Menu
EUR
Leaky Gut, oftwewel een lekkende darm, wat is het precies en wat kan je eraan doen?

Leaky Gut, oftwewel een lekkende darm, wat is het precies en wat kan je eraan doen?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 9

Tijdens mijn opleiding trainer Hormoonfactor 6 jaar geleden hadden we het al over leaky gut, oftewel een lekkende darm, en hoe we dat met leefstijlverandering te lijf konden gaan.

Leaky Gut Syndroom is een snelgroeiende aandoening waarmee miljoenen mensen worstelen, vaak zonder dat ze het zelf weten. Naar schatting heeft minimaal de helft van de Nederlandse bevolking een lekkende darm.

Tot een jaar geleden werd de term Leaky Gut nog als vrij alternatief beschouwd, maar tegenwoordig is het een meer geaccepteerde term onder wetenschappers. Dat is natuurlijk goed nieuws omdat zo meer en meer mensen te horen krijgen over dit fenomeen en het heft in eigen handen kunnen gaan nemen.

Wat is een leaky gut oftewel een lekkende darm precies?Leaky gut darmwand visueel

Ik ga hier in dit blog proberen het zo simpel mogelijk zonder indrukwekkende termen uit te leggen ;)

Een lekkende darm is een aandoening waarbij in de darmwand minuscule gaatjes ontstaan. Het slijmvlies dat over de darmwand ligt is dan meestal ontstoken. Daardoor kunnen de goede darmbacteriën niet meer goed aanhechten.

Als je een lekkende darm hebt, dan kunnen de afvalstoffen die in je darmen worden geproduceerd door de darmwand dringen en in de bloedbaan terecht komen. Voeding wat nog maar gedeeltelijk verteerd is kan nu ook het lichaam in.

Ook heeft dit tot gevolg dat belangrijke voedingsstoffen minder goed worden opgenomen door het lichaam wat de gehele gezondheid en het immuumsysteem verder aantast.

Hierdoor kun je allerlei uiteenlopende problemen en klachten krijgen, zoals ontsteking- en allergische reacties, stemmingsklachten en hormonale problemen.

De volgende klachten kunnen duiden op een lekkende darm:

 • Auto-immuunaandoeningen
 • Allergie ( bijv voedsel, pollen )
 • Depressie
 • Diarree
 • Gebitsklachten
 • Gewichtstoename
 • Gewrichtspijn
 • Hoofdpijn, migraine
 • Huidklachten
 • PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
 • Opgeblazen gevoel
 • Obstipatie
 • Ontstekingen (bijv tandvlees, oog)
 • Paniekaanvallen
 • Schildklierproblemem
 • Spastische darm
 • Vermoeidheid

Het goede nieuws is, dat als je de klachten bij de kern aanpakt, de darmen dus, dat er veel winst te behalen valt. Vermindering en soms zelfs het oplossen van alle bovengenoemde klachten!

Waar het mee begint is een leefstijlverandering. Zelf ben ik groot voorstander van het Hormoonbalans dieet van Ralph Moorman. Wat inhoud in een notendop dat je glutenvrij, lactosevrij en geraffineerde suikervrij eet. Daarnaast heb je natuurlijk veel verschillende stromingen zoals Paleo en koolhydraatarm. Natuurlijk is het belangrijk dat je iets gaat volgen wat bij je past en wat je kunt volhouden. Iedereen heeft hierin zijn voorkeuren.

Wat kun je zelf doen om een lekkende darm te voorkomen?

Voeding

Wat belangrijk is in mijn ogen dat je puur en onbewerkt gaat eten. Waar mogelijk biologisch.

Dus geen suiker, alcohol, koffie, gluten (tarwe en spelt oa ) en zuivel.

Vermijd ook de E-nummers en andere onnodige toevoegingen, die kunnen de darmen irriteren en allergische reacties uitlokken.

Suikers en Alcohol voeden schimmels in de darmen.

Wat eet je dan wel? : )Groenten en fruit op bord

Groenten, fruit, Noten en zaden, avocado’s koudgeperste oliën zoals kokosolie, olijfolie, biologische eieren en biologische kip en vis.

Drink zuiver water en kruiden- en groene thee

Wil je je qua voeding verder verdiepen raad ik je een van onze boeken aan. 

