Menu
EUR
Welke magnesium soorten zijn er en waar kun je het voor gebruiken?

Welke magnesium soorten zijn er en waar kun je het voor gebruiken?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van lichaamsfuncties. Het is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van botten en spieren, maar het speelt ook een rol bij de energieproductie, de zenuwgeleiding en zelfs de regulering van de bloeddruk.

Eigenlijk zijn er geen verschillende soorten magnesium, maar 1 soort die aan verschillende moleculen gebonden wordt. Hierdoor krijgt het een andere vorm en is het werkzaam in verschillende gebieden. Maar welke vormen van magnesium zijn er en waar kun je iedere soort voor gebruiken?

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar een soort met een hoge biologische beschikbaarheid. Biologische beschikbaarheid houdt in de mate dat een stof door je lichaam/in je bloedbaan wordt opgenomen. Een supplement met een lage biologische beschikbaarheid heeft weinig werking en kan zelfs laxerend werken. Hieronder zie je de verschillende vormen opgedeeld in hoog en laag:

biologische beschikbaarheid magnesium

1. Magnesiumoxide

Magnesiumoxide is een van de meest voorkomende vormen van magnesium supplementen. Het bevat een hoog percentage elementair magnesium. 

Wat doet magnesiumoxide voor je lichaam?

Magnesiumoxide heeft de eigenschap om maagzuur te binden en daardoor de maaginhoud te neutraliseren. Daarnaast heeft het een laxerend effect doordat het water vasthoudt. Het wordt toegepast bij gevallen van verstopping, waaronder bij het prikkelbaredarmsyndroom, en bij maagklachten. 

2. Magnesiumcitraat

Voor diegenen die streven naar een betere opname van magnesium, is magnesiumcitraat een uitstekende keuze. Deze vorm wordt goed geabsorbeerd door het lichaam, wat betekent dat het sneller resultaten kan opleveren. 

 • Bij grote magnesium tekorten
 • Soepele spieren
 • Behoud sterke botten
 • Energie verhogen

Wat doet magnesiumcitraat voor je lichaam?

Magnesiumcitraat is gunstig voor spierontspanning, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen met spierkrampen of gespannen spieren. Daarnaast fungeert het als een soort natuurlijke tegenhanger van calcium en reguleert hiermee de samentrekking van het hart en stabiliseert het hartritme. 

[products=blog_citraat]

3. Magnesium bisglycinaat

De meest effectieve vorm van magnesium voor opname in het lichaam is magnesium bisglycinaat. Magnesium bisglycinaat, ook bekend als magnesium glycinaat, is een verbinding tussen magnesium en het aminozuur glycine. Glycine is een natuurlijk voorkomend stofje in het lichaam. Magnesium wordt aan glycine gehecht, waardoor het zeer efficiënt wordt opgenomen.

 • Geestelijke balans & veerkracht
 • Stress
 • Concentratie
 • Geheugen

Waar is magnesium glycinaat goed voor?

Wie op zoek is naar een magnesiumsupplement dat ook kan bijdragen aan ontspanning en slaapkwaliteit, zou magnesiumglycinaat kunnen overwegen. Deze vorm staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan gunstig zijn voor mensen met slaapproblemen of angstgevoelens. Magnesiumglycinaat wordt goed verdragen en veroorzaakt over het algemeen minder laxerend effect dan magnesiumoxide.

[products=blog_Bisglycinaat]

4. Magnesiummalaat

Magnesiummalaat is een vorm van magnesium gebonden aan appelzuur, ook bekend als malaat. Deze verbinding komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals appels, en wordt vaak gebruikt als voedingssupplement

 • Meer energie en gaat op die manier vermoeidheid tegen
 • Spierontspanning
 • Spijsvertering
 • Immuunsysteem

Waar is magnesiumalaat goed voor?

Voor diegenen die zich bezighouden met intensieve lichamelijke activiteit, kan magnesiummalaat een geschikte keuze zijn. Het kan helpen bij het verminderen van spiermoeheid en het verbeteren van de algehele spierfunctie. Daarom kiezen sommige mensen die betrokken zijn bij fysieke activiteiten, zoals sporters, voor magnesiummalaat. Deze vorm van magnesium speelt een rol bij de energieproductie en kan de spierprestaties verbeteren. Bovendien kan magnesiummalaat nuttig zijn bij mensen met fibromyalgie, omdat het de spierpijn kan verminderen.

5. Magnesiumthreonaat

Magnesiumthreonaat is een specifieke vorm van magnesium die is gebonden aan threonine, een essentieel aminozuur. Deze magnesiumverbinding staat bekend om zijn vermogen om de bloed-hersenbarrière te passeren, wat betekent dat het gemakkelijker de hersenen kan bereiken dan sommige andere vormen van magnesium.

Wat doet magnesiumthreonaat voor je lichaam?

Magnesiumthreonaat heeft specifieke voordelen met betrekking tot de hersengezondheid. Het heeft de mogelijkheid om de bloed-hersenbarrière te passeren en kan daardoor gunstig zijn voor cognitieve functies. Deze vorm van magnesium wordt gebruikt ter ondersteuning van de hersenen en het geheugen.

Welke magnesium is het beste?

Er is geen 'one-size-fits-all' antwoord op de vraag welke vorm van magnesium de beste is, omdat het afhangt van individuele behoeften. Het is echter raadzaam om te streven naar een gebalanceerde inname van magnesium uit diverse bronnen, waaronder uit voeding en supplementen. 

magnesium kopen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!