Menu
EUR
Hormoonverstorende stoffen en Microplastics

Hormoonverstorende stoffen en Microplastics

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Misschien heb je de afleveringen van Keuringsdienst van Waarde en Radar wel gezien waarin ze aandacht besteedde aan Microplastics en Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten.

Deze 2 stoffen zijn op een ingrediëntenlijst van een product vaak lastig terug te vinden. Er worden onbekende en moeilijke benamingen voor gebruikt, maar naar mijn mening horen deze zeker niet thuis in een shampoo, dagcrème, bodylotion, lippenstift of scrub.

Microplastics in verzorging

Microplastics worden door veel grote fabrikanten toegevoegd aan cosmetica om producten bijvoorbeeld vloeibaar/smeerbaar te maken. Je herkent de plastics door namen zoals polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat en polymethylmethacrylaat.

De plastics zitten niet alleen in scrubs, maar ook in zonnebrand, tandpasta, creme's en zelfs make-up en shampoo. Je gebruikt deze producten op je huid of je gebruikt ze in de douche en via het doucheputje komen ze in de zee terecht om uiteindelijk door vissen weer worden opgegeten.. 

Voor de werking van een product is het naar mijn mening niet nodig om microplastics te gebruiken omdat er goede natuurlijke alternatieven voor zijn.

Er is door de Plastic Soup Foundation een speciale app ontwikkeld  waarmee je producten kunt scannen op microplastics. Deze app heet: Beat the Microbead en verteld je precies welke plastics er in de ingrediëntenlijst van jouw gescande product zitten.

Alle verzorgingsproducten die wij bij Puur Mieke verkopen zijn vrij van microplastics.

Hormoonverstorende stoffen in verzorging

Dan zijn er ook nog de hormoonverstorende stoffen die aan veel alledaagse cosmetica wordt toegevoegd. Deze stoffen zijn onzichtbaar en je merkt niet dat je ze gebruikt. Dit is erg zorgwekkend omdat deze stoffen je hormonen kunnen verstoren en dit kan effect hebben op je gezondheid. Hierbij kun je denken aan effecten op vruchtbaarheid, je hersenen, je immuunsysteem, maar bijvoorbeeld ook obesitas kan worden gelinkt aan hormoonverstoring.

Maar wat zijn dan die hormoonverstorende stoffen?
Een voorbeeld van 12 hormoonverstorende stoffen waarover ook de stichting Tegengif onderzoek heeft gedaan in verzorgingsproducten zijn: Butylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Methylparaben, BHT (butylated hydroxytoluene), Ethylhexyl Methoxycinnamate en Benzophenone-3 en Benzophenone-4, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl salicylate, Octocrylene, Cyclopentasiloxane. 

Ik licht er graag even twee uit:

Parabenen
Deze chemische stof heeft een conserverende werking en remt de groei van schimmels en bacterieën.
Over parabenen bestaan al jaren zorgen en verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld de Butylparaben, zijn gelukkig ook al op de lijst van 'Zeer Zorgwekkende Stoffen' geplaatst.

BHT
Dit synthetische conserveringsmiddel zorgt voor een langere houdbaarheid van producten. Deze stof kan effect hebben op de schildklierhormoon en je immuunsysteem.

Je kunt hier de interessante uitzending van Radar terugkijken waarin ze aandacht besteden aan dit belangrijke onderwerp.

Zoals hierboven ook al gezegd zijn alle producten bij Puur Mieke vrij van microplastics, maar uiteraard ook vrij van hormoonverstorende stoffen.

Bekijk alle pure verzorgingsproducten >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!