Kauw goed op je eten voor een goede vertering

Voor een goede vertering is het heel belangrijk om goed te kauwen als je eet.  Zo word het speeksel (in het speeksel zitten al verteringsenzymen) goed vermengd met het eten. Drinken doe je het liefst een kwartier voor de maaltijd ipv tijdens de maaltijd. Of anders kleine slokjes tijdens de maaltijd, het water zorgt er namelijk voor dat de verteringsenzymen minder goed werken.

Verminder stress

I know, niet altijd gemakkelijk. Dat weet ik maar al te goed uit eigen ervaring. Maar probeer een manier te vinden om een goede balans in je leven te hebben tussen werk en prive. Er zijn gelukkig op internet veel tips te vinden en schroom niet om net als ik een coach hiervoor in te schakelen. Een andere kijk op je gewoontes kan zeker behulpzaam zijn.

Verder ga eruit, ga wandelen of sporten.

Het leaky gut protocol iets voor jou?

Het Leaky Gut Protocol om je Leaky Gut te herstellenLeaky gut producten pakket

Een leaky gut kan zelf herstellen als je een goede leefstijl hebt, maar soms herken je je super duidelijk in bovenstaande klachten of heb je er zelfs meerdere. Dan kun je je lichaam een handje helpen.

Speciaal voor degene die zich hier herkennen en echt doeltreffend aan de slag willen hebben we een leaky gut protocol ontwikkeld. We hebben dit niet alleen gedaan maar in samenwerking met The Health Factory en hebben de beste supplementen uitgezocht voor in het pakket om de beste werkzame stoffen te creëren.

Deze 6 weekse kuur word compleet geleverd met een duidelijk schema. Ook hebben we een besloten facebookgroep gemaakt om je ervaringen te delen. Daar zitten ook onze ervaringsdeskundigen in die je kunnen helpen met evt vragen die je erover hebt.

Schaf je dit pakket aan dan zit dat er uiteraard bij inbegrepen.

Met het pakket reset je als het ware je lichaam. Zie het als een grote detox maar dan één waarmee je je darmen niet alleen reinigt, maar ook herstelt. Bij de meeste deelnemers kwam zelfs de schadelijke biofilm eruit waardoor je na de kuur weer alle mineralen en voedingsstoffen goed opneemt.

Het leaky gut protocol is wel echt een heftige kuur waar je evt de eerste 2 weken ook detox verschijnselen kunt gaan krijgen. In de opbouwfase daarintegen ga je je weer steeds beter voelen. Daarom is de facebookgroep ook fijn omdat je dan ook meteen je vragen kunt stellen.

Wil jij nu ook eens echt heel goed aan de slag voor je lichaam?

Bestel dan nu het totale protocol:

Leaky gut protocol bestellen >

Om alles goed te testen heeft het hele team van The Health Factory het leaky gut protocol gedaan. Meer ervaringen volgen nog, maar deze hebben we alvast binnen.

Ervaringen van deelnemers:

REMCO :

Na 7 weken, inclusief korte pauze door ziekte, ben ik klaar met het Leaky Gut protocol .

Het is een mooi en intensief programma waar je zeer zeker rekening mee moet houden voor een aantal weken.

Ik vond de eerste 2 weken zwaar omdat het behoorlijk schakelen is met anders eten ( denk aan minder vlees en brood, wat voor mij best een dingetje is) en het “reinigen”. Mijn weerstand werd eerst afgebroken en ik was moe en had een minder goede focus. Ben nog nooit zo vaak naar de wc geweest en er kwam letterlijk een boel “shit” uit.

In week 3 kreeg ik een buikgriep waardoor ik even een kleine pauze in heb gelast. Het is even goed opletten wanneer je wat moet nemen en hoeveel. Ik heb na verloop van tijd de hoeveelheden iets aangepast omdat ik zelf nogal gevoelig reageer op suppletie en rond de 60 kilo weeg. Week 3 en 4 gingen een stuk beter.

Week 5 en 6 vond ik het fijnst omdat ik hier duidelijk merkte dat mijn lichaam een stuk schoner was en de extra suppletie goed opnam en zo weer alles aan te vullen en weer meer energie, focus en beter in mijn vel zat.

Ik heb er zelf een week 7 aangeplakt met wat extra suppletie, greens, vit c/b complex en om mijn supplementen van het protocol op te maken.

