemaakt in Noorwegen van wilde vis. Deze viscollageen heeft een MSC keurmerk.

Planet Paleo Pure Collagen

Pure Collagen van Planet Paleo is één van de zuiverste collageenproducten. Ze worden gemaakt van grasetende weidekoeien en bevatten uitsluitend collageenhydrolysaat. Verder wordt er niets aan toegevoegd. Geen gluten, geen zuivel, additieven en GMO-vrij. Daarnaast zijn de collageensupplementen van Planet Paleo zeer makkelijk in gebruik en heeft het een neutrale smaak, waardoor het overal doorheen gemixt kan worden. Zo kan dit collageenpoeder verwerkt worden in baksels of mengt worden door (warme) dranken of smoothies. Bij hitte gaan er geen waardevolle stoffen verloren. Hierdoor is het een eiwitrijke toevoeging.

Planet Paleo Primal Goddess Collageen

Primal Goddess collageenpoeder van Planet Paleo kan koud gedronken of verwerkt worden. Door de toegevoegde vitaminen en antioxidanten kan dit product niet warm gebruikt worden. Hierdoor gaan deze stoffen verloren. De poeder heeft een heerlijke frisse smaak door de toegevoegde bessen, waardoor het echt heel erg lekker is door de yoghurt of kwark. Ook zeer goed te combineren met een smoothie of water. 

Sunwarrior Vegan Collageen

Vegan Collageen bevat ingrediënten die het lichaam stimuleren om zelf collageen aan te maken. 


Veel gestelde vragen over collageen en gelatine:

* Wat is het verschil tussen de groene en rode bus van Great Lakes?
De aminozuur samenstelling van beide producten is gelijk. De rode variant wordt vooral gekozen vanwege z’n gelerende capaciteit in culinaire bereidingen, de groene variant kun je vooral zien als supplement.
De groene bus is gehydrolyseerde collageen, wat inhoudt dat deze niet geleerd als je deze aan een vloeistof toevoegt. Je kan deze daarmee eenvoudig als supplement gebruiken en innemen met bijvoorbeeld een glas water of kop koffie/thee.
De rode bus geleerd wel en wordt vaak gebruikt met koken of bakken zoals je gelatine gebruikt. Je kan er bijvoorbeeld ook snoepjes of jam mee maken.

* Kan ik Great Lakes ook gebruiken voor mijn hond en wat is het gebruiksadvies?
Ja dat is mogelijk. Het advies van onze leverancier is voor honden als volgt:
Ik adviseer 1 theelepel, 2x per dag. Kan na een maand altijd opgebouwd worden naar 2 theelepels, 2x per dag als je nog geen resultaat ziet. Als je hond dunnere ontlasting krijgt moet je de de dosering verlagen en met een kleinere dosering beginnen. Afhankelijk van de hoeveelheid proteïne waaraan de hond gewend is kan het even duren voordat je verschil merkt.

* Is collageen poeder te gebruiken als vleesvervanger?
Het antwoord is: nee.
Dit komt omdat collageen poeder niet alle stoffen vervangt wat in vlees zit. In collageen poeder zitten eiwitten uit de huid, bindweefsel en botten en komt niet uit het vlees van een rund. Dit betekent dat je de stoffen die in het vlees van een rund zitten en een mens nodig heeft, niet uit collageen poeder kunt halen.

* Wanneer weet ik of het werkt?
Uit studies is gebleken dat je met ongeveer 2 eetlepels, tweemaal daags (mede afhankelijk van je lichaamsgewicht), na de eerste week al een groot verschil merkt. Na een maand zijn de veranderingen aanzienlijk, maar wil je het echt een kans geven, dan zou je het 60 dagen, 2 potten, moeten proberen.
Uiteraard krijg je het beste resultaat als je collageen ook daadwerkelijk dagelijks inneemt en geen dagen overslaat. 

* Klopt het dat de verpakking van Great Lakes Gehydrolyseerd Collageen is veranderd?
Dat klopt, de bus is iets veranderd. Dit heeft met regelgeving te maken. 
Het product is niet veranderd en de inhoud is precies hetzelfde.

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Een gezond lichaam start bij een gezonde mond
  09-03-2023

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Een gezond lichaam start bij een gezonde mond

 • Heeft collageen bijwerkingen?
  08-03-2023

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Heeft collageen bijwerkingen?

 • Waarom geen pinda's eten?
  07-03-2023

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Waarom geen pinda's eten?

 • Wat is een goede olijfolie?
  06-03-2023

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Wat is een goede olijfolie?

 • Hoeveel collageen per dag heb je nodig om resultaat te merken?
  06-03-2023

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Hoeveel collageen per dag heb je nodig om resultaat te merken?

 • Werkt collageen tegen rimpels?
  05-03-2023

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Werkt collageen tegen rimpels?

 • 4 redenen om te kiezen voor een Montana Airfryer
  26-01-2023

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  4 redenen om te kiezen voor een Montana Airfryer

 • Wasnoten – Milieuvriendelijk en universeel schoonmaakmiddel
  08-12-2022

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Wasnoten – Milieuvriendelijk en universeel schoonmaakmiddel

 • Kiemgroenten - Klein maar krachtig!
  29-09-2022

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Kiemgroenten - Klein maar krachtig!

 • Ochtendroutine - Start je dag positief en vanuit rust
  01-09-2022

  Mieke Hendriks - 10-01-2022

  Ochtendroutine - Start je dag positief en vanuit rust

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
 • ✓ Spaar automatisch voor korting en extra's
 • ✓ Krijg een cadeautje op je verjaardag
 • ✓ Bekijk en volg je bestellingen
 • ✓ Voeg favoriete producten toe aan je verlanglijst
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »