Thuiswinkelwaarborg logo9.5met 5325 reviews

thuiswinkelkiyohWinnaar shopping awards 2021

Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

Processierups: wat kun je doen tegen de jeuk en uitslag?

Wat kun je doen tegen de jeuk en uitslag van een eikenprocessierups?

Processierups: wat kun je doen tegen de jeuk en uitslag?
Blog

De invasie van de eikenprocessierups: Waar gaat het precies over en 'what to do'?

De eikenprocessierups. Om eerlijk te zijn: tot een paar jaar geleden hadden wij er nog nooit van gehoord.
Nu heeft ineens iedereen het erover en vragen mensen welke producten effectief zijn bij de klachten die dit beestje veroorzaakt? Om hier een goed antwoord op te geven, zijn wij eerst de materie ingedoken.

Wie is deze ‘jeukrups’ precies?

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder Thaumetopoca processionea L, die van juli tot september haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. De eitjes komen eind april, begin mei uit. De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen en dikke takken grote nesten - een dicht spinsel met daarin vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Vanuit deze nesten gaan ze ‘s nachts in processie (vandaar de naam) op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Na een aantal vervellingsstadia zijn de rupsen in juli volgroeid en verpoppen ze zich tot vlinder.

Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen, die in feite hun verdedigingsmechanisme zijn. De brandharen bestaan uit pijlvormige haren voorzien van weerhaakjes, die gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen.
De brandharen geven een lichaamsvreemd eiwit af (thaumetopoiene), waar het lichaam op reageert met de productie van histamine, dat de bekende allergische klachten geeft.

De klachten treden op na enige uren en verschillen van persoon tot persoon.

• Klachten aan de huid worden vooral veroorzaakt door direct contact met de brandharen.
Binnen 8 uur kan een pijnlijke, rode huiduitslag ontstaan met hevige jeuk. Het beeld van de huid kan sterk variëren: van bultjes of pukkeltjes tot met vocht gevulde blaasjes die soms ontsteken. De huidreactie kan zichtbaar worden op de onbedekte huid (onderarmen, onderbenen, nek en gezicht) maar ook op andere delen van het lichaam. Door zweet, krabben en/of wrijven kunnen de brandharen zich gemakkelijk over het lichaam verspreiden. De haartjes komen vaak in de kleding terecht, waardoor het contact met de brandharen voortduurt.

• Klachten aan ogen en luchtwegen ontstaan vooral door brandharen die door de wind zijn meegevoerd.
Binnen 1 a 4 uur geeft dit een heftige reactie van het oogbindvlies en/of het hoornvlies, welke gepaard gaat met zwelling, roodheid, jeuk en in sommige gevallen met ontstekingen. Als de brandharen in de ogen achterblijven, zullen de klachten ook aanhouden. Na inademing kunnen de brandharen ook irritatie of ontsteking geven van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen (neus, keel en het bovenste gedeelte van de luchtpijp). De klachten lijken in eerste instantie op een neusverkoudheid. Tevens kunnen mensen klagen over pijn in de keel en slikstoornissen, in sommige gevallen is er sprake van kortademigheid.

Behalve lokale klachten kunnen zich ook algemene klachten voordoen zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. Personen die vaker in aanraking komen met de brandharen krijgen dikwijls steeds sterkere reacties. In zeldzame gevallen kunnen de haren zelfs een zogenaamde anafylactische shock veroorzaken, een extreme allergische reactie.

De volgroeide rupsen veroorzaken vooral van half mei tot eind juni veel ongemak, maar ook van half juni tot half september hebben mensen last, vanwege de brandharen in de lege nesten. De brandharen van processierupsen, die in de oude nesten achterblijven, blijven nog 5 a 6 jaar na het verdwijnen van de rupsen actief en kunnen al die tijd overlast blijven veroorzaken.

Is er sprake van een toename van het aantal eikenprocessierupsen in Nederland en hoe komt dat?

Volgens de Vlinderstichting en het kenniscentrum Eikenprocessierups is het dier inderdaad bezig aan een flinke opmars. Op sommige plaatsen zou het aantal eikenprocessierupsen verdrievoudigd zijn ten opzichte van 2018. Met name Brabant, Gelderland en Limburg hebben te kampen met het beestje.
De eikenprocessierupsen zitten voor het eerst met grote aantallen in bossen met eikenbomen. Men denkt dat dit komt doordat de eikenprocessievlinders in de hete zomer van 2018 koelere plekken hebben opgezocht.

