Voedselverspilling tegen gaan!

  • Geplaatst op
  • Door Suzanne Thijssen
  • 0
Voedselverspilling tegen gaan!

Denk jij weleens na over het voedsel dat je in de groene kliko gooit of door je gootsteen spoelt?

Ik betrapte me er zelf weleens op dat ik nog prima te eten voedsel zomaar weggooide, omdat het een bruin randje had of omdat ik teveel gekookt had. Ik dacht dat moet anders!
 
In Nederland is voedselverspilling best een groot probleem. Je kunt heel eenvoudig, snel en goedkoop verse producten kopen. Waarom zou je die verlepte sla of die ingedroogde paprika nog eten? De supermarkt is zelfs op zondag toch tot laat open.
 
Een paar feiten op een rij:
 
Verspild in Nederland per jaar..

 

  • 700 miljoen kilo vast voedsel
  • 13% eetbaar voedsel
  • 41 kilo eetbaar voedsel per persoon
  • Meest verspild: Groente 14% en Fruit 12% 

 

De afgelopen jaren zijn de cijfers gelukkig wat positiever geworden, maar toch schrik ik ervan!
Ik ben bewust bezig met verspilling, doe je met me mee? Laten we samen zorgen voor nog minder verspilling! Scheelt ook nog eens in je portemonnee :)

 

Ik heb 6 handige tips voor je verzameld om dit doel te bereiken:

 

TIP #1
Bewaar je groente en fruit in een OXO Greensaver vershoudbox.

Deze speciale box zet je in je koelkast en het enigste dat je hoeft te doen is je groente, fruit of kruiden erin te leggen.
De box zorgt vervolgens voor 3 dingen:

  • Het bijbehorende koolstoffilter absorbeert ethyleengas
  • Stimuleert goede luchtcirculatie
  • Houdt het vochtniveau in balans.

Je gekochte producten blijven hierdoor dagen langer goed waardoor je veel minder weggooit en dus meer op eet!

Klik hier voor uitgebreide informatie.

Er zijn verschillende maten boxen verkrijgbaar. 

TIP #2
Je diepvries is je beste vriend

Teveel gekookt? Vries het in!

Heb je een drukke dag of eet je een keer alleen? Superfijn dat je dan een zakje met je zelf gekookte maaltijd uit de diepvries kan halen en gelijk kunt eten.
Gebruik deze ecologische diepvrieszakken in een handig formaat van 25 x 30 cm. Bekijk hier de diepvrieszakjes

TIP #3
Initiatieven tegen verspilling

Ik zie op Facebook mooie initiatieven voorbij komen waarbij mensen hun restjes avondeten aanbieden om gratis op te komen halen. Of mensen die hun voorraadkast hebben opgeruimd en een leuk pakket maken met de gratis producten die ze niet meer gebruiken. Zo help je mensen die krap bij kas zitten en ga je voedselverspilling tegen, superleuk!

Heb jij dit al eens geprobeerd?

 

TIP #4
Bewaar restjes in een waxwrap

Heb je een verjaardag gehad en bijvoorbeeld nog wat lekkere kaasjes over? Pak deze dan eenvoudig in een waxwrap en leg ze in de koelkast.

Zo blijven ze lekker vers en je kan er de volgende dag nog van genieten! Deze waxwraps vormen zich super makkelijk om het product heen.

Ook heel handig voor het afdekken van salades of restjes avondeten. Hét alternatief voor aluminiumfolie! Bekijk hier alle wraps.

 

 

TIP #5
Maak zelf je sapje

Ligt je fruitschaal vol met overrijp fruit? Appels die een beetje verschrompeld zijn en peren die bruin beginnen te worden. Maak er sap van met een slowjuicer!

Je kan van bijna alle soorten fruit en groente sap maken.
Lekkere combinaties zijn:

  • Appels, peren, witte druiven en citroen
  • Wortel, ananas met een scheutje kokoswater
  • Spinazie, limoen, appel, komkommer en gember

Bekijk de slowjuicers hier

 

TIP #6
Gebruik een thermos beker om restjes mee te nemen

Heb je een keer teveel soep gemaakt, eet deze dan eens als ontbijt (erg goed begin van de dag vind ik!) of warm deze ’s ochtend even op en neem mee naar je werk.

In deze thermosbeker blijft je soep, of ander eten, 4 tot 5 uur warm. Precies tot je lunch :)

Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en uitvoeringen. Bekijk ze hier allemaal

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Powered by Lightspeed