Menu
EUR
Waarom geen pinda's eten?

Waarom geen pinda's eten?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Calvé heeft jarenlang geweldige reclames gehad. Volgens mij begon het in de jaren ’80 met Petje Pitamienjte. En in de jaren die volgde speelde grote Nederlandse sporthelden in de reclames zoals Pieter van den Hoogenband en Dick Advocaat. En zoals reclame nou eenmaal werkt, doet men de suggestie dat pindakaas een gezond broodbeleg is.

En ondanks dat ik van mening ben dat sporadisch een keer biologische pindakaas niet zoveel kwaad kan, wil ik je in deze blog toelichten waarom we bij Puur Mieke geen pinda's en pindakaas verkopen.

Pinda is geen noot

In de notenwinkel kun je pinda’s kopen. Maar een pinda is geen noot! Het valt onder de peulvruchten. De peulvruchtenfamilie bestaat uit planten die een peul met zaden erin produceren. De meest bekende peulvruchten zijn bonen, linzen, erwten, kikkererwten, sojabonen en dus pinda’s.

Peulvruchten bevatten een aantal zeer nuttige nutriënten. Zo zijn ze zeer rijk aan eiwitten en vezels. En zitten er vitamine B3 en E in pinda’s. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat peulvruchten zeer voedzaam zijn.

De reden om pinda's te laten staan

De reden dat ik geen pindakaas gebruik/verkoop is o.a. dat de omega 3:6 ratio van pinda’s 0,05:10 zijn. Omega 6 is een ontstekingsbevorderende vetzuur. Omega 3, waar we structureel al te weinig van binnen krijgen, is ontstekingsremmend. Pinda’s verslechteren dus de omega 3:6 ratio.

Daarnaast bevatten peulvruchten ook zogenaamde antinutriënten, zoals fytinezuur, lectines en saponines. Dat zijn stoffen die de vertering en de opname van goede voedingsstoffen kunnen verstoren.

Fytinezuur

Fytinezuur wordt in alle eetbare plantenzaden gevonden. Het bindt zich aan calcium, ijzer en zink waardoor deze elementen minder goed worden opgenomen in het lichaam. Zeker als je vegetarisch/veganistisch eet, is het goed dit in de gaten te houden.

Lectines

Lectines zijn plantaardige eiwitten die soms wel 10% van het eiwitgehalte inhouden. Ze kunnen niet worden verteerd en sommige ervan kunnen de cellen in de wanden van het darmstelsel aantasten. In pinda’s vind je de peanut agglutinine, deze lectine wordt veelvuldig gelinkt aan darmklachten en spijsverteringsklachten.

Saponines

Saponinen zijn een hele diverse groep van nutriënten. Je vindt saponines in drie van de vier planten op aarde. Het is een stof die de plant beschermt tegen insecten en micro-organismen. Niet alle saponinen zijn schadelijk voor de mens. Maar saponines in pinda’s kunnen niet worden verteerd en kunnen de cellen van de darmwand aantasten. Er wordt gespeculeerd of ze ook voor een verhoogd doorlaatbare wand zorgen, maar daar is eigenlijk nog geen hard bewijs voor.

En tot slot is er de aflatoxine. Dit is een natuurlijke gifstof die door schimmels wordt gemaakt die mogelijk kankerverwekkend is.

Notenpasta Terrasana

Vind je het lastig om pindakaas te laten staan? Probeer eens een van de andere heerlijke notenpasta’s als vervanger van je pindakaas. Mijn persoonlijke favoriet is de gemengde notenpasta. Heerlijk op een glutenvrije cracker met komkommer of een kleine swirl notenpasta over je smoothiebowl.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!