De KNO spray als redmiddel!

Mocht je in aanraking zijn gekomen met de processierups, krab of wrijf dan niet bij jeuk. We hebben begrepen dat als op de aangedane plekken van de huid een warme fohn gezet wordt, het eiwit dat de problemen veroorzaakt, uit de huid getrokken wordt. Eventueel kun je de huid naspoelen met lauw water. Heb je geen fohn kun je de huid ook ‘strippen’ met plakband, let wel op dat het niet te heet wordt.

Daarna kun je sprayen met de KNO spray. Het mooie van de spray is dat je hem zowel in je ogen als in de neus en keel kunt toepassen. En niet te vergeten op de huid. Hierin is de KNO spray uniek! 

Het nano zilver in de spray zorgt voor verlichting van de jeuk, het ontsmet en voorkomt ontstekingen, zowel in de ogen, als in de keel en neus en ook op de huid.
Het nano zink doet ongeveer hetzelfde en is daarnaast ook een anti-histamine, dus een stof die het vrijkomen van histamine remt. Histamine is de stof die de meeste klachten veroorzaakt. De KNO spray past prima in je handtas of jaszak en kan dus altijd mee als je de deur uit gaat.

KNO spray is te bestellen in een sprayflesje van 15ml of een grote (navul)fles van 100ml

 

Een zachte, verkoelende pure Aloe Vera kan nog eens extra verlichting geven. Smeer deze een paar minuten nadat je de KNO spray hebt aangebracht op.

Aloë Vera Rups Gel

Daarnaast hebben we ook een nieuw product in ons assortiment: de Aloë Vera Rupsengel met Tea Tree olie. Deze unieke Nederlandse formule biedt verlichting bij acute roodheid, jeuk en bultjes door irritatie van alle rupsen. De gel bevat een hoge kwaliteit Aloë Vera, Menthol en Tea tree olie. Werkt bij irritatie van alle rupsen, maar is ook geschikt voor alle insectenbeten, kwallenbeten en irritatie van bijvoorbeeld brandnetels. Je kan met deze tube grotere jeukende/geïrriteerde delen op je lichaam kunt verzorgen.

Immuunsysteem

Om het immuunsysteem sterker te maken en de gevoeligheid voor allergische reacties, waaronder ook hooikoorts, te verminderen, kun je daarnaast een kuurtje doen van een liter nano zink. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Let op: besmette kleding vormt een bron van verspreiding van brandharen. Ze kunnen het beste meteen worden gewassen, het liefst op zestig graden.

Neem contact op met je huisarts, indien:
• Je een oogontsteking krijgt, waarvan je blind kunt worden. Je hebt een doorverwijzing van de oogarts nodig.
• Je een hevige allergische reactie krijgt, hevige benauwdheid met dikke oogleden, dikke lippen en een dikke tong.

-

Dit blog is geschreven in samenwerking met Terah van The Health Factory 

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • De kracht van gefermenteerde voeding
  08 / Oct / 2021

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  De kracht van gefermenteerde voeding

 • Wat is biologische voeding?
  10 / Aug / 2021

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  Wat is biologische voeding?

 • Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag
  10 / Aug / 2021

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  Bulkdrinken of kleine slokjes? Alles over water drinken en hoeveel water drinken per dag

 • Het relaxte duo in drukke tijden!
  30 / Jul / 2021

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  Het relaxte duo in drukke tijden!

 • Processierups: wat kun je doen tegen de jeuk en uitslag?
  30 / Jun / 2021

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  Processierups: wat kun je doen tegen de jeuk en uitslag?

 • Vind jouw foundationkleur - Welke tint past er bij mijn huid?
  09 / Jun / 2021

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  Vind jouw foundationkleur - Welke tint past er bij mijn huid?

 • De menstruatiecup: alles wat je erover wilt weten!
  06 / May / 2021

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  De menstruatiecup: alles wat je erover wilt weten!

 • Geen jam, maar fruitspread zonder toegevoegde suiker
  05 / Feb / 2021

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  Geen jam, maar fruitspread zonder toegevoegde suiker

 • Hormoonverstorende stoffen en Microplastics
  30 / Nov / 2020

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  Hormoonverstorende stoffen en Microplastics

 • Natuurlijke Zonnebrand - Alga Maris
  25 / May / 2020

  Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2021

  Natuurlijke Zonnebrand - Alga Maris

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »