Menu
EUR
Wasnoten – Milieuvriendelijk en universeel schoonmaakmiddel

Wasnoten – Milieuvriendelijk en universeel schoonmaakmiddel

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Wie weet heb je het wassen met wasnoten al eens uitgeprobeerd als milieuvriendelijk alternatief voor synthetische en vooral chemische wasmiddelen. Maar het kan natuurlijk ook heel goed zijn dat je werkelijk nog nooit ook maar van wasnoten gehoord hebt.

In beide gevallen is het lezen van dit artikel absoluut de moeite waard, want we doen niet alleen interessante wetenswaardigheden en feiten over dit 100% plantaardige wasmiddel uit de doeken. Je zult namelijk ook ontdekken dat zeepnoten veel breder inzetbaar zijn dan enkel ter vervanging van jouw oude vertrouwde wasmiddel dat vol met chemicaliën zit.

Wat zijn Wasnoten nou precies?

Wasnoten zijn noten welke aan de zeepnotenboom groeien. De botanische naam van deze boom is Sapindus mukorossi, en wanneer je enige kennis van Latijn bezit dan zal je in deze naam onmiddellijk het Latijnse woord voor ‘zeep’ (sapo) herkennen. Het tweede deel ‘indus’ staat voor Indië, en heeft te maken met de afkomst van de boom. Oorspronkelijk groeit hij namelijk op zo’n 200 tot 1500 meter hoogte in het Himalayagebergte, dat zich in het midden van Azië bevindt.

In India is het wassen met wasnoten al eeuwenlang een alom bekende en veelgebruikte manier om de was te doen en in en om het huis schoon te maken. Het is overigens niet zo dat ze daadwerkelijk wassen met de noten zelf, dus eigenlijk is de naam wasnoot dan ook een beetje misleidend. Namelijk niet het binnenste gedeelte van de wasnoot (de vrucht) wordt gebruikt bij het wassen en soppen, maar het draait juist om de schil van deze vrucht. Aan de binnenkant van de rimpelige schil (of schaal) van de wasnoot zit een glanzend laagje wat onder andere de inhoudsstof saponine bevat.

De schil bevat gemiddeld zo’n 15% van deze saponine en fungeert als antibacterieel en schimmelwerend middel voor de noten die zich binnenin de schil bevinden. Saponine wordt in de volksmond ook wel zeepstof genoemd en is het voornaamste bestanddeel bij het verkrijgen van een 100% natuurlijk schuimend wasmiddel. Zodra de schillen van de wasnoten in aanraking komen met warm water ontstaat er een mild sopje dat we met recht een universeel schoonmaakmiddel kunnen noemen.

wasnoten bestellen

Waar kun je Wasnoten precies voor gebruiken?

Het zeepsopje dat je met wasnoten kunt maken is een echte alleskunner. Wasnoten worden dan ook niet voor niets door veel fervente gebruikers liefkozend superschillen genoemd. Met name omdat het een zeer mild schoonmaakmiddel is kun je gerust eens wat experimenteren, zodat je zelf wasnoten ervaring kunt opdoen. Hieronder volgt alvast een korte opsomming van reeds bekende toepassingen die je echt eens uitgeprobeerd moet hebben.

  • Je kleding wassen met wasnoten
    Wasnoten zijn het natuurlijke alternatief voor wasmiddel. Wist je dat je met één zak wasnoten, 9 maanden lang, 2-3 keer per week, je was kunt wassen? Wasnoten zijn geschikt voor alle soorten textiel, zelfs voor wol en zijde, en geheel neutraal van geur. Toch liever een lichte geur aan je was toevoegen? Druppel dan wat etherische olie zoals lavendel, eucalyptus, rozen, e.d. in het wasverzachterbakje of op het katoenen waszakje.

  • Met wasnoten haar wassen
    Je eigen wasnoten shampoo maken kost weinig tijd en biedt je de mogelijkheid om je haren te wassen zonder shampoo waarin chemicaliën zitten welke niet biologisch afbreekbaar zijn. Met zeepnoten shampoo kun je overigens niet alleen natuurlijk haar wassen, ook kunsthaar zoals pruiken, haarstukjes, extensions en dreads kun je er op milde wijze veilig mee reinigen.

  • Chemicaliënvrije wasverzachter
    Heb je een hekel aan handdoeken die aanvoelen als schuurpapier, maar gebruik je liever geen wasverzachter in je dagelijkse wasroutine? Wasnoten zorgen ervoor dat je was aangenaam zacht uit je machine komt en zo het toevoegen van wasverzachter overbodig maakt. Wasnoten hebben van zichzelf een neutrale geur. Wil je dus dat jouw was heerlijk geurend uit de wasmachine komt en toch wassen zonder wasverzachter? Doe dan enkele druppels van jouw favoriete etherische olie in het wasverzachter bakje van je machine.

