Menu
EUR
Koudgeperste olijfolie: meer dan alleen smaakmaker

Koudgeperste olijfolie: meer dan alleen smaakmaker

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Koudgeperste olijfolie is niet zomaar een ingrediënt, maar het is een ware ode aan puurheid, smaak en gezondheid. Door te kiezen voor koudgeperste olijfolie geef je namelijk niet alleen een smaakvolle boost aan je culinaire creaties, maar ook je gezondheid zal je dankbaar zijn voor dit bijzonder waardevolle ingrediënt. Zo is niet alleen het proces van koude extractie al een kunst op zich, maar het resulteert ook nog eens in een olijfolie die boordevol smaak en gezonde voordelen zit.

Laten we een duik nemen in de wereld van koudgeperste olijfolie en ontdek waarom het de voorkeur verdient boven elke andere variant.

Wat is koud geperste olijfolie?

Nadat olijven tot pasta zijn vermalen, ondergaat de olijvenpasta een kneedproces waaraan warmte wordt toegevoegd. Deze warmte bevordert het samenvloeien van minuscuul kleine oliedruppeltjes, zodat er meer olie vrijkomt en het maximale uit de olijvenpasta wordt gehaald. De toevoeging van warmte is echter aanzienlijk van invloed op de kwaliteit, smaak, geur, kleur en textuur van olijfolie. Dit komt doordat de vluchtige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de aroma’s en geuren van olijfolie gemakkelijk verdampen, wat betekent dat een hogere extractietemperatuur resulteert in het ontsnappen van meer vluchtige stoffen. Dus hoe hoger de warmte tijdens het persproces, des te meer aromatische stoffen er verloren zullen gaan, met een afname in smaak- en geurintensiteit tot gevolg.

Wanneer er een lagere temperatuur wordt gebruikt tijdens het persen, wordt bovendien de oxidatiesnelheid van de olijfpasta vertraagt. Hierdoor zal koudgeperste olie, onder dezelfde omstandigheden, minder zuur zijn dan olijfolie geperst onder hogere temperaturen. Koudgeperste olijfolie wordt dan ook gekenmerkt door een zeer strikt persproces. Deze koude extractiemethode dient steevast plaats te vinden bij temperaturen lager dan 27º C, waardoor koude extractie olijfolie zijn karakteristieke, gelaagde en uitgebalanceerde smaak behoudt. Dit is met name relevant voor hoogwaardige extra vierge olijfoliën, welke vaak worden gebruikt in rauwe en dus onbewerkte vorm.

[products=blog_olijfolieextravirgin]

Is extra vierge olijfolie altijd koudgeperst?

Er heerst nogal wat verwarring over het concept van koude extractie. Vaak wordt gesuggereerd dat extra vierge olijfolie enkel en alleen koudgeperst of geëxtraheerd wordt, en dat een koudgeperste olie per definitie meer polyfenolen, ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen bevat. Dit is echter niet juist. Extra vierge olijfolie kan zelfs zonder koude extractie voldoen aan de noodzakelijke vereisten om te worden geclassificeerd als extra vierge. Om extra vierge te mogen heten moet de olie namelijk voldoen aan een aantal strenge normen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad nooit boven de 0,8 procent uitkomt.

Waarom koudgeperste olijfolie beter is dan andere varianten

Doordat er tijdens het persen van de olijvenpasta geen verhitting of chemische processen worden toegepast, behoudt de olie niet alleen de natuurlijke smaak van de olijven. Het zorgt er tevens voor dat de olie rijk blijft aan essentiële voedingsstoffen en antioxidanten, zoals vitamine E en zogeheten polyfenolen. Hierdoor is koudgeperste olijfolie niet alleen veel smaakvoller, maar vormt het tevens een gezonde aanvulling op je dieet.

Vitamine E is een krachtige antioxidant en speelt een cruciale rol in het beschermen van cellen tegen schade door vrije radicalen. Hierdoor kan het verouderingsproces worden vertraagd en je immuunsysteem worden versterkt. De aanwezigheid van vitamine E in koudgeperste olijfolie draagt bij aan een gezonde huid en algemene welzijn.

Polyfenolen zijn een groep natuurlijke antioxidanten, die je lichaam helpen beschermen tegen ontstekingen en ziekten. Voedingsmiddelen waarin hoge concentraties polyfenolen zijn terug te vinden, zijn onder andere kurkuma, citrusvruchten, groene thee, rode wijn druiven en broccoli. In koudgeperste olijfolie dragen polyfenolen bij aan de kenmerkende smaak en aan de algehele gezondheidsvoordelen van deze hoogwaardige olijfolie. Het regelmatig consumeren van koudgeperste olijfolie kan dus bijdragen aan een evenwichtige levensstijl en het verbeteren van je algehele welzijn.

Bij Puur Mieke bieden we je een zorgvuldig geselecteerde collectie koudgeperste olijfolie, zodat je de puurheid van deze vloeibare schat uit de natuur zelf kunt ervaren. Ontdek een wereld van smaak en gezondheid met koudgeperste olijfolie als essentieel ingrediënt voor een puur leven.

Olijfolie bestellen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!