Menu
EUR
Olijfolie en cholesterol: Verbeter je hartgezondheid

Olijfolie en cholesterol: Verbeter je hartgezondheid

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Over het algemeen heeft cholesterol een negatief imago, en het wordt dan ook vaak in verband gebracht met gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten. Niettemin is het belangrijk te weten dat cholesterol als bouwsteen voor hormonen, vitamine D en essentiële spijsverteringsenzymen een onmisbare rol vervult in je lichaam. Een te hoog gehalte aan “slecht” cholesterol, ook wel bekend als LDL-cholesterol, kan echter leiden tot de vorming van plaque in je bloedvaten, wat het risico op hartaandoeningen en beroertes aanzienlijk vergroot.

Er bestaat echter een natuurlijke, zeer smaakvolle oplossing voor dit gezondheidsprobleem, en wel in de vorm van olijfolie. Olijfolie en cholesterol blijken namelijk een zeer krachtig duo te zijn, waarbij olijfolie opvallend genoeg niet strijdt tegen cholesterol, maar het juist in gezonde balans weet te houden.

Breng “goed” en “slecht” cholesterol met olijfolie in evenwicht

Olijfolie staat bekend als één van de meest gezonde oliën, vanwege de talloze voordelen die het heeft voor je gezondheid. Een veelbesproken aspect is het effect dat olijfolie heeft op de balans tussen “slecht” en “goed” cholesterol. Er is echter enige nuance geboden bij de termen slecht en goed, aangezien beide soorten cholesterol onmisbaar zijn voor je lichaam. Voor het transporteren van cholesterol in je bloed, wordt deze vetachtige substantie als het ware ingepakt in twee soorten “pakketjes”, genaamd lipoproteïnen. Zo zijn er lipoproteïne met een lage dichtheid (LDL-cholesterol) en lipoproteïne met een hoge dichtheid (HDL-cholesterol), en elk van hen heeft zo zijn eigen functie. Waar LDL cholesterol via je bloedbaan naar je weefsels en cellen vervoert, zorgt HDL ervoor dat een overschot aan cholesterol richting je lever gaat, waar het vervolgens wordt afgebroken. Zowel “slecht” als “goed” cholesterol zijn dus onmisbaar voor een gezond lichaam, maar zoals met alles in het leven het geval is, dienen ze wel in balans te zijn en precies op dit punt gaat het bij veel mensen dan ook mis.

Er zijn verschillende factoren die je cholesterolgehalte beïnvloeden, waaronder genetica, leeftijd, dieet en leefstijl. Hoewel je aan genetische aanleg niets kunt veranderen, biedt het aanpassen van je dieet en leefstijl wel degelijk een manier om je cholesterolgehalte te verlagen en zo je hartgezondheid te verbeteren. Binnen je dieet zou je onder andere kunnen overwegen om bak- en braadvetten en bepaalde oliën te vervangen door olijfolie. De reden dat olijfolie cholesterol verlagend werkt, heeft alles te maken met de enkelvoudig onverzadigde vetzuren die in de olie aanwezig zijn. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren hebben een belangrijke taak, aangezien ze je lichaam helpen om overtollig LDL-cholesterol af te voeren.

[products=blog_magnesiumcitraat]

Het afvoeren van dit overschot is van levensbelang, aangezien teveel LDL-cholesterol in je bloed kan leiden tot vetophopingen (plaque) in je bloedvaten. Hierdoor kunnen bloedvaten vernauwen, waardoor je bloed niet meer goed kan doorstromen.

In het streven naar een goede hart- en vaatgezondheid, speelt olijfolie overigens nog een andere belangrijke rol. Doordat olijfolie grote hoeveelheden antioxidanten bevat helpt het niet alleen bij het verminderen van ontstekingen, maar kan het eveneens de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Dit is van cruciaal belang, aangezien geoxideerd LDL bijdraagt aan de vorming van plaque in je bloedvaten. Hierdoor is olijfolie goed voor cholesterol management in de breedste zin van het woord.

Welke olie is het beste voor cholesterol?

Olijfolie is verkrijgbaar in enorm veel verschillende soorten en variaties. Van pure koudgeperste extra vierge olijfolie tot de goedkopere varianten uit de supermarkt. Jammer genoeg bevatten goedkopere olijfoliën vaak een mengsel van meerdere soorten olijfolie, waardoor je nooit zeker weet of je een pure kwaliteitsolie in handen hebt. Met de koudgeperste extra vierge olijfolie van Puur Mieke heb je die zekerheid gelukkig wel. Onze hoogwaardige olijfolie wordt verkregen door de olijven te persen zonder verhitting, wat zorgt voor het behoud van de natuurlijke smaak en voedingsstoffen. Puur Mieke’s olijfolie staat dan ook bekend om zijn zuiverheid en kwaliteit, bevat een rijke hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Deze samenstelling kan bijdragen aan het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte en het bevorderen van een gezonde balans tussen "goed" en "slecht" cholesterol. Zo geniet je niet alleen van de heerlijke pure smaak, maar profiteer je bovendien van de gunstige effecten op je hart- en vaatgezondheid.

Olijfolie bestellen>


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!