Natuurlijk gebrouwen Sojasaus!

Natuurlijk gebrouwen Sojasaus!

Lees hier alles over Natuurlijk gebrouwen Sojasaus!

'Natuurlijk' gebrouwen Sojasaus!

Ben jij naar aanleiding van de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over Sojasaus (04-10-2018) ook gelijk je keukenkastje ingedoken om te kijken welke saus jij in huis hebt? 

In de uitzending hebben ze onderzocht wat het productieproces van 'natuurlijk gebrouwen' sojasaus nu eigenlijk écht inhield. Waar zij achterkwamen is dat de helft van de sauzen die je in de supermarkt en toko kunt kopen helemaal niet natuurlijk geproduceerd zijn, maar middels een super chemisch proces!

 

Kijk hier de hele uitzending terug

 

Ik wist dat de sauzen die wij in de shop verkopen alleen geproduceerd worden volgens echte authentieke processen, daar heb ik ze uiteraard op geselecteerd, maar waar ik erg van schrok was het feit dat er sauzen op de markt zijn die in een paar uur worden geproduceerd i.p.v. het natuurlijke jarenlange fermentatieproces!

Dit chemische proces houdt in dat ze binnen enkele uren (3 tot 8 uur), met maar 3 ingrediënten een saus kunnen maken die lijkt op sojasaus, maar in nergens op het authentieke product lijkt.
De producent gebruikt hiervoor alleen maar zoutzuur, sojabonenconcentraat en om het af te maken een goedje dat water en zout toevoegt aan de saus. Een super chemisch proces waar een eindproduct uitkomt die de echte Japanner omschrijft als 'tovenarij', 'geen eten' en 'het lijkt wel afwasmiddel..'

Sojasaus moet rijpen
Echte natuurlijk gebrouwen sojasaus moet zoals een wijn rijpen en heeft een productieproces van ongeveer 6-18 maanden!! Door een natuurlijk fermentatieproces wordt de sojasaus langzaam aan gecreëerd en mag volgens ons eigenlijk alleen daarmee het label 'natuurlijk gebrouwen' dragen.

Bij Puur Mieke verkopen wij 2 soorten Japanse glutenvrije sojasauzen onder naam Tamari.

 

Tamari
De van nature glutenvrije sojasaus Tamari wordt gemaakt van alleen sojabonen, zonder de tarwe die in 'normale' Sojasaus wordt gebruikt. Dit geeft de Tamari ook een iets sterkere smaak.

Tamari van De Nieuwe Band
Deze sojasaus wordt in China geproduceerd, maar op de Japanse wijze gemaakt. De brouwerij Ostara ligt in Liaoning en produceert sinds 2000 geheel biologisch. Het fermenteren van de sojabonen duurt ongeveer 6 tot 9 maanden en gebeurd in grote open vaten. De vloeistof die boven komt drijven wordt vervolgens afgetapt en na het afvullen wordt de Tamari gepasteuriseerd. Deze Tamari wordt niet gefilterd en behoud daarmee de kenmerkende smaak en geur.Tamari van Terrasana
Een krachtige sojasaus die op natuurlijke wijze wordt bereid op het Chita schiereiland Japan, de geboorteplaats van de tamariproductie. Hele biologische sojabonen worden geweekt en gestoomd en vervolgens gemengd met kojifermenten. Na 3 dagen worden de gefermenteerde sojabonen gemengd met gefilterd water en fijn zeezout. Dit mengsel gaat dan in 100 jaar oude cederhouten vaten gedaan en is daarmee klaar voor een rijping van 18 maanden. Na deze maanden wordt de Tamari in 2 dagen geperst en opgevangen in vaten. Dit wordt 3 maal herhaald zodat er niets verloren gaat. De koek die overblijft wordt als diervoer verkocht, niet gaat verloren! Door de meesterbrouwer Tomoyasu Deguchi wordt er persoonlijk op toegezien dat het brouwproces op deze traditionele wijze gebeurt, niet versneld wordt of aangelengd met water, maar met de allerhoogste kwaliteit. 

Bekijk hieronder het filmpje hoe de Tamari van Terrasana wordt geproduceerd.


Koji 
Een ingrediënt dat je vindt in de Tamari die wij verkopen is Koji. Dit is een schimmel die ze bij het productieproces toevoegen die vervolgens het fermentatieproces in gang zet. De schimmel zorgt ervoor dat het fermentatieproces gecontroleerd kan verlopen en andere schimmels en bacterieën geen kans krijgen. Ook zorgt het voor de unieke umamismaak. Vaak is een sojasausbrouwerij doordrenkt met koji, hoe meer van deze bijzondere schimmels er aanwezig zijn, hoe beter de kwaliteit!

Alternatief gemaakt van kokos
Op zoek naar een saus zonder gefermenteerde soja? Probeer dan een de Coconut Aminos. Deze zoute saus is gemaakt van gefermenteerde kokossap gemengd met zeezout.
Bij Puur Mieke verkopen we 2 merken Coconut Aminos: CocoWonder en Coconut Secret.
Coconut Aminos is net als sojasaus een universele saus en dressing met een donkerbruine kleur en is allergenen- en glutenvrij. 


Lees hier de blog die Mieke geschreven heeft over Coconut Aminos.

Reacties

  1. Annet Van der Schoot Annet Van der Schoot

    Kan je mij iets vertellen over Kikoman sojasaus
    -
    @Annet, dit merk hebben wij niet in ons assortiment dus daar heb ik helaas geen info over.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Powered by Lightspeed