Menu
EUR
Hoe lang duurt het ontzuren van het lichaam?

Hoe lang duurt het ontzuren van het lichaam?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

In de zoektocht naar natuurlijke manieren om je lichaam in balans te brengen (en te houden), kom je de term ontzuren steeds vaker tegen. Ontzuren is een proces waarbij je jezelf richt op het verminderen van een te hoge zuurgraad van je lichaam. Dit kun je onder andere doen door bepaalde voeding te vermijden of juist toe te voegen aan je dieet, door specifieke supplementen in te nemen, meer aan lichaamsbeweging te doen en nog een legio aan andere gezondheidspraktijken.

Het verzuren van je lichaam is een geleidelijk proces, dat op den duur tot steeds grotere verstoringen leidt binnen allerlei biochemische processen die van vitaal belang zijn voor een optimale gezondheid. Hoe lang het duurt voor het ontzuren van je lichaam effectief te meten of op te merken zal zijn, varieert dan ook per situatie en van persoon tot persoon.

Hoe lang duurt het gemiddeld om je lichaam te ontzuren?

De duur van een ontzuringsproces kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren, waarbij de mate van verzuring van een individu de basis vormt. Er bestaan dan ook geen strikte regels of wetmatigheden rondom de duur van ontzuren, maar het is vooral van essentieel belang om door te gaan met ontzuren totdat je lichaam weer in evenwicht is. Zodra je zuur-base balans weer in evenwicht is merk je dit ongetwijfeld aan je fysieke gesteldheid, maar het is eventueel ook te meten. Om je toch een indicatie te geven, zou je normaal gesproken na enkele weken ontzuren toch wel een verbetering moeten zien van de pH-waarde van je bloed, en volgens sommige deskundigen wordt een periode van zo’n 30 dagen aanbevolen voor een effectief ontzuringsproces.

Hoe weet je of je verzuurd bent? 

Het meten van de pH-waarde van je urine is een erg concrete en toegankelijke manier om de voortgang van je ontzuringsproces te evalueren. Hiervoor kun je pH test strips gebruiken, welke je in staat stellen de zuurgraad van je urine te bepalen. Hierbij laat een pH-waarde van ongeveer 6.5 à 7 geen significante verzuring zien, wat dus in feite je streefdoel is. Meet je een pH-waarde van zo’n 5.5 tot 6.5 dan betekend dit een matige verzuring, en bij een pH-waarde van 4.5 tot 5.5 vind er een aanzienlijke verzuring plaats.

Om echt betrouwbare resultaten te verkrijgen is het van essentieel belang dat je de metingen gedurende vijf opeenvolgende dagen uitvoert. De pH-waarde van je urine kan immers aardig variëren, afhankelijk van het voedsel dat je gedurende de dag consumeert. Door het uitvoeren van een meerdaagse meting krijg je dan ook een nauwkeuriger beeld van de gemiddelde zuurgraad van je lichaam.

Als aanvulling op het meten van de pH-waarde van je urine of wanneer je zeker wilt weten of je al dan niet verzuurd bent, kun je ook de pH-waarde van je bloed meten. Dit is echter een meer specialistische procedure welke doorgaans wordt uitgevoerd door een medisch professional, terwijl het meten van de pH-waarde van je urine meer is gericht op zelfmonitoring.

Hoe behoudt je een evenwichtige zuur-base balans?

Zeker wanneer je op meerdere vlakken actief aan de slag gaat met het ontzuren van je lichaam, zou je na enkele weken ontzuren toch wel een positieve verschuiving in je pH-waarde moeten opmerken. Dit is een indicatie dat je lichaam weer op weg is naar een gezond zuur-base evenwicht. Het is echter belangrijk om op te merken dat ontzuren niet enkel gericht is op het uit je lichaam verwijderen van zuren, maar ook op het behoudt van een gezonde pH-balans op lange termijn. Om een evenwichtige zuur-base balans te behouden zijn consistente gezonde eetgewoonten essentieel.

Hydratatie

Voldoende water drinken is cruciaal voor het handhaven van een gezonde zuur-base balans. Water helpt niet alleen bij het afvoeren van zuren uit je lichaam, maar ondersteund tevens je algehele hydratatie.

Dieet

Kies voor een dieet dat rijk is aan alkalische voedingsmiddelen, zoals verse groene bladgroenten en fruit. Vermijd daarentegen overmatige consumptie van zuurvormende voedingsmiddelen, zoals bewerkte suikers en rood vlees.

Supplementen

Overweeg het gebruik van supplementen die bijdragen aan ontzuring van je lichaam. Denk hierbij aan mineralen met alkalische eigenschappen. Ben je op zoek naar advies op maat omtrent ontzurende supplementen, neem dan contact op met onze klantenservice.

Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging stimuleert je bloedsomloop en helpt bij het afvoeren van zuren uit je spieren. Kies hiervoor activiteiten die je eenvoudig vol kunt houden, zodat ze kunnen bijdragen aan een gezond zuur-base evenwicht.

Slaap

Voldoende nachtrust is van vitaal belang voor het herstel van je lichaam. Een gezonde nachtrust werkt immers bevorderend voor een gezonde stofwisseling en draagt bij aan het behoud van een optimale zuur-base balans.

Stressmanagement

Langdurige stress kan een flinke bijdrage doen aan de verzuring van je lichaam. Voeg daarom stress verlagende technieken zoals mediteren, het beoefenen van yoga of het maken van wandelingen toe aan je dagelijkse bezigheden. Door dergelijke technieken te implementeren, ondersteun je jouw lichaam bij het verkrijgen en behouden van een gezond zuur-base evenwicht.

Ontzuren


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!