Thuiswinkelwaarborg logo9.5met 5581 reviews

thuiswinkelkiyohWinnaar shopping awards 2021

Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag

Hoe staat het met jouw waterhuishouding? Het is zomer dus des te meer reden om te zorgen dat je voldoende drinkt. In deze blog vertel ik je alles over het drinken van water en de manier waarop jouw lichaam er het meeste van kan profiteren.

Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag
Blog

Water is essentieel. Zonder water kunnen we niet leven. Water is onder andere een bouwstof en wordt gebruikt voor transport van vitamines en mineralen. Daarnaast is water van belang voor de temperatuurregeling en het soepel laten verlopen van stofwisselingsprocessen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er de laatste jaren veel meer aandacht is gekomen voor “voldoende drinken”. Zo ontstond ook de “flesjes cultuur”. Waar je ook komt of gaat, veel mensen hebben een flesje water bij zich. Om zo de hele dag de dorst te kunnen lessen. Maar is dit wel zo goed als we denken dat het is?

Laten we maar met de deur in huis vallen. “Nee, het is niet verstandig om de hele dag door kleine slokjes water te drinken.” Iedere keer dat je een slokje water drinkt, krijg je ook bacteriën binnen, waarmee je je immuunsysteem activeert. Daarnaast zet je je spijsverteringsorganen aan het werk. Allemaal systemen die veel energie verbruiken en daarmee je lichaam onnodig belasten.

 

Wat is dan verstandiger om te doen? Bulkdrinken!

Bulkdrinken heeft een aantal voordelen, die ook vanuit evolutionair perspectief worden bevestigd. De oermens had niet de hele dag water tot z’n beschikking. Op de momenten dat hij kon drinken dronk hij heel veel, want hij wist niet wanneer er weer water beschikbaar zou zijn. Ons lichaam is van oudsher geprogrammeerd om veel water in een keer te drinken en ook een hele tijd niet. Datzelfde geldt ook voor dieren. Zij drinken bij een bron tot ze verzadigd zijn en gaan weer verder. Maar wij mensen hebben het onszelf afgeleerd doordat we continu water beschikbaar hebben.

Hoeveel water drinken per dag?

Bulkdrinken betekent dat je op minder momenten, verdeeld over een dag, meer drinkt. Dus in plaats van een paar slokken ieder half uur, drink je nog maar 3 tot 4 keer per dag een grote hoeveelheid bijvoorbeeld 2 tot 3 glazen (500 ml).

Terug naar de voordelen van bulkdrinken: Bulkdrinken brengt essentiële lichaamssystemen zoals je spijsvertering en je immuunsysteem tot rust. Een continu actief immuunsysteem wordt op termijn een zwak immuunsysteem. En zoals aangegeven verbruikt een actief immuunsysteem heel veel energie. Daardoor blijft er te weinig energie over om aan de ene kant vocht naar huid, haar en nagels te transporteren. En aan de andere kant is er dan ook te weinig energie om de buitenste laag van je huid in tact te houden waardoor het vocht niet kan worden vastgehouden. Het gevolg is een droge huid.

Tips om te beginnen met bulkdrinken:

 • Begin je dag met het drinken van 2 glazen water direct na het opstaan.

 • Drink nog 2 glazen water ongeveer 30 minuten voor je lunch. Doe het niet bij de maaltijd. Daarmee voorkom je dat vitamines, mineralen, etc. worden opgenomen omdat ze “weggespoeld” worden.

 • Drink nog eens 2 glazen in de middag en drink 2 glazen ongeveer 30 minuten voor het avondeten.

 • Drink water op lichaamstempratuur (lauw/warm), dus niet te koud. Koud water kost je lichaam ook weer veel energie om te verwerken.

 • Vind je het lastig om water te drinken. Zet gerust een kan water klaar met wat fruit, komkommer of kruiden zoals munt, om je water een smaakje te geven.

 • Wil je toch water meenemen om onderweg je hoeveelheid water te kunnen drinken, gebruik dan een RVS fles om te voorkomen dat je microplastics of andere xeno-oestrogenen binnen krijgt.
  Lees meer over RVS flessen en waar je op kan letten in deze blog: RVS flessen waarom en waar let je op 

Kraanwater of gefilterd water?

Wil je gelijk goed van start gaan kijk dan ook eens naar welk water je drinkt. In Nederland is kraanwater schoner dan in menig vakantieland. Ons kraanwater voldoet aan vele strenge eisen, zo worden alle bacteriën etc. eruit gezuiverd. Je wordt van het drinken van Nederlands kraanwater niet ziek, maar levert het een optimale bijdrage aan jouw lichaam? Nee, helaas vind je in ons kraanwater nog wel restanten van pesticiden, chloor, medicijnresten en andere vervuiling terug.

Stroomt je kraanwater door oude koperen of loden leidingen? Dan is je kraanwater ook vervuild met hele kleine deeltjes van dit metaal. Het zou een optie zijn om mineraal- of bronwater te drinken. Echter tegenwoordig koop je dat in plastic flessen of kartonnen pakken met een coating aan de binnenkant. Zoals gezegd krijg je dan te maken met micro-plastics en xeno-oestrogenen.

De beste optie is dan om zelf je kraanwater te filteren. Dat kan door een filteringsinstallatie tussen je waterleiding te plaatsen. Wil je minder ingrijpend beginnen dan zijn de filterkannen van ZeroWater een goed alternatief.
Meer over deze filterkannen lees je in deze blog: Filter jij je drinkwater?

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Waarom glutenvrij eten?
  20 / Dec / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  Waarom glutenvrij eten?

 • Koffie, vriend of vijand?
  23 / Nov / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  Koffie, vriend of vijand?

 • De kracht van gefermenteerde voeding
  08 / Oct / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  De kracht van gefermenteerde voeding

 • Wat is biologische voeding?
  10 / Aug / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  Wat is biologische voeding?

 • Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag
  10 / Aug / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag

 • Het relaxte duo in drukke tijden!
  30 / Jul / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  Het relaxte duo in drukke tijden!

 • Processierups: wat kun je doen tegen de jeuk en uitslag?
  30 / Jun / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  Processierups: wat kun je doen tegen de jeuk en uitslag?

 • Vind jouw foundationkleur - Welke tint past er bij mijn huid?
  09 / Jun / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  Vind jouw foundationkleur - Welke tint past er bij mijn huid?

 • De menstruatiecup: alles wat je erover wilt weten!
  06 / May / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  De menstruatiecup: alles wat je erover wilt weten!

 • Geen jam, maar fruitspread zonder toegevoegde suiker
  05 / Feb / 2021

  Mieke Hendriks - 10 / Aug / 2021

  Geen jam, maar fruitspread zonder toegevoegde suiker

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »