Menu
EUR
Verzuurd lichaam en afvallen – Ontzuren als sleutel tot gewichtsverlies

Verzuurd lichaam en afvallen – Ontzuren als sleutel tot gewichtsverlies

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Overgewicht en moeite hebben met afvallen zijn twee veelvoorkomende gezondheidsklachten. ‘Ieder pondje gaat door het mondje’ is hierin dan ook een veelgehoorde uitspraak, echter lijkt het er steeds meer op dat de mate van voedselinname bij lange na niet de enige factor is in het hebben van overgewicht. Gewichtstoename en moeite hebben met afvallen worden namelijk steeds vaker gelinkt aan het concept van een verzuurd lichaam.

Maar hoe houden een verzuurd lichaam en afvallen met elkaar verband, en waarom is de zuurgraad van je lichaam mede bepalend bij het vermogen om gewicht te verliezen? En misschien nog wel belangrijker, zou ontzuren de ontbrekende schakel kunnen zijn in de strijd tegen overtollige kilo’s?

Kun je door te ontzuren afvallen?

Het idee dat een verzuurd lichaam kan bijdragen aan gewichtstoename is gebaseerd op het concept van ontzuring. Ontzuren houdt in dat je het zuur-base evenwicht in je lichaam weet te herstellen, onder andere door meer alkalische en minder zuurvormende voedingsmiddelen te consumeren. Dit zogeheten basisch of alkalisch dieet zorgt er in eerste instantie voor dat je de zuurgraad in je lichaam verminderd, met het gevolg dat je stofwisseling zal verbeteren en de vetverbranding efficiënter wordt.

Uit verschillende studies blijkt namelijk dat een verzuurd lichaam de neiging heeft om vet vast te houden als beschermingsmechanisme tegen de overbelaste staat waarin je lichaam verkeerd. Zelfs met een strikt dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan het met een verzuurd lichaam erg moeilijk zijn om dit vet te verliezen. Door je lichaam te ontzuren breng je de pH-waarde van je lichaam weer in balans, waarmee je een omgeving creëert waarin het vet wel gemakkelijker verbrand kan worden.

Hoe kan gewichtstoename verzuring verergeren?

De gewichtstoename die je kunt ervaren door verzuring van je lichaam kan uitmonden in een vicieuze cirkel, doordat verschillende processen in je lichaam ontregeld raken. Eén van deze processen is het endocriene systeem. Je endocriene systeem is verantwoordelijk voor het reguleren van bepaalde hormonen, waaronder insuline. Wanneer je lichaam verzuurd is kan dit op den duur leiden tot insulineresistentie, met het gevolg dat je lichaam steeds meer moeite krijgt met de verwerking van suiker en een verhoogde bloedsuikerspiegel nagenoeg onvermijdelijk is. Die verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt er op zijn beurt weer voor dat je lichaam de neiging heeft met name rond de buikstreek vet op te slaan, met gewichtstoename als gevolg.

Een ander proces in je lichaam dat verstoord kan raken door een te hoge zuurgraad is je stofwisseling. Deze zal namelijk vertragen, waardoor je lichaam steeds minder efficiënt wordt in het verbranden van calorieën en vetten, met gewichtstoename tot gevolg. Een verzuurd lichaam heeft bovendien de neiging meer vocht vast te houden. Zodra je lichaam de zure afvalstoffen die het binnenkrijgt namelijk niet meer voldoende kan uitscheiden, ontstaat er een ophoping van deze zuren. Met als doel deze zuurresten te verdunnen zal je lichaam vocht gaan vasthouden, een fenomeen dat zich vaak uit in opgezwollen lymfeklieren, gezwollen ledematen zoals enkels, voeten, handen en zelfs het gezicht, een droge en gespannen huid en gewichtstoename.

Als klap op de vuurpijl kan gewichtstoename natuurlijk ook nog eens leiden tot ontstekingen in je gewrichten. Je gewrichten hebben immers flink wat te lijden onder het alsmaar hoger wordende lichaamsgewicht, en zullen na verloop van tijd beginnen slijten en ontsteken. Deze ontstekingen kunnen niet alleen resulteren in chronische pijn en verminderde mobiliteit, maar ook tot ernstiger aandoeningen zoals artrose en chronische ontstekingen. (Lees hier meer over in onze blog: Door je lichaam te ontzuren artrose verlichten) Chronische ontstekingen worden op hun beurt weer in verband gebracht met een verhoogd risico op diverse ernstige ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs bepaalde vormen van kanker. Dit alles onderstreept dan ook de noodzaak van het ontzuren van een verzuurd lichaam en afvallen, met het uiteindelijke doel ontstekingen in je lichaam te verminderen en je algehele gezondheid te verbeteren.

ontzuren


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!