Menu
EUR
Natuurlijk gebrouwen Sojasaus

Natuurlijk gebrouwen Sojasaus

Door: Mieke Hendriks Reacties: 2

Lees hier alles over Natuurlijk gebrouwen Sojasaus.

Natuurlijk gebrouwen Sojasaus

Ben jij naar aanleiding van de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over Sojasaus (04-10-2018) ook gelijk je keukenkastje ingedoken om te kijken welke saus jij in huis hebt? 

In de uitzending hebben ze onderzocht wat het productieproces van 'natuurlijk gebrouwen' sojasaus nu eigenlijk écht inhield. Waar zij achterkwamen is dat de helft van de sauzen die je in de supermarkt en toko kunt kopen helemaal niet natuurlijk geproduceerd zijn, maar middels een super chemisch proces.

Keuringsdienst van waarde aflevering Sojasaus

Kijk hier de hele uitzending terug

Ik wist dat de sauzen die wij in de shop verkopen alleen geproduceerd worden volgens echte authentieke processen, daar heb ik ze uiteraard op geselecteerd, maar waar ik erg van schrok was het feit dat er sauzen op de markt zijn die in een paar uur worden geproduceerd i.p.v. het natuurlijke jarenlange fermentatieproces.

Dit chemische proces houdt in dat ze binnen enkele uren (3 tot 8 uur), met maar 3 ingrediënten een saus kunnen maken die lijkt op sojasaus, maar in nergens op het authentieke product lijkt.
De producent gebruikt hiervoor alleen maar zoutzuur, sojabonenconcentraat en om het af te maken een goedje dat water en zout toevoegt aan de saus. Een super chemisch proces waar een eindproduct uitkomt die de echte Japanner omschrijft als 'tovenarij', 'geen eten' en 'het lijkt wel afwasmiddel..'

Sojasaus moet rijpen
Echte natuurlijk gebrouwen sojasaus moet zoals een wijn rijpen en heeft een productieproces van ongeveer 6-18 maanden!! Door een natuurlijk fermentatieproces wordt de sojasaus langzaam aan gecreëerd en mag volgens ons eigenlijk alleen daarmee het label 'natuurlijk gebrouwen' dragen.

Op puurmieke.nl verkopen we bewust geen ongefermenteerde soja omdat ik vanuit mijn opleiding voor Trainer Hormoonfactor heb geleerd dat dit niet gezond voor je is.
Gefermenteerde soja is hier een uitzondering op. Fermentatie zorgt namelijk voor de ontwikkeling van gezonde bacteriën die goed zijn voor de darmflora, spijsvertering en immuunsysteem.

In onze shop zijn 2 soorten Japanse glutenvrije sojasauzen te vinden onder de naam Tamari.

Tamari
De van nature glutenvrije sojasaus Tamari wordt gemaakt van alleen sojabonen, zonder de tarwe die in 'normale' Sojasaus wordt gebruikt. Dit geeft de Tamari ook een iets sterkere smaak.

Tamari van De Nieuwe Band
Deze sojasaus wordt in China geproduceerd, maar op de Japanse wijze gemaakt. De brouwerij Ostara ligt in Liaoning en produceert sinds 2000 geheel biologisch. Het fermenteren van de sojabonen duurt ongeveer 6 tot 9 maanden en gebeurd in grote open vaten. De vloeistof die boven komt drijven wordt vervolgens afgetapt en na het afvullen wordt de Tamari gepasteuriseerd. Deze Tamari wordt niet gefilterd en behoud daarmee de kenmerkende smaak en geur.

Flesje Tamari saus van de Nieuwe Band

Tamari van Terrasana
Een krachtige sojasaus die op natuurlijke wijze wordt bereid op het Chita schiereiland Japan, de geboorteplaats van de tamariproductie. Hele biologische sojabonen worden geweekt en gestoomd en vervolgens gemengd met kojifermenten. Na 3 dagen worden de gefermenteerde sojabonen gemengd met gefilterd water en fijn zeezout. Dit mengsel gaat dan in 100 jaar oude cederhouten vaten gedaan en is daarmee klaar voor een rijping van 18 maanden. Na deze maanden wordt de Tamari in 2 dagen geperst en opgevangen in vaten. Dit wordt 3 maal herhaald zodat er niets verloren gaat. De koek die overblijft wordt als diervoer verkocht, niet gaat verloren! Door de meesterbrouwer Tomoyasu Deguchi wordt er persoonlijk op toegezien dat het brouwproces op deze traditionele wijze gebeurt, niet versneld wordt of aangelengd met water, maar met de allerhoogste kwaliteit. 

Flesje Tamari van Terrasana

Bekijk hieronder het filmpje hoe de Tamari van Terrasana wordt geproduceerd.


Koji 
Een ingrediënt dat je vindt in de Tamari die wij verkopen is Koji. Dit is een schimmel die ze bij het productieproces toevoegen die vervolgens het fermentatieproces in gang zet. De schimmel zorgt ervoor dat het fermentatieproces gecontroleerd kan verlopen en andere schimmels en bacterieën geen kans krijgen. Ook zorgt het voor de unieke umamismaak. Vaak is een sojasausbrouwerij doordrenkt met koji, hoe meer van deze bijzondere schimmels er aanwezig zijn, hoe beter de kwaliteit!

Alternatief gemaakt van kokos
Op zoek naar een saus zonder gefermenteerde soja? Probeer dan een de Coconut Aminos. Deze zoute saus is gemaakt van gefermenteerde kokossap gemengd met zeezout.
Bij Puur Mieke verkopen we 2 merken Coconut Aminos: CocoWonder en Coconut Secret.
Coconut Aminos is net als sojasaus een universele saus en dressing met een donkerbruine kleur en is allergenen- en glutenvrij. 
Lees hier de blog die Mieke geschreven heeft over Coconut Aminos.


Reacties (2)

gravatar
Milyacinta Karg
Geplaatst op 2021-03-02 14:17:29
Wat een ambachtelijk proces van de Tamari saus.
Prachtig om naar te kijken.
Dank dat ik het “filmpje” kon zien.
Ik zal met NOG meer aandacht genieten van de Tamari saus, die ik met regelmaat in mijn keuken gebruik ( als zout vervanger en natuurlijke smaakversterker)
Vriendelijke groet,
Milyacinta
gravatar
Annet Van der Schoot
Geplaatst op 2019-12-20 09:44:41
Kan je mij iets vertellen over Kikoman sojasaus
-
@Annet, dit merk hebben wij niet in ons assortiment dus daar heb ik helaas geen info over.
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!