Menu
EUR
Is te veel magnesium binnenkrijgen gevaarlijk?

Is te veel magnesium binnenkrijgen gevaarlijk?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Het is belangrijk om te weten wat de symptomen en gevolgen van te veel magnesium kunnen zijn, zodat je dergelijke signalen tijdig kunt opmerken en zo nodig aanpassingen kunt maken in je dieet of leefstijl.

Magnesium is een essentieel mineraal dat van vitaal belang is voor verschillende lichaamsfuncties, maar zoals bij nagenoeg alles het geval is, geldt ook in dit geval dat te veel magnesium schadelijke gevolgen kan hebben. Het is dan ook belangrijk om te weten wat de symptomen en gevolgen van te veel magnesium kunnen zijn, zodat je dergelijke signalen tijdig kunt opmerken en zo nodig aanpassingen kunt maken in je dieet of leefstijl.

Te weinig of teveel magnesium symptomen zijn soms vergelijkbaar

Een interessant maar ook verraderlijk aspect van magnesium, is dat zowel een tekort als een overschot aan dit mineraal soms vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Hierdoor kan het in sommige gevallen dan ook lastig zijn om te bepalen of je te weinig of juist te veel magnesium in je lichaam hebt. Enkele veelvoorkomende symptomen die zowel bij een tekort als een teveel aan magnesium kunnen optreden, zijn onder andere vermoeidheid, hartkloppingen en een verstoord slaapritme.

De reden dat te veel magnesium symptomen soms vergelijkbaar zijn met de symptomen van te weinig magnesium, zou te maken kunnen hebben met het feit dat een magnesiumtekort vaak gepaard gaat met verlaagde niveaus van kalium en calcium in het bloed. Deze elektrolyten spelen een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder spiercontracties en het behoud van een gezond hartritme. Aan de andere kant kunnen er bij een overschot aan magnesium eveneens verstoorde niveaus van deze elektrolyten ontstaan, welke op hun beurt hartritmestoornissen en neurologische symptomen kunnen veroorzaken.

Het is dan ook van groot belang te begrijpen dat het menselijk lichaam een zeer complex systeem is, waarbij verschillende mineralen en elektrolyten nauw met elkaar samenwerken. Een verstoring in de balans van één mineraal zoals magnesium, kan dan ook een domino-effect teweegbrengen, waarbij andere essentiële voedingsstoffen eveneens uit balans raken. Dit benadrukt het belang van evenwichtige voeding maar weer eens, evenals de voorzichtigheid die geboden is bij het innemen van natuurlijke supplementen.

Opvallende symptomen teveel magnesium

Overmatige inname van magnesium gedurende een korte periode is over het algemeen niet direct gevaarlijk, mits je verder in goede gezondheid verkeert. Het is echter wel belangrijk om de eerste tekenen van magnesiumoverschot te herkennen, zodat je direct maatregelen kunt treffen. Wanneer je één of meerdere van onderstaande symptomen ervaart, stop dan direct met het innemen van het magnesiumsupplement.

Spijsverteringsproblemen

Een teveel aan magnesium kan leiden tot spijsverteringsproblemen, waaronder misselijkheid, diarree en buikkrampen. Dit komt doordat een overmaat aan magnesium de maag- en darmwand kan irriteren, waarbij misselijkheid en een versnelde stoelgang het gevolg kunnen zijn.

Spierzwakte en vermoeidheid

Magnesium is essentieel voor een normale spierfunctie. Een overschot aan magnesium kan echter leiden tot spierzwakte en een algeheel gevoel van vermoeidheid.

Lage bloeddruk

Een teveel aan magnesium in je lichaam kan leiden tot een lage bloeddruk, wat op zijn beurt duizeligheid en flauwvallen kan veroorzaken. Heb je van nature al een lage bloeddruk, wees dan altijd extra voorzichtig met magnesiumsupplementen.

Hoofdpijn

Magnesium staat bekend om de ontspannende werking op de hoofd- en nekspieren, waardoor het verlichting kan bieden bij onder andere spierspanningshoofdpijn. Te veel magnesium in je lichaam kan echter juist hoofdpijn veroorzaken.

Hartritmestoornissen en hartkloppingen

Een onregelmatige hartslag kan het gevolg zijn van een verstoorde elektrolytenbalans, onder andere veroorzaakt door een overschot aan magnesium.

Ernstige symptomen te veel magnesium

Bij langdurig gebruik van magnesium supplementen kan er een zogeheten magnesiumintoxicatie ontstaan. De snelheid waarop je hier iets van merkt en hoeveel magnesium te veel is, is sterk afhankelijk van de persoon en de specifieke situatie. Hoewel het in de praktijk zelden voorkomt, kan een langdurig overschot aan magnesium ernstige gevolgen hebben, met name voor mensen die leiden aan nierproblemen en hartaandoeningen. Het is dus altijd belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren van te veel magnesium en, indien nodig, vooraf advies in te winnen bij een zorgprofessional.

magnesium


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!