Wasnoten kopen

  • Vloeibare handzeep of douchezeep maken van wasnoten
    Zoals we al eerder vermeldde zijn wasnoten erg mild. Dit maakt dat ze dan ook zeer geschikt zijn om je handen en lichaam mee te wassen. Sterker nog, je kunt met de zeep zelfs je kat of hond op een veilige manier wassen. Wasnoten zijn 100% plantaardig dus er zitten geen chemicaliën in de vloeibare zeep die ontstaat. Wel raden we mensen met een gevoelige huid, neurodermitis of allergieën aan om de zeep eerst te testen op een klein gedeelte van de huid. Gewoonweg om het zekere voor het onzekere te nemen.

  • Vuile vaat wassen
    De schillen van de wasnoot zijn ook zeer goed te gebruiken bij het doen van de vaat. Je hoeft zelfs geen glansspoelmiddel meer te gebruiken wanneer je een vaatwasser gebruikt. Stop simpelweg 3 à 4 hele schillen van de wasnoot in een katoenen waszakje, knoop het dicht en leg het in de bestekbak van je vaatwasser.

Je zult inmiddels wel doorhebben dat er nog veel meer toepassingen te bedenken zijn voor het wassen en schoonmaken met wasnoten. Er bestaat dan ook niet één universele wasnoten gebruiksaanwijzing welke je aan moet houden. Wil je echter met wasnoten witte was wassen, dan raden we je wel aan om standaard enkele druppels etherische citroenolie toe te voegen zodat je witte was echt stralend wit blijft.

Waarom zou je Wasnoten gebruiken in plaats van zeep of wasmiddel?

Er zijn talloze redenen op te noemen waarom je in plaats van synthetische wasmiddelen en zepen beter een natuurlijk product zoals zeepnoten kunt gebruiken, ongeacht welk wasmiddel of merk je ook gebruikt. Maar zoals bij nagenoeg alles het geval is, kleven er evengoed bij wasnoten nadelen aan het gebruik. Hoewel de nadelen als je het ons vraagt nagenoeg verwaarloosbaar zijn – zeker wanneer je ze afweegt tegen de voordelen – zetten we ze toch even voor je op een rijtje.

wasnoten kopen

Voordelen van Wasnoten:

  • Natuur- en milieuvriendelijk
  • Huidvriendelijk
  • Geurneutraal
  • Goedkoop
  • 100% biologisch afbreekbaar
  • Veilig in gebruik bij delicate stoffen en oppervlakken
  • Mild voor je (af)wasmachine

Nadelen van Wasnoten:

  • Deze manier van natuurlijk wassen kost iets meer werk in vergelijking met synthetische wasmiddelen.
  • Bij hardnekkige vlekken is het gebruik van extra vlekkenzout, baking soda of galzeep aan te raden.
  • Het gebruik van een waszakje met wasnoten bij witte of lichte was kan lichtbruine vlekken tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen kun je beter eerst een vloeibaar natuurlijk wasmiddel maken van de zeepnoten.
  • Verwijder ter voorkoming van ongewenste geurtjes of vlekken het waszakje met de wasnoten direct nadat het wasprogramma is afgerond.

Om erachter te komen of wassen zonder wasmiddel iets voor je is kan je natuurlijk het internet op gaan en een wasnoten review van iemand anders doorlezen. Beter is het echter om jouw eigen uitvoerige wasnoten test uit te voeren. Op die manier weet je namelijk ook meteen hoe je de wasnoten het beste kunt gebruiken om het door jou gewenste resultaat te behalen, en kom je er snel achter welke toepassingen deze veelzijdige zeepnoot allemaal nog meer voor je in petto heeft. Wie immers de pit wil hebben, zal eerst de noot moeten kraken.

Waar kun je deze Wasnoten kopen?

Zeepnoten kopen doe je natuurlijk bij Puur Mieke. Bij ons kun je namelijk niet alleen de wasnoten bestellen, maar ook alle toebehoren zijn bij ons verkrijgbaar. Denk aan een stevig waszakje gemaakt van 100% biologisch katoen, etherische oliën voor een stralend witte en heerlijk geurende was of een high-speed blender waarmee je in een handomdraai zelf wasnoten poeder kunt maken. Kortom, Puur Mieke is de wasnoten winkel bij uitstek.

Wasnoten bestellen


Reacties (0)

gravatar
San
Geplaatst op 2023-11-09 21:15:18
Als de noten alleen in de Himalaya voorkomen, is dit dan echt een natuurvriendelijk?

---

Dank je wel voor je vraag, San!
Wij zijn van mening dat als je alle factoren naast elkaar legt, de wasnoten nog steeds een natuurvriendelijk alternatief zijn. Wasnoten maken namelijk je wasgoed schoon zonder chemicaliën. Bovendien groeien deze noten aan bomen, die kooldioxide absorberen en zuurstof produceren. In onze ogen dus een duurzaam manier van wassen.
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!