Menu
EUR
Chemische vs Natuurlijke Menstruatieproducten

Chemische vs Natuurlijke Menstruatieproducten

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Voor heel veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd is het gemiddeld iedere 28 dagen weer raak, de menstruatie. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de menstruatie artikelen die in grote getalen in de schappen van drogisterijen en supermarkten liggen?

“Menstruatie, ongesteldheid, maandstonden…”

Voor heel veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd is het gemiddeld iedere 28 dagen weer raak, de menstruatie. Ik zal je de biologische achtergrond van het belang van een natuurlijke menstruatie nu besparen. Misschien dat ik daar in een ander blog nog eens aandacht aan besteed. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de menstruatie artikelen die in grote getalen in de schappen van drogisterijen en supermarkten liggen?

Mogelijk niet, maar je vagina is het meest kwetsbare en absorberende deel van je lichaam. Je huid neemt ongeveer 60% op van alles wat je er op smeert, je hoofdhuid zo’n 70% en je vagina nog meer. Het is eigenlijk een grote spons die alles absorbeert. Wassen met zeep is daarom niet aan te raden. En helaas zitten de meeste tampons, maandverbanden en inlegkruisjes vol schadelijke stoffen die je eigenlijk niet in de buurt van je vagina wil hebben.

Als je gewone tampons, maandverband en/of inlegkruisjes gebruikt is de kans groot dat ze een plastic toplaag hebben, en extra kunstmatige laagjes voor “extra absorptie”. Daarnaast bevatten veel maandverband merken (synthetische) parfum en chloor. Stoffen die ik niet op mijn huid wil smeren, laat staan in de buurt van je intieme zone wil gebruiken.

Er zijn zelfs studies die aan tonen dat er in tampons op de markt zijn die zijn gemaakt van genetisch gemanipuleerde katoen die besmet is met glyfosfaat en andere bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen zouden mogelijk PMS kunnen veroorzaken.

Wat dan wel?

Hetzelfde product, beter alternatief

Gelukkig zijn er inmiddels alternatieven die gemaakt zijn van katoen en vrij zijn van chemicaliën zoals de producten van Natracare en &Sisters. Beide merken zijn zelfs gemaakt van biologisch katoen en zijn vrij van plastic, chloor en parfum. Waarom biologische katoen? Omdat er bij het verbouwen van biologische katoen geen gebruik wordt gemaakt van meststoffen, herbiciden of pesticiden. De producten van &Sisters zijn zelfs volledig plasticvrij en worden gemaakt van plantaardige materialen die volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn! 

Wasbaar maandverband en inlegkruisjes

De gemiddelde vrouw gebruikt 11.000 tampons of 12.000 maandverbanden in haar leven. Als je het restafval weegt, zorgt maandverband op een gemiddeld vrouwenleven voor 90 kilo restafval en tampons 60 kilo. Mocht je daar verandering in willen brengen dat zijn er ook wasbare inlegkruisjes en maandverband. Er is zelfs een speciaal maandverband voor de nacht die ook gebruikt kan worden als kraamverband. Voordelen van wasbare maandverband en inlegkruisjes zijn:

  • Gemaakt van biologisch katoen, dus minder kans op irritaties in je intieme zone;
  • Ademend, hygiënischer en dus minder kans op bacteriële toestanden;
  • Plastic vrij, zero waste;

Menstruatie cup

Een ander alternatief is de menstruatiecup. Een menstruatiecup is een cup van gifvrije siliconen die je inbrengt en die inwendig je menstruatie opvangt. We schreven eerder een blog met alle voordelen van het gebruik van een menstruatiecup. Lees hier de uitgebreide blog.

Zijn er dan geen nadelen aan een menstruatiecup? Het kan zoeken zijn naar de juiste maat. Maar ook daarin proberen we zo uitgebreid te voorzien in de informatie. De juiste maat is afhankelijk van postuur, of je bevallen bent of niet en de heftigheid van je menstruatie. Je kunt je altijd laten adviseren door mijn collega’s van de klantenservice.

Menstruatie ondergoed

Zie je een menstruatie cup niet zitten? Maar je bent op zoek naar een goed zero waste alternatief? Dan is mogelijk ons menstruatieondergoed van bamboe iets voor je. De slips van Boody voelen aan als normaal onderzoek maar absorberen je menstruatie en licht urineverlies.

Het menstruatieondergoed is beschikbaar in twee verschillende pasvormen, Bikini Slip en Taille Slip. Beide pasvormen zijn in twee verschillende niveaus beschikbaar:

  • Licht/normaal voor lichte dagen of wanneer je weinig bloedverlies ervaart. Kan tot 10ml aan vloeistof absorberen.
  • Normaal/zwaar voor de eerste zwaardere dagen van je menstruatie, voor tijdens het slapen of wanneer je meer bloed verlies ervaart tijdens je menstruatie. Kan tot 15ml aan vloeistof absorberen.

De slips zijn verkrijgbaar in de maten XS tot en met XL.

Ik denk dat we met al deze alternatieven voor ieder wat wils bieden. En ik ben eigenlijk wel benieuwd. Was jij je bewust van alle gifstoffen in tampons en maandverband? Ik zou het leuk vinden als je dit met me wilt delen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!