Nu 10% korting op het gehele assortiment met de code BIO2023

thuiswinkelkiyohWinnaar Shopping Awards 2022

Mieke Hendriks - 03-08-2021

Wat is Coconut Aminos en wat maakt het zo gezond?

Wat is Coconut Aminos en wat maakt het zo gezond?
Blog

Of je het nu met een C of een K schrijft, in het Nederlands of op z’n Engels, Kokos Aminos is populairder dan ooit. Het is echt zo’n product waarvan je jezelf waarschijnlijk al vaker hebt afgevraagd waar het voor dient, hoe je het moet gebruiken en waarom het in hemelsnaam zo populair is. Want wat is Kokos Aminos eigenlijk precies? Puur Mieke geeft je dan ook graag een antwoord op al deze vragen, zodat ook jij wellicht enthousiast wordt om Coconut Aminos op zijn minst een keertje uit te proberen.

Binnen het paleodieet staat deze donkerbruine saus bekend als alternatief voor sojasaus, gezien sojaproducten niet binnen het paleodieet passen. Coconut Aminos is echter veel meer dan dat, want buiten de afwezigheid van soja is het ook nog eens glutenvrij en ligt het zoutgehalte vele malen lager dan dat van traditionele sojasaus. Een smakeloze, inhoudsarme of saaie saus is Coconut Aminos echter allerminst, want ondanks dat hij uit slechts twee ingrediënten bestaat bevat Kokos Aminos een indrukwekkende reeks vitaminen, mineralen en aminozuren.

Hoe smaakt Kokos Aminos en is het vergelijkbaar met de smaak van sojasaus?

Wanneer je een alternatief zoekt voor sojasaus ligt de lat qua smaak natuurlijk vrij hoog. Sojasaus is een umamibommetje waar je U tegen zegt, en er kan volgens velen weinig tippen aan deze traditionele smaakmaker. Toch doet de smaak van Kokos Aminos wat ons betreft absoluut niet onder voor sojasaus, en is hij een-op-een in te zetten als sojasausvervanger.

Welke producten kun je verder nog met coconut aminos vervangen?

Naast het vervangen van sojasaus kan Coconut aminos alternatief ingrediënt zijn voor een aantal andere veelgebruikte smaakmakers. Denk hierbij aan ketjap manis, marinades, dressings en (dip)sauzen zoals teriyaki-saus of Worcestersaus. In roerbakgerechten uit met name de Aziatische keuken komt de hartige smaak van Coconut Aminos overigens ook zeer goed tot zijn recht.

Waarvan wordt Coconut Aminos gemaakt?

Een veelgehoorde misvatting is dat Coconut Aminos gemaakt zou worden van kokoswater (helder sap uit jonge kokosnoten) of van kokosnootmelk (fijn geraspt wit vruchtvlees vermengd met water). Ven beide is echter helemaal geen sprake, gezien Coconut Aminos gemaakt wordt van het bloesem sap van de kokospalm. Dit kokosbloesem sap wordt overigens vaak ten onrechte kokosnectar genoemd, ondanks dat deze vloeistoffen twee compleet verschillende substanties zijn, afkomstig van verschillende plantendelen.

De Coconut Amigos van Puur Mieke zelf bestaat uit een donkere saus gemaakt van kokosnectar en zout.

Coconut Amigos

Bloemennectar wordt namelijk uit eigen beweging door de plant uitgescheiden via de honingklieren. Hiervoor gebruikt de plant zijn klierharen, welke zich zowel binnen (florale nectarklieren) als buiten (extraflorale nectarklieren) de bloem kunnen bevinden. Met deze klierharen kan de plant overigens niet alleen nectar maar ook etherische olie uitscheiden, met als hoofddoel het bestuiven en beschermen van de plant. Het kokosbloesem sap dat benodigd is om Coconut Aminos te maken vind zijn oorsprong echter in de bloemstengel. Dit bloesem sap kan worden gewonnen door een inkeping te maken in de bloemstengel, waarna het kokosbloesem sap druppelsgewijs uit de snede sijpelt en het in een container kan worden opgevangen. Maar vanwaar deze gedetailleerde biologieles, zul je nu wellicht denken. Welnu, dit verklaard precies waarom Coconut Aminos zo gezond is.

Hierdoor is Coconut Aminos zo gezond

Kokosbloesem sap en kokosnectar zijn dus afkomstig van verschillende delen van de kokospalm, waar ze elk hun eigen specifieke taken hebben. Om deze taken tot uitvoering te brengen zijn dan ook unieke eigenschappen en dus specifieke inhoudsstoffen nodig. Kokosbloesem sap is in feite de brandstof van een kokospalm, dus je begrijpt dat het een zeer voedingsrijke substantie moet zijn, wil het de plant in staat stellen te groeien, bloemen te vormen en vruchten te produceren. Kokosbloesem sap bevat dan ook een breed scala aan mineralen, vitamine C, verschillende soorten vitamine B en maar liefst 17 verschillende aminozuren. In totaal bestaan er 22 verschillende aminozuren, waarvan 9 essentiële en 13 niet-essentiële. De verschillende soorten aminozuren zijn dus goed vertegenwoordigd in kokosbloesem sap, en precies daarom is Coconut Aminos gezond. Aminozuren zijn immers essentieel voor je stofwisseling, zorgen voor opslag van voedingsstoffen en staan aan de basis van allerlei belangrijke processen in je lichaam.

Coconut Aminos bestellen

Coconut Amigos

 

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Biologische Shea Butter, een geschenk uit de natuur
  23-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Biologische Shea Butter, een geschenk uit de natuur

 • Gunstige effecten van collageen tijdens zwangerschap
  22-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Gunstige effecten van collageen tijdens zwangerschap

 • Is collageen goed voor je nieren?
  22-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Is collageen goed voor je nieren?

 • Ochtendroutine - Start je dag positief en vanuit rust
  21-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Ochtendroutine - Start je dag positief en vanuit rust

 • Is collageen het beste voedingssupplement voor de ogen?
  21-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Is collageen het beste voedingssupplement voor de ogen?

 • Collageen voor gewrichten
  21-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Collageen voor gewrichten

 • Collageen drank: Tips om collageen te drinken
  14-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Collageen drank: Tips om collageen te drinken

 • 5 tips om je ontspannen vakantiegevoel vast te houden
  14-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  5 tips om je ontspannen vakantiegevoel vast te houden

 • Voedingswijsheid van binnenuit - KPNI levensstijl
  11-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Voedingswijsheid van binnenuit - KPNI levensstijl

 • Bestaat er ook halal collageen?
  10-08-2023

  Mieke Hendriks - 03-08-2021

  Bestaat er ook halal collageen?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
 • ✓ Spaar automatisch voor korting en extra's
 • ✓ Krijg een cadeautje op je verjaardag
 • ✓ Bekijk en volg je bestellingen
 • ✓ Voeg favoriete producten toe aan je verlanglijst
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »