thuiswinkelkiyohWinnaar Shopping Awards 2022

Mieke Hendriks - 11-10-2018

Natuurlijk gebrouwen Sojasaus

Lees hier alles over Natuurlijk gebrouwen Sojasaus.

Natuurlijk gebrouwen Sojasaus
Blog

Natuurlijk gebrouwen Sojasaus

Ben jij naar aanleiding van de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over Sojasaus (04-10-2018) ook gelijk je keukenkastje ingedoken om te kijken welke saus jij in huis hebt? 

In de uitzending hebben ze onderzocht wat het productieproces van 'natuurlijk gebrouwen' sojasaus nu eigenlijk écht inhield. Waar zij achterkwamen is dat de helft van de sauzen die je in de supermarkt en toko kunt kopen helemaal niet natuurlijk geproduceerd zijn, maar middels een super chemisch proces.

Keuringsdienst van waarde aflevering Sojasaus

Kijk hier de hele uitzending terug

Ik wist dat de sauzen die wij in de shop verkopen alleen geproduceerd worden volgens echte authentieke processen, daar heb ik ze uiteraard op geselecteerd, maar waar ik erg van schrok was het feit dat er sauzen op de markt zijn die in een paar uur worden geproduceerd i.p.v. het natuurlijke jarenlange fermentatieproces.

Dit chemische proces houdt in dat ze binnen enkele uren (3 tot 8 uur), met maar 3 ingrediënten een saus kunnen maken die lijkt op sojasaus, maar in nergens op het authentieke product lijkt.
De producent gebruikt hiervoor alleen maar zoutzuur, sojabonenconcentraat en om het af te maken een goedje dat water en zout toevoegt aan de saus. Een super chemisch proces waar een eindproduct uitkomt die de echte Japanner omschrijft als 'tovenarij', 'geen eten' en 'het lijkt wel afwasmiddel..'

Sojasaus moet rijpen
Echte natuurlijk gebrouwen sojasaus moet zoals een wijn rijpen en heeft een productieproces van ongeveer 6-18 maanden!! Door een natuurlijk fermentatieproces wordt de sojasaus langzaam aan gecreëerd en mag volgens ons eigenlijk alleen daarmee het label 'natuurlijk gebrouwen' dragen.

Op puurmieke.nl verkopen we bewust geen ongefermenteerde soja omdat ik vanuit mijn opleiding voor Trainer Hormoonfactor heb geleerd dat dit niet gezond voor je is.
Gefermenteerde soja is hier een uitzondering op. Fermentatie zorgt namelijk voor de ontwikkeling van gezonde bacteriën die goed zijn voor de darmflora, spijsvertering en immuunsysteem.

In onze shop zijn 2 soorten Japanse glutenvrije sojasauzen te vinden onder de naam Tamari.

Tamari
De van nature glutenvrije sojasaus Tamari wordt gemaakt van alleen sojabonen, zonder de tarwe die in 'normale' Sojasaus wordt gebruikt. Dit geeft de Tamari ook een iets sterkere smaak.

Tamari van De Nieuwe Band
Deze sojasaus wordt in China geproduceerd, maar op de Japanse wijze gemaakt. De brouwerij Ostara ligt in Liaoning en produceert sinds 2000 geheel biologisch. Het fermenteren van de sojabonen duurt ongeveer 6 tot 9 maanden en gebeurd in grote open vaten. De vloeistof die boven komt drijven wordt vervolgens afgetapt en na het afvullen wordt de Tamari gepasteuriseerd. Deze Tamari wordt niet gefilterd en behoud daarmee de kenmerkende smaak en geur.

Flesje Tamari saus van de Nieuwe Band

Tamari van Terrasana
Een krachtige sojasaus die op natuurlijke wijze wordt bereid op het Chita schiereiland Japan, de geboorteplaats van de tamariproductie. Hele biologische sojabonen worden geweekt en gestoomd en vervolgens gemengd met kojifermenten. Na 3 dagen worden de gefermenteerde sojabonen gemengd met gefilterd water en fijn zeezout. Dit mengsel gaat dan in 100 jaar oude cederhouten vaten gedaan en is daarmee klaar voor een rijping van 18 maanden. Na deze maanden wordt de Tamari in 2 dagen geperst en opgevangen in vaten. Dit wordt 3 maal herhaald zodat er niets verloren gaat. De koek die overblijft wordt als diervoer verkocht, niet gaat verloren! Door de meesterbrouwer Tomoyasu Deguchi wordt er persoonlijk op toegezien dat het brouwproces op deze traditionele wijze gebeurt, niet versneld wordt of aangelengd met water, maar met de allerhoogste kwaliteit. 

Flesje Tamari van Terrasana

Bekijk hieronder het filmpje hoe de Tamari van Terrasana wordt geproduceerd.


Koji 
Een ingrediënt dat je vindt in de Tamari die wij verkopen is Koji. Dit is een schimmel die ze bij het productieproces toevoegen die vervolgens het fermentatieproces in gang zet. De schimmel zorgt ervoor dat het fermentatieproces gecontroleerd kan verlopen en andere schimmels en bacterieën geen kans krijgen. Ook zorgt het voor de unieke umamismaak. Vaak is een sojasausbrouwerij doordrenkt met koji, hoe meer van deze bijzondere schimmels er aanwezig zijn, hoe beter de kwaliteit!

Alternatief gemaakt van kokos
Op zoek naar een saus zonder gefermenteerde soja? Probeer dan een de Coconut Aminos. Deze zoute saus is gemaakt van gefermenteerde kokossap gemengd met zeezout.
Bij Puur Mieke verkopen we 2 merken Coconut Aminos: CocoWonder en Coconut Secret.
Coconut Aminos is net als sojasaus een universele saus en dressing met een donkerbruine kleur en is allergenen- en glutenvrij. 
Lees hier de blog die Mieke geschreven heeft over Coconut Aminos.

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Zeg Vaarwel tegen Sojasaus: De Voordelen van Koken met Coconut Aminos
    24-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    Zeg Vaarwel tegen Sojasaus: De Voordelen van Koken met Coconut Aminos

  • Wanneer en hoe kun je collageen innemen?
    11-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    Wanneer en hoe kun je collageen innemen?

  • Wat is een goede olijfolie?
    08-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    Wat is een goede olijfolie?

  • De veelzijdige voordelen van Jojoba Olie: 14 tips en toepassingen
    07-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    De veelzijdige voordelen van Jojoba Olie: 14 tips en toepassingen

  • Chemische VS Natuurlijke Menstruatieproducten
    06-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    Chemische VS Natuurlijke Menstruatieproducten

  • Waar zit collageen in en welke voeding stimuleert de natuurlijke aanmaak ervan?
    05-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    Waar zit collageen in en welke voeding stimuleert de natuurlijke aanmaak ervan?

  • Win een jaarvoorraad Collageen met Hyaluronzuur t.w.v. €359,40
    02-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    Win een jaarvoorraad Collageen met Hyaluronzuur t.w.v. €359,40

  • 5 tips om beter te slapen
    02-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    5 tips om beter te slapen

  • Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag
    01-05-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag

  • Een gezond lichaam start bij een gezonde mond
    26-04-2023

    Mieke Hendriks - 11-10-2018

    Een gezond lichaam start bij een gezonde mond

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  • ✓ Spaar automatisch voor korting en extra's
  • ✓ Krijg een cadeautje op je verjaardag
  • ✓ Bekijk en volg je bestellingen
  • ✓ Voeg favoriete producten toe aan je verlanglijst
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »