Menu
EUR
Ontdek de kracht van rauwe honing: 7 veelgestelde vragen beantwoord

Ontdek de kracht van rauwe honing: 7 veelgestelde vragen beantwoord

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Rauwe honing is een echt superfood dat rechtstreeks uit de bijenkorf komt en is geliefd om zijn zoetheid en voedingswaarde. Het is echter niet zomaar een zoetstof. Rauwe honing heeft unieke eigenschappen die het onderscheiden van gewone, commercieel verwerkte honing.

Maar wat maakt rauwe honing zo bijzonder en hoe weet je of de honing die je koopt echt rauw is? Hieronder beantwoorden we zeven veelgestelde vragen over rauwe honing, van het definiëren van wat het is en het bespreken van de gezondheidsvoordelen tot het delen van tips over hoe je echte rauwe honing kunt identificeren. Lees verder om je kennis over deze natuurlijke lekkernij te verdiepen.

1. Wat is rauwe honing?

Rauwe honing, zoals de naam al doet vermoeden, is honing in zijn puurste, meest ongerepte vorm. Het is het directe product van bijenactiviteit, rechtstreeks geoogst uit de bijenkorf zonder enige vorm van verhitting, pasteurisatie, of verdere verwerking. Deze eerbied voor het natuurlijke product helpt bij het behoud van alle kenmerken die honing zo uniek en gunstig maken voor onze gezondheid.

Wat maakt rauwe honing dan zo bijzonder? Allereerst bevat het een hele reeks van natuurlijke enzymen die essentieel zijn voor de optimale werking van ons lichaam. Deze enzymen zijn zeer gevoelig voor warmte, en bij commercieel verwerkte honing, die meestal wordt verhit om het filterproces te vergemakkelijken en de houdbaarheid te verlengen, gaan ze vaak verloren.

Daarnaast bevat rauwe honing ook natuurlijke pollen. Dit zijn kleine deeltjes van de bloemen waar bijen nectar verzamelen. Ze zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen en kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem. Commercieel verwerkte honing heeft vaak een verminderd pollen-gehalte door de filtratieprocessen.

Bovendien bevatten de aminozuren in rauwe honing antioxidanten en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen. En laten we de andere voedingsstoffen die het bevat, zoals vitamines, mineralen en fytonutriënten, niet vergeten. Deze laatste worden in de plantenwereld geproduceerd als verdediging tegen ziekten en parasieten, maar als ze in onze voeding worden opgenomen, kunnen ze een reeks gunstige gezondheidseffecten hebben.

Het is de combinatie van deze elementen in rauwe honing die bijdragen aan zijn reputatie als een superfood. Maar niet alle honing is hetzelfde - de voedingswaarde kan variëren op basis van factoren zoals de bloemsoorten die de bijen bezoeken, het seizoen en de geografische locatie. Daarom is het belangrijk om honing te kopen van betrouwbare bronnen die zorg dragen voor hun bijen en het honingproductieproces.

2. Wat is het verschil tussen rauwe honing en gewone honing?

Rauwe honing en gewone honing kunnen op het eerste gezicht misschien erg op elkaar lijken, maar in werkelijkheid zijn er behoorlijk wat verschillen tussen de twee.

Laten we beginnen met wat ze gemeen hebben: beide soorten honing zijn afkomstig van bijen. Maar vanaf het moment dat de honing uit de bijenkorf wordt gehaald, nemen de wegen van rauwe en gewone honing verschillende paden.

Rauwe honing wordt in essentie rechtstreeks uit de bijenkorf gehaald. Het is onverwerkt, wat betekent dat het niet wordt verhit of gefilterd. De enige bewerking die het ondergaat, is het verwijderen van duidelijke onzuiverheden zoals bijenwas of dode bijen. De honing blijft daarna precies zoals de bijen hem hebben achtergelaten, met behoud van alle natuurlijke enzymen, pollen, antioxidanten en andere voedingsstoffen.

Gewone honing daarentegen, ook wel commerciële honing genoemd, ondergaat een reeks van verwerkingsprocessen voordat het in de schappen van de supermarkt belandt. Een van deze processen is pasteurisatie, waarbij de honing wordt verhit tot een hoge temperatuur om bacteriën en gist te doden en het product een langere houdbaarheid te geven. Het pasteuriseren van honing kan echter ook een groot deel van de nuttige voedingsstoffen die in rauwe honing zitten, zoals enzymen en pollen, vernietigen.

Een ander belangrijk verschil is dat gewone honing vaak wordt gefilterd om de helderheid te verbeteren en deeltjes zoals pollen of kleine luchtbelletjes te verwijderen. Hoewel dit resulteert in een schonere, gladde textuur en een heldere, gouden kleur, kan het ook de natuurlijke voedingsstoffen die in de honing aanwezig zijn, verminderen.

Ten slotte kan gewone honing soms verdund zijn met andere zoetstoffen zoals glucosestroop, om kosten te besparen of de smaak te verbeteren. Rauwe honing daarentegen is 100% puur, zonder toevoegingen.

