Menu
EUR
Wat is Coconut Aminos en wat maakt het zo gezond?

Wat is Coconut Aminos en wat maakt het zo gezond?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Of je het nu met een C of een K schrijft, in het Nederlands of op z’n Engels, Kokos Aminos is populairder dan ooit. Het is echt zo’n product waarvan je jezelf waarschijnlijk al vaker hebt afgevraagd waar het voor dient, hoe je het moet gebruiken en waarom het in hemelsnaam zo populair is. Want wat is Kokos Aminos eigenlijk precies? Puur Mieke geeft je dan ook graag een antwoord op al deze vragen, zodat ook jij wellicht enthousiast wordt om Coconut Aminos op zijn minst een keertje uit te proberen.

Binnen het paleodieet staat deze donkerbruine saus bekend als alternatief voor sojasaus, gezien sojaproducten niet binnen het paleodieet passen. Coconut Aminos is echter veel meer dan dat, want buiten de afwezigheid van soja is het ook nog eens glutenvrij en ligt het zoutgehalte vele malen lager dan dat van traditionele sojasaus. Een smakeloze, inhoudsarme of saaie saus is Coconut Aminos echter allerminst, want ondanks dat hij uit slechts twee ingrediënten bestaat bevat Kokos Aminos een indrukwekkende reeks vitaminen, mineralen en aminozuren.

Hoe smaakt Kokos Aminos en is het vergelijkbaar met de smaak van sojasaus?

Wanneer je een alternatief zoekt voor sojasaus ligt de lat qua smaak natuurlijk vrij hoog. Sojasaus is een umamibommetje waar je U tegen zegt, en er kan volgens velen weinig tippen aan deze traditionele smaakmaker. Toch doet de smaak van Kokos Aminos wat ons betreft absoluut niet onder voor sojasaus, en is hij een-op-een in te zetten als sojasausvervanger.

Welke producten kun je verder nog met coconut aminos vervangen?

Naast het vervangen van sojasaus kan Coconut aminos een alternatief ingrediënt zijn voor een aantal andere veelgebruikte smaakmakers. Denk hierbij aan ketjap manis, marinades, dressings en (dip)sauzen zoals teriyaki-saus of Worcestersaus. In roerbakgerechten uit met name de Aziatische keuken komt de hartige smaak van Coconut Aminos overigens ook zeer goed tot zijn recht.

Waarvan wordt Coconut Aminos gemaakt?

Een veelgehoorde misvatting is dat Coconut Aminos gemaakt zou worden van kokoswater (helder sap uit jonge kokosnoten) of van kokosnootmelk (fijn geraspt wit vruchtvlees vermengd met water). Ven beide is echter helemaal geen sprake, gezien Coconut Aminos gemaakt wordt van het bloesem sap van de kokospalm. Dit kokosbloesem sap wordt overigens vaak ten onrechte kokosnectar genoemd, ondanks dat deze vloeistoffen twee compleet verschillende substanties zijn, afkomstig van verschillende plantendelen.

De Coconut Aminos van Puur Mieke zelf bestaat uit een donkere saus gemaakt van kokosnectar en zout.

[products=coconutaminos]

Bloemennectar wordt namelijk uit eigen beweging door de plant uitgescheiden via de honingklieren. Hiervoor gebruikt de plant zijn klierharen, welke zich zowel binnen (florale nectarklieren) als buiten (extraflorale nectarklieren) de bloem kunnen bevinden. Met deze klierharen kan de plant overigens niet alleen nectar maar ook etherische olie uitscheiden, met als hoofddoel het bestuiven en beschermen van de plant. Het kokosbloesem sap dat benodigd is om Coconut Aminos te maken vind zijn oorsprong echter in de bloemstengel. Dit bloesem sap kan worden gewonnen door een inkeping te maken in de bloemstengel, waarna het kokosbloesem sap druppelsgewijs uit de snede sijpelt en het in een container kan worden opgevangen. Maar vanwaar deze gedetailleerde biologieles, zul je nu wellicht denken. Welnu, dit verklaard precies waarom Coconut Aminos zo gezond is.

Hierdoor is Coconut Aminos zo gezond

Kokosbloesem sap en kokosnectar zijn dus afkomstig van verschillende delen van de kokospalm, waar ze elk hun eigen specifieke taken hebben. Om deze taken tot uitvoering te brengen zijn dan ook unieke eigenschappen en dus specifieke inhoudsstoffen nodig. Kokosbloesem sap is in feite de brandstof van een kokospalm, dus je begrijpt dat het een zeer voedingsrijke substantie moet zijn, wil het de plant in staat stellen te groeien, bloemen te vormen en vruchten te produceren. Kokosbloesem sap bevat dan ook een breed scala aan mineralen, vitamine C, verschillende soorten vitamine B en maar liefst 17 verschillende aminozuren. In totaal bestaan er 22 verschillende aminozuren, waarvan 9 essentiële en 13 niet-essentiële. De verschillende soorten aminozuren zijn dus goed vertegenwoordigd in kokosbloesem sap, en precies daarom is Coconut Aminos gezond. Aminozuren zijn immers essentieel voor je stofwisseling, zorgen voor opslag van voedingsstoffen en staan aan de basis van allerlei belangrijke processen in je lichaam.

Coconut Aminos bestellen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!