Kaarsen branden, is dat wel zo gezond?

Kaarsen branden, is dat wel zo gezond?

Kaarsen branden is gezellig, maar is het ook zo gezellig voor je lichaam?

Tijdens de donkere herfst- en winterdagen worden er veel kaarsjes aangestoken. Het zorgt direct voor een gezellige sfeer in huis, maar waar zorgt het eigenlijk nog meer voor?

Het is een feit dat voor elke kaars die geproduceerd wordt, de koolstofvoorraad en daardoor onze oliereserves, het moeten vergelden. Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie. De dampen en stoffen die vrijkomen als je zo'n gezellig lichtje aansteekt zijn helaas niet erg gezond voor je..

 

De stoffen die onder andere vrij komen als je een kaars brand zijn benzeen en methylbenzeen (tolueen). Deze stoffen kunnen irritatie geven aan je ogen en ademhaling en zelfs kanker veroorzaken als je daar hoge concentraties van inademt.
Natuurlijk is het geen probleem als je heel af en toe een kaars brand, maar brand deze nooit in een slecht geventileerde ruimte en ook niet teveel tegelijk. Pas ook op met geurkaarsen want deze kunnen ook nog eens eczeem en astma triggeren.


Nu vraag je je vast af, kan het ook anders? Natuurlijk kan dat!

 

Hieronder lees je alles over de goede alternatieven die ik voor je heb gevonden: 


Theelichtjes van biomassa 

Theelichtjes biomassa natuurlijk

 

We verkopen al een lange tijd theelichtjes van 100% gerecycled materiaal. Deze theelichtjes zijn gemaakt van regionale (Duitse) biomassa en gegoten in gerecyclede aluminium cups.

Je denkt misschien, wat is biomassa? 

Biomassa is een verzamelnaam voor alle hernieuwbare brandstoffen van plantaardige (of dierlijke) afkomst. De producent onderwerpt de biomassa aan testen en zuiveringsprocessen voordat hij ze gebruikt voor de productie van de theelichtjes. De biomassa bevat aantoonbaar geen zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, dioxines of furanen, alleen de natuurlijke zwavel.

 

Wat ook fijn is om te weten als je dit theelichtje aansteekt: er wordt bij de productie gebruik gemaakt van regionale grondstoffen, waardoor de regenwouden worden gespaard en co2 uitstoot wordt beperkt. Een zeer milieuvriendelijk alternatief dus voor paraffinewas.

Deze kaarsjes geven geen roet af en branden per stuk ongeveer 4 uur.

 

Kaarsen zonder paraffine bestellen

 

 

Naast deze theelichtjes heb ik ook hele goede en mooie palmwas stompkaarsen gevonden.

 

Kaarsen van Palmwas

Palmwaskaarsen zonder paraffine

 

De biologische was voor deze kaarsen wordt gemaakt van de vruchten van een palmboom. De olie wordt uit de vrucht onttrokken en dat vormt dan de was voor de kaars.

 

Helaas lijden veel regenwouden in Azië door ontbossing voor de aanplant van palmbomen. Om dit tegen te gaan is de palmwas die wordt gebruikt voor deze kaarsen afkomstig van RSPO-gecertificeerde plantages op Java, Indonesië.

Een kaars van palmwas stoot niet tot nauwelijks roet af. Dat betekent ook dat de kankerverwekkende stoffen die in deze zwarte rook zit, jouw longen niet zullen vervuilen.  
De kaars brand ook nog eens tot 50% langer in vergelijking met een normale kaars. 

 

Een huis vol met (onze) sfeervolle kaarsen is dus geen probleem!

 

De kaarsen zijn verkrijgbaar in maar liefst 10 verschillende zachte kleuren. De stoffen die gebruikt worden om de kaars zijn kleur te geven zijn allemaal van natuurlijke afkomst. Natuurlijke kleurstoffen kunnen door dagelijks licht van kleur veranderen. Na verloop van tijd, zonder te branden, wordt de kaars lichter van kleur. Als je de kaars brandt, wordt de kleur weer iets donkerder. Een mooi verschijnsel van moeder natuur dus.

Leuk weetje: de was wordt 10 keer in de mal gegoten om een ​​vaste kaars te maken zonder luchtbellen en alles wordt met de hand gemaakt.

 

 

Kaarsen zonder paraffine bestellen

 

 

Naast de kaarsen van palmwas en de theelichten van biomassa hebben we sinds kort ook supermooie bijenwas kaarsen. Hieronder vertel ik je er alles over.

 

 

Kaarsen van Bijenwas

Kaarsen van bijenwas

 

Deze mooie goudgele kaarsen worden door het Nederlandse bedrijf Dipam met liefde gemaakt van de wasraten die door bijen zijn achtergelaten. Dit maakt dat een bijenwaskaars de meest duurzame kaars op aarde is.

 

Van bloem naar kaars

Een bij verzameld nectar bij verschillende bloemen en door speciale klieren zetten ze deze om in bijenwas. Van deze was bouwen ze een raat waar ze hun honing en stuifmeel in opslaan. Na een tijdje moet de imker de bijenwas vernieuwen om de bijen gezond te houden. Vervolgens worden er van de raat deze mooie kaarsen gemaakt.

 

Wist je dat: Een bij ruim 2700 kilmeter moet vliegen om genoeg nectar te verzamelen 1 gram bijenwas. Dus voor 1 kaars van 70 gram moet een deze bij ruim 3x de wereld rondvliegen. Wow!

 

Bijenwaskaarsen geven niet alleen sfeer, maar kunnen ook een gunstig effect hebben op de luchtwegen en vitaliseren ze de lucht. Ze branden lang, geven geen roet en hebben een aangename geur.

 

Ook bij de productie, verpakking en de lont is er aan het milieu gedacht. De kaarsen worden geproduceerd zonder enig restafval. Het doosje waar de kaarsen inkomen is gemaakt van gerecycled karton en de lont in de kaarsjes is van ecokatoen (zonder borax, dus niet behandeld met een chemische oplossing).

 

 

Kaarsen zonder paraffine bestellen

 

 

Wil je dus rekening houden met de gezonde lucht in je huis en toch ook heerlijk genieten van kaarsen probeer dan een van onze mooie kaarsen en theelichtjes.

Reacties

 1. Peggy peters Peggy peters

  Hallo

  Ik heb een vraag
  Jullie theelichtjes geven die zeker geen roet aanslag
  Ik hoor het graag
  Groet Peggy Peters

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Powered by Lightspeed