Dus hoewel rauwe en gewone honing misschien vergelijkbaar lijken, zijn de verschillen in productieprocessen en voedingswaarde enorm. Als je op zoek bent naar een natuurlijke zoetstof met een maximale voedingswaarde, is rauwe honing de duidelijke winnaar.

3. Wat betekend koudgeslingerde honing?

Koudgeslingerd" is een term die specifiek wordt gebruikt in de wereld van de bijenteelt en honingproductie. Het verwijst naar de methode die wordt gebruikt om honing uit de bijenraat te halen zonder de honing te verwarmen.

Tijdens het koudslingeren wordt de bijenraat in een centrifuge (of honingslinger) geplaatst die snel ronddraait. Door de middelpuntvliedende kracht wordt de honing uit de cellen van de raat geslingerd. De honing wordt vervolgens opgevangen en gefilterd om eventuele was of andere deeltjes te verwijderen.

Het belangrijkste voordeel van koudgeslingerde honing is dat het de natuurlijke eigenschappen van de honing behoudt. Verhitting kan sommige van de natuurlijke enzymen en andere voedingsstoffen in de honing afbreken, waardoor de kwaliteit en voordelen van de honing kunnen worden verminderd. Daarom wordt koudgeslingerde honing vaak beschouwd als superieur aan honing die is verwarmd tijdens de extractie- of verwerkingsprocessen.

Bij koudgeslingerde honing kun je er dus zeker van zijn dat je een product krijgt dat zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke, ruwe staat blijft, vol met alle gezonde voordelen die honing te bieden heeft!

4. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rauwe honing?

Rauwe honing, rechtstreeks uit de bijenkorf, is veel meer dan alleen een zoetstof. Het is een krachtig voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en een scala aan gezondheidsvoordelen biedt, waarvan sommige uniek zijn voor rauwe, onbewerkte honing.

  1. Antioxidante eigenschappen: Rauwe honing bevat een verscheidenheid aan plantaardige stoffen die als antioxidanten werken, waaronder organische zuren en fenolische verbindingen zoals flavonoïden. Antioxidanten helpen de cellen in je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, die bijdragen aan chronische ziekten en veroudering.

  2. Antibacteriële en antivirale eigenschappen: Dankzij enzymen die bijen aan hun honing toevoegen, is rauwe honing van nature antibacterieel en antiviraal, waardoor het kan worden gebruikt om infecties te bestrijden, wonden te genezen en de algehele immuniteit te bevorderen.

  3. Helpt bij keelirritatie en hoest: Door de dikke consistentie kan rauwe honing helpen bij het kalmeren van keelirritaties en kan het als een natuurlijk hoestmiddel fungeren. Onderzoek toont zelfs aan dat het net zo effectief kan zijn als sommige over-the-counter hoestmedicijnen.

  4. Bevordert een gezonde spijsvertering: Rauwe honing bevat natuurlijke prebiotica, wat kan helpen bij het bevorderen van de groei van goede bacteriën in de darm. Dit kan leiden tot verbeterde spijsvertering en algemene darmgezondheid.

  5. Rijk aan voedingsstoffen: Rauwe honing is rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine B, ijzer en mangaan. Het bevat ook pollen, enzymen en andere stoffen die de voedingswaarde verhogen en niet in verwerkte honing worden gevonden.

  6. Energiebron: Als een natuurlijke bron van koolhydraten kan rauwe honing snelle energie leveren en kan het een uitstekende keuze zijn voor een pre- of post-workout snack.

  7. Huidverzorging: Dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan rauwe honing ook voordelen bieden voor de huid, waaronder het verbeteren van acne, het hydrateren van de huid en het bevorderen van wondgenezing.

Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel rauwe honing een gezond alternatief is voor geraffineerde suiker, het nog steeds met mate moet worden geconsumeerd, aangezien het een hoog suikergehalte heeft. Bovendien wordt het niet aanbevolen voor kinderen onder de 1 jaar vanwege het risico op botulisme.

5. Is rauwe honing veilig voor iedereen om te consumeren?

Hoewel rauwe honing veilig is voor de meeste mensen om te consumeren, wordt het niet aanbevolen voor kinderen jonger dan een jaar vanwege het risico op infantiele botulisme, een zeldzame maar ernstige ziekte.

6. Kan rauwe honing bederven?

Nee, rauwe honing bederft niet. Door het lage watergehalte en de zure pH is honing een ongunstige omgeving voor bacteriën en andere micro-organismen. Als het correct wordt opgeslagen (bij voorkeur op een droge, koele plaats), kan rauwe honing jarenlang meegaan.

7. Waar kan ik rauwe honing kopen?

Rauwe honing is vaak te vinden bij boerenmarkten, natuurvoedingswinkels, en sommige supermarkten. Het is ook online beschikbaar via verschillende retailers. Zorg er altijd voor dat je bij een betrouwbare bron koopt om de kwaliteit en authenticiteit van de honing te waarborgen. Uiteraard hebben wij bij Puur Mieke een mooie verzameling van echte rauwe pure honing. Klik hier voor de pure honing.

Bestel hier Rauwe Griekse Honing:

[products=rauwehoning]

Rauwe honing bestellen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!