Ben heel benieuwd naar de komende tijd hoe dit zich verder zal laten zien. Ben blij dat ik het heb gedaan en ik kan mij voorstellen dat dit voor veel mensen een verademing kan zijn omdat bijna iedereen in mindere of meerdere maten wel een Leaky Gut heeft, wat veel “gekke symptonen” kan veroorzaken.

BART :

het is een goed protocol, het werkt goed en je komt er echt fit uit. Ik ben 10 kilo afgevallen en voel me superfit. Ook mijn smaak word beter en verfijnder erdoor. Van te voren at ik gewoon alles en nu na de kuur ben ik verminderd met koffie en ik heb weinig tot geen behoefte meer aan suiker, dus dat is ook een goed resultaat ervan.

TERAH: 

Toen ik aan het leaky gut protocol begon, had ik weinig verwachtingen.

Mijn darmen zijn wel mijn gevoelige plek en ik ben niet heel disciplinair in mijn glutenvrije en suikervrije eetstijl.

Dus er viel ongetwijfeld veel te reinigen en te herstellen!

Alle producten die in het protocol zitten, had ik afzonderlijk al veel vaker gebruikt, maar nog nooit in deze combinatie.

Ik ben begonnen met een mespuntje bitterzout en nam tijdens de eerste dagen zo’n 3 eetlepels psylliumvezels.

Na 3 dagen zat ik op een halve theelepel bitterzout.

Het was al op de derde dag dat ik ’s ochtends naar de wc moest en het afvegen niet goed lukte.

Toen ik van dichtbij de toiletpot inspecteerde, ontdekte ik een soort rubberen, lange sliert.

Ik heb de sliert uit de pot gevist en er een foto van gemaakt.

Ik was een beetje bezorgd dat ik mijn darmen had uitgepoept.

Maar bij navraag bleek het mijn biofilm te zijn. In de dagen erna kwamen er nog restjes mee met de ontlasting.

De biofilm is de ongezonde slijmlaag, die gevormd wordt door schadelijke bacteriën in de darmplooien. De biofilm bevat naast bacteriën meestal ook schimmels en virussen.

De aanwezigheid van de biofilm droogt de darmwand uit waardoor deze geïrriteerd raakt. Voedingsstoffen, maar ook medicijnen, worden vervolgens minder goed opgenomen terwijl schimmels en virussen wél doordringen in het bloed. Dit proces kan ontstekingsreacties, overgevoeligheden en overgewicht veroorzaken.

Ik had nooit verwacht dat dit zou kunnen gebeuren, laat staan na 3 dagen al en ik voelde me letterlijk een beetje ontlast en schoner dan daarvoor.

Ook best wel trots op mijn lichaam die deze ongewenste slijmlaag zo gemakkelijk had losgelaten.

De eerste 2 weken van de kuur, dus de reinigingsfase vond ik het meest spectaculair.

Daarna vond ik het vooral lastig om het dieet goed vol te houden en heb hier en daar gespijbeld.

Maar liever had ik dat niet gedaan.

Dus aan iedereen die de kuur gaat doen, houd vol!

Hoe beter je hem volhoudt, des te meer resultaat én voldoening heb je er van.


Reacties (9)

gravatar
Silkens Sabine
Geplaatst op 2022-01-17 18:46:46
Hallo,

Ik zou graag willen beginnen met de detoxkuur voor mijn leaky gut, maar ben nu begonnen met een antibioticakuur tegen een ontsteking.
Hoe lang moet ik na deze antibioticakuur wachten om te beginnen met detoxen of mag dit onmiddellijk?

Groetjes,

Sabine

-------

Hoi Sabine

Ik zou zeker even wachten, want je darmen hebben het al even zwaar te verduren gehad. enkele weken minimaal.

Groetjes Mieke
gravatar
Albert Jacob
Geplaatst op 2021-05-27 20:08:49
Goedenavond,

Ik heb bovenstaande gelezen. Naar aanleiding van verdenking van leaking gut door de acupunctuurist. Nu ik dit zo gelezen heb, heb ik wel een heleboel verschijnselen van het lijstje. Wat dat betreft is de mogelijkheid dat ik het heb wel groot.

Nu kan je een pakket aanschaffen voor grofweg € 300,00. Dan zit je ook direct in de Facebook groep.

