Menu
EUR
Wat is biologische voeding?

Wat is biologische voeding?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 1

We zien en horen het steeds vaker: kies voor biologische voeding. Maar wat is biologische voeding nu precies?

De vraag naar biologische voeding is de afgelopen jaren flink gestegen. Voorheen kon je biologische voeding beperkt vinden in de supermarkten of je moest er speciaal voor naar de biologische winkel gaan. Gelukkig worden we met elkaar steeds bewuster van wat we consumeren.

Biologische voeding wordt op een bepaalde manier gekweekt of geteeld waarbij er rekening gehouden wordt met de invloeden op mensen, dieren en het milieu. Boeren proberen hierbij de natuur en producten zo min mogelijk te belasten waarbij duurzame aspecten een belangrijke rol spelen. Biologische voeding wordt daarbij geproduceerd zonder gebruik te maken van chemicaliën (o.a. pesticiden), genetische modificatie (GMO’s), antibiotica en hormonen. Daarnaast mogen er géén chemische kleur-, geur en smaakstoffen toegevoegd worden.

Begin van 19e eeuw werd de eerste kunstmest uitgevonden. Men zag dat door het toepassen van kunstmest gewassen sneller gingen groeien maar hadden nog niet in de gaten dat het gebruik van kunstmest leidt tot vervuild drinkwater, een slechtere luchtkwaliteit en een bodem die langzaam armer wordt. Biologische boeren houden meer rekening met deze aspecten.

Redenen om te kiezen voor biologische voeding

Om het label “Biologisch” te mogen dragen moet iedereen in de keten voldoen aan strenge eisen. Men kiest tegenwoordig steeds vaker voor biologische voeding met verschillende redenen.

Chemicaliën

Een van de meest voortkomende redenen is dat men zo veel mogelijk de inname van chemicaliën wilt vermijden. Voeding zoals groentes, fruit en andere gewassen worden namelijk vaak bespoten om insecten, schimmels en andere aantasters tegen te gaan. Door voeding zoals groentes en fruit te behandelen met bestrijdingsmiddelen kan het voorkomen dat er een restant van de bestrijdingsmiddelen achterblijft in of op het product. Dit restant wil je natuurlijk liever niet in je lichaam hebben.

Milieu

Een andere reden waarvoor men vaak kiest voor biologische voeding is voor het milieu. Boeren maken alleen gebruik van natuurlijke middelen om de gewassen te kweken. Hierdoor kan de bodem vruchtbaarder blijven, blijft het grondwater schoner, wordt de CO2 uitstoot teruggebracht, de biodiversiteit behouden en het broeikaseffect wordt verminderd waardoor het milieu minder belast wordt.

Smaak

Nog een andere reden waarom men graag voor biologische voeding kiest is de smaak. Doordat er geen chemische middelen gebruikt zijn kan dit de smaak van groentes, fruit en andere gewassen ten goede komen. Als de bodem te arm is kan de plant namelijk niet voldoende voedingsstoffen uit de bodem halen waardoor die niet optimaal kan groeien.

Prijs

Wat ook belangrijk is bij biologische voeding is dat de boer een eerlijkere prijs krijgt voor zijn producten. Zodat de boer kan blijven investeren in het verbeteren van zijn biologische producten en omgeving.

Is biologische voeding gezonder dan niet biologische voeding?

Over het algemeen verschilt biologische voeding qua voedingswaarde weinig met niet biologische voeding. Het belangrijkste en grootste verschil is dat biologische producten tijdens de groei niet bewerkt worden met chemische bestrijdingsmiddelen waardoor er in het eindproduct géén resten van chemische bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. Het kan voorkomen dat bij biologische voeding iets meer vitamines, mineralen en bioactieve stoffen aanwezig zijn.

Daarnaast wordt er vaak gekozen voor biologische voeding omdat er in de hele keten rekening gehouden wordt met mens, dier en milieu.

Zijn biologische producten duurder?

Biologische voeding is niet per definitie duurder maar niet biologische producten zijn te goedkoop. Een deel van de kosten van een negatieve impact op bijvoorbeeld het milieu zit namelijk niet in de prijs van niet-biologische voeding, zogenoemde verborgen kosten. Denk maar eens aan watervervuiling door chemische bestrijdingsmiddelen of de uitputting van landbouwgrond. Uiteindelijk betaal je zelf een deel van de rekening om het water weer gezuiverd te krijgen via waterzuiveringsinstallaties of de kosten worden doorgeschoven naar de toekomst. Als je de kosten van niet-biologische voeding zou doorrekenen dan kom je aardig in de buurt van biologische voeding.

Omdat er bij biologische producten géén chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden is dit beter voor mens en milieu. Voor de boer en tussenschakels zit er meer arbeid in het kweken en verwerken van biologische producten. Maar daar krijg je wel altijd een gegarandeerd product van extra hoge kwaliteit voor terug, mede door de hoge eisen die gesteld worden aan biologische voeding.

Wat zijn de voordelen van biologische voeding?

  • Biologische voeding is milieuvriendelijker
  • Het is vrij van slechte E-nummers en GMO’s.
  • Biologische voeding kan lekkerder zijn
  • Een eerlijke prijs voor boeren

Wat zijn de nadelen van biologische voeding?

  • De directe prijs kan iets duurder zijn.
  • Doordat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden kunnen sommige gewassen aangetast worden door bijvoorbeeld insecten.
  • Doordat er geen conserveringsmiddelen gebruikt worden kan het product eerder bederven.

