Menu
EUR
Onze Griekse Rauwe Honing versus Manuka honing

Onze Griekse Rauwe Honing versus Manuka honing

Door: Mieke Hendriks Reacties: 2

Al jaren ben ik op zoek naar de perfecte honing en eindelijk heb ik deze nu gevonden!

Rauwe Griekse Honing

Wat een eer om deze mooie honing als eerste in Nederland aan te mogen bieden.

Het is algemeen bekend dat het gezond is om honing bij de lokale imker te kopen tegen hooikoortsklachten en allergieën. Alleen wil lokaal niet altijd zeggen dat het ook biologisch is. Aangezien de bijen in een grote straal om de bijenkast vliegen weet je nooit precies waar de nectar nu precies vandaan komt.

Bij onze honing weten we dat wel!  

Deze honing komt namelijk van de Griekse berg Olympus, een uniek natuurlijk ecosysteem dat wereldwijd bekendstaat om haar schoonheid en de diversiteit aan planten. Volgens de Griekse Mythologie werden de goden van Olympus gevoed met wonderbaarlijke nectar. De flora op deze berg is erg rijk en interessant en bevat veel belangrijke plantsoorten. In de kern van het ecosysteem van 40000 hectare ligt Kyara en sinds 2001 wordt daar door familie Papamanolis Vasilis bijen gehouden.

imker collecteert pure rauwe honing

Wat is er zo uniek aan deze honing?

  • Hij is ongefilterd en rauw. Omdat deze in kleine batches wordt gemaakt kunnen we dit garanderen.

  • In de wintermaanden als er geen bloei is, worden de bijen exclusief gevoed met hun eigen honing, waardoor ze gezond en sterk blijven. 

  • Als er een ziekte is word deze uitsluitend bestreden met biologische methodes.

  • De honing is onderzocht en getest en heeft opvallend goede resultaten, waardoor hij vergeleken word met Manuka honing. Hieronder vertel ik je daar meer over.

  • Daarnaast is hij heel erg lekker. Niet superzoet zoals een reguliere supermarkt honing, maar vol van smaak en textuur.

 honingraat met pure rauwe manuka honing

Omdat de berg Olympus een door UNESCO verklaard biosphere reservaat is geworden in 1981 kun je begrijpen dat het, ook voor onderzoekers, een erg belangrijk en interessant gebied is.

Op basis van de geweldige plantendiversiteit, hebben onderzoekers aan de universiteit van Thessalië en de TEI gedacht om de biologische eigenschappen van honing, geproduceerd in het Olympus gebied, te gaan onderzoeken. Dit omdat een aanzienlijk deel van de chemische samenstelling van de honing, uit de planten komt waar de bijen zich mee voeden.

Grote antioxidant

Een van de onderzoeken, in de vorm van een afstudeerscriptie, is uitgevoerd door dhr. Nicholas Soulitsioti, een student van de afdeling Biotechnologie van de universiteit van Thessalië, onder supervisie van Prof. Dimitri Koureta en Docent mr. Dimitri Stagos. Nicholas heeft de antioxiderende eigenschappen van honing uit dit gebied onderzocht. De bijen werden getest en vergeleken met de welbekende Manuka honing. Dit is honing geproduceerd in Nieuw Zeeland die sterke antimicrobiële activiteit heeft, voornamelijk als gevolg van de chemische verbinding met methylglyoxal. Om deze reden word die honing als geneesmiddel verkocht, waardoor de prijzen erg hoog liggen.

De resultaten toonden aan, dat een deel van de onderzochte honing een grote antioxiderende werking heeft, die zelfs hoger ligt dan die van Manuka honing. De werking van antioxidanten van natuurlijke producten word belangrijk geacht, omdat het wordt verondersteld, te beschermen tegen de ontwikkeling van verschillende ziektes.

Daarnaast bevatte sommige honingmonsters ook grotere hoeveelheden polyfenolen dan Manuka, wat dus ook een sterke antioxiderende werking heeft.


rauwe griekse honing versus manuka honing 

Antibacteriële werking

In een andere studie aan de afdeling Biochemie en Biotechnologie, onder leiding van Assistent-Professor mr. Dimitri Mosialos, vonden ze dat sommige monsters een antibacteriële werking hadden welke zelfs sterker was dan de Manuka Honing

Dit gegeven gaat (in de toekomst) een belangrijk rol spelen bij de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica. Bij het behandelen van infecties, met name in het ziekenhuis, word eventueel een alternatieve behandeling vereist. Zo werd er laatst in het ziekenhuis in Tilburg een patient met een darmbacterie, die niet behandelbaar leek, succesvol behandeld met Manuka honing. Lees hier het artikel

Ik hoef je na het lezen van deze blog denk ik niet meer uit te leggen hoe enthousiast ik word van deze prachtige honing!

Wil jij hem ook graag uitproberen? Hij is bij Puur Mieke te koop en kost €8,47 voor 250g en €14,59 voor 460g.

Rauwe honing bestellen >

Lees hier de blog over onze superieure olijfolie die ook van Griekse afkomst is.


Reacties (2)

gravatar
Felice
Geplaatst op 2019-11-01 09:05:07
Hoi Mieke,

Kun je deze honing ook in warme thee doen?

Gr. Félice

-
@Felice, de honing kun je in warme thee doen alleen verliest honing dan wel zijn goede eigenschappen. Beter is om je thee eerst wat te laten afkoelen en dan de honing erdoorheen te mengen.
gravatar
Mieke Hendriks
Geplaatst op 2017-05-22 15:07:43
Hoi Riny,

de honing gaat €7,75 kosten.

Groetjes Mieke
gravatar
RINY BOOT
Geplaatst op 2017-05-16 16:17:36
WAT GAAN ZE KOSTEN MIEKE? MVG
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!