In de tekst staat ook dat er een protocol is. Zijn dit eetmogelijkheden. Of moet er apart een diëtist geraadpleegd worden om de leefstijl te veranderen???
-
@Albert - We hebben inmiddels contact gehad. Maar we willen je mooie vraag toch nog even beantwoorden omdat deze mogelijk heel informatief is voor anderen die het blog lezen en aan de slag willen gaan met hun leaky gut.
Het protocol is inderdaad een stappenplan als het gaat om de supplementen aangevuld met voedingsadviezen. Je moet denken aan adviezen zoals "Vermijd koffie". Deze adviezen kun je zelf prima volgen, we verwachten niet dat je er een diëtist voor nodig hebt. Succes ermee en mocht je nog andere vragen hebben horen wij dat uiteraard graag.

gravatar
C
Geplaatst op 2020-07-24 15:47:39
Hallo, zelf voor alles allergisch, van buitenaf (pollen, katten etc), voor voedsel en door eosinofiele astma ook van binnenuit. En ik ben gendrager van coeliakie. Daarom wil ik hierbij meegeven dat je niet zomaar kan stoppen met gluten. Laat je eerst testen, anders raken je darmen alsnog beschadigd.
gravatar
Leaky guts
Geplaatst op 2020-01-21 19:08:55
Ook ik denk leaky gut te hebben, in het verleden heb ik experimenten gedaan met voeding en alles wijst er op dat ik weer afglijd naarmate ik minder op het dieet let. Helaas willen mijn artsen en zorgverzekeraar deze symptomen niet onderzoeken omdat ze volgens de arts niet passen bij de denkwijze en voor vergoeding komt een dergelijk pakket en onderzoek niet in aanmerking. Het is extra rot dat ik momenteel van een uitkering leef en mezelf zie afglijden in een soort put van darmproblemen en niet de financiën en mogelijkheden heb om er uit te komen. Balen dat zo'n pakket zo duur is. Te duur om te proberen :) Ik hoop dat er ooit wat meer respect komt voor de darmen. En dat zorgverzekeraars en artsen niet te snel naar heftige medicatie gaan grijpen om problemen op te lossen. Zo kreeg ik van een arts lactulose voorgeschreven, nou je raadt het al, binnen een week lag ik de hele dag op de bank met oververmoeidheid en darmklachten. Het is echt debiel hoe slecht artsen luisteren naar patiënten.
gravatar
gerda
Geplaatst op 2019-12-12 15:52:12
Heeft iemand ervaring met het leaky gut protocol i.c.m. antidepressiva? Kan dit samen gaan?
gravatar
Mieke Hendriks
Geplaatst op 2019-08-19 14:56:32
Jazeker, je moet het ook op kunnen nemen natuurlijk, maar je arts zal het zeker en vast goed weten. Dan weet je ook precies wat jij nu nodig hebt ipv van algemeen advies.
gravatar
Ina wijnberger
Geplaatst op 2019-07-31 14:48:08
Ik heb ook een lekkende darm en candida
Mijn Orthomoluculaire arts heeft me L -glutamine en walnootextract voorgeschren, daarna gaat hij mijn vitamines aanvullen heeft nu geen zin zacht hij je neemt het toch niet op. Is deze aanpak ook ok.
Groetjes ina
gravatar
Dorry Hertog
Geplaatst op 2019-07-03 22:04:37
2 maanden geleden heb ik Leaky Gut voor mijn dochter gekocht. Ze had veel klachten waaronder extreem moe veel slapen na eten stinkende winden, veel naar wc. Spierpijnen enz. De eerste weken kwam er echt ongelooflijk veel ontlasting uit en biofilm. Mijn dochter was verbijsterd. Ze is zo blij met het resultaat, ze heeft weer energie, is vrolijker, weinig of geen stinkende winden ( wat haar vriend erg prettig vind ) ze heeft nog over van de kuur en is van plan door te gaan. Ik heb haar aangeraden om ieder jaar een kuur te doen aangezien zij wel gewoon is blijven eten. Maar echt een aanrader voor opschonen van de darmen. Dankbare groet, Dorry
gravatar
Bernadette de Heer
Geplaatst op 2019-05-19 19:16:15
Hallo Mieke,
Heel toevallig ben ik afgelopen vrijdag een beetje geïnformeerd over vaccin-vrij leven.. waarop ik veel las is: stichtingvaccinvrij.nl Daar vond ik ook over Geen zuivel, alleen dat zou al zoveel herstel geven :) ook kaneel zou goed werken! Dus wou ik u graag even doorgeven :)
Gr. Bernadette
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!