Hoe kan je Biologische voeding herkennen?

Het woord biologisch is een beschermd woord. Het mag niet zomaar op de verpakking van voedsel gebruikt worden. Hier zitten strenge regels aan verbonden. Wil je er zeker van zijn dat je biologische voeding koopt? Dan kan je dit makkelijk herkennen aan de benaming en bijhorende logo’s. In Europa is er één Europees biologisch logo namelijk SKAL. Daarnaast vind je in Nederland ook het EKO-keurmerk en regelmatig ook het Demeter keurmerk.

Het grootste deel van de landen heeft naast het Europees geregelde Bio keurmerk ook nog een nationaal bio-keurmerk.

De producten in ons assortiment zijn zoveel mogelijk biologisch. Je kan de biologische producten bij ons herkennen aan onder andere het SKAL logo, een nationaal bio-keurmerk, de benoeming van biologisch in de productnaam (BIO) en aan de benoeming “Biologisch” bij de Productinformatie.

Wat is biodynamisch?

Biodynamische landbouw, ook wel DB-landbouw genoemd, voldoet aan alle wettelijke eisen en regels van biologische landbouw. Daarnaast voldoen biodynamische boeren aan de extra strenge regels waaraan ze moeten voldoen om hun product het Demeter keurmerk te mogen laten dragen. De producten worden dan geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarnaast moet bijvoorbeeld de gebruikte mest minimaal 60% biologisch zijn en het voer van de dieren 100% biologisch waarvan 80% uit het eigen biodynamische bedrijf.

Een van de andere kenmerken voor biodynamische landbouw is dat deze boeren kiezen voor een ruime vruchtwisseling. Een keer in de 5 jaar produceren ze een bepaalde gewas. Elk jaar staat er dan een ander soort gewast op het land. Hierdoor blijft de bodem rijk aan voedingsstoffen en blijft het tevens vruchtbaarder.

Een van de andere criteria is dat biodynamische voeding minder toevoegingen en technieken toelaat t.o.v. biologische producten.

Hoe controleert men of het biologische voedsel voldoet aan de regels en eisen?

Ieder bedrijf dat biologische producten online verkoopt is verplicht zich te registeren bij Skal Biocontrole. Een webshop mag dan alleen aantoonbaar gecertificeerde biologische producten (met keurmerk) verkopen. Zowel de tussenhandelaar en de producent moeten dan gecertificeerd zijn.

Door Skal wordt er steekproefsgewijs geïnspecteerd. Dit kan aangekondigd maar ook onaangekondigd gebeuren. Gecertificeerde webshops krijgen ook minimaal een keer per jaar een aangekondigde controle. Skal kijkt dan onder andere naar de traceerbaarheid van diverse producten en de massabalans. Pas nadat alle controlepunten goedgekeurd zijn door de inspecteur wordt het Skal certificaat vernieuwd. Dit alles met als doel om ervoor te zorgen dat bedrijven voldoen aan de regelgeving.

Hier kan je ons Skal certificaat bekijken.

Ben jij benieuwd welke producten bij ons allemaal biologisch gecertificeerd zijn? Hier kan je alle biologische producten bekijken. Bekijk ook zeker eens onze biologische havermout.
Veel producten van Puur Mieke en Terrasana zijn biologisch gecertificeerd. 


Reacties (1)

gravatar
Roos
Geplaatst op 2023-09-07 10:35:15
Hey Mieke en Martine! Het klopt inderdaad dat biologisch eten in de supermarkt zelf duur is. Echter ben ik er achter gekomen dat biologische producten direct van de boer een stuk goedkoper zijn dan niet biologisch. Neem een zak aardappelen van 1 kilo voor 90c bij de gemiddelde biologische boer. Logistiek gezien kan het wellicht wat uitdagend zijn en je zal meer streek en seizoensgebonden gaan eten, maar dit biedt mogelijkheden. Voor de locaties van alle boeren bij mij in de buurt gebruik ik www.organicspots.nl. Ook leuk boodschappen doen met de kids en de dieren bekijken!
gravatar
Martine
Geplaatst op 2021-09-11 17:41:34
Hallo Mieke, het is niet zo dat biologisch eten maar iets duurder is maar heel veel meer geld kost. Neem een paprika, 3 voor 1,59 bij AH tegen 1,69 per stuk een bio. TROS tomaten 99 cent per bakje van 6 tegen 2,69 voor 6 per bakje bio. Een prei 45 cent tegen 99 cent bio enz.
En in de bio winkels is het vaak helemaal niet te betalen we zijn hier in Zwolle verschillende winkels af gegaan. Bio bloemkool 3 euro enz.
Dan is er nog het vlees. 6 euro per kilo kipfilet tegen 1 kipfilet bio van 4 euro en ook enz.
De meeste pakjes en zakjes laten wij staan want overal zitten E nummers in.
En veel goede supplementen zijn bio 2 a 3 x zoveel duurder bio.
Dus voor mensen met een kleine beurs is gezond eten vaak niet meer betaalbaar.
Groetjes Martine


--------

Hoi Martine,

helaas is biologisch inderdaad soms een heel stuk duurder, als je kijkt in bevroren producten dan is dat vaak een klein verschil, maar vers een stuk meer inderdaad. wat ik zelf doe is bijvoorbeeld biologische kip, maar dan net een kleiner stuk. Of bijvoorbeeld grasgevoerd vlees uit de diepvries. Maar ik snap je punt en het is echt heel jammer dat dit zo duur gemaakt word.

Groetjes Mieke
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!