Menu
EUR
Hoe kan je snel obstipatie verhelpen?

Hoe kan je snel obstipatie verhelpen?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Obstipatie, ook wel bekend als verstopping, is een veelvoorkomend spijsverteringsprobleem dat een breed scala aan klachten kan veroorzaken. Het herkennen van deze symptomen is essentieel voor een effectieve aanpak. Daarom verkennen we samen met jou wat obstipatie precies inhoudt, hoe je de symptomen (bekend en minder bekend) kunt herkennen, welke oorzaken eraan ten grondslag kunnen liggen en welke doeltreffende stappen je kunt nemen om obstipatie te verhelpen en te voorkomen.

Wat is obstipatie?

Obstipatie wordt ook wel verstopping genoemd en is een veelvoorkomend spijsverteringsprobleem. Bij een verstopping is je stoelgang minder frequent dan normaal, gaat poepen lastig, kun je klachten als buikpijn, buikkrampen of pijn tijdens de stoelgang ervaren en is je ontlasting hard en droog. Wanneer je minder dan drie keer per week naar het toilet moet voor een grote boodschap, spreek je in principe over obstipatie. Dit komt het vaakst voor bij mensen die onvoldoende vezels eten, te weinig water drinken of veelal een zittende leefstijl hebben.

Wat te doen bij obstipatie?

Voordat je obstipatie kunt verhelpen, is het allereerst belangrijk dat je de symptomen weet te herkennen. Natuurlijk zijn er de algemeen bekende indicaties, maar er zijn ook minder bekende symptomen die obstipatie aan het licht kunnen brengen. Deze minder bekende obstipatie symptomen zijn bovendien van zeer uiteenlopende aard. Van een aantal wist je waarschijnlijk niet eens dat ze ook maar iets met een verstopping te maken konden hebben. Het herkennen van dergelijke symptomen is dan ook cruciaal bij de aanpak van obstipatie en kan zorgen voor een snelle en effectieve verlichting van je klachten.

Bekende obstipatie symptomen

  • Een opgeblazen gevoel
  • Buikpijn of darmkrampen
  • Droge, harde ontlasting
  • Minder frequente ontlasting
  • Moeite met poepen

Minder bekende obstipatie symptomen

  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen
  • Kleine scheurtjes in de anus (anale fissuren), ontstaan als gevolg van de inspanning die nodig is bij het passeren van harde ontlasting. Het ervaren van pijn tijdens of na de stoelgang, vooral in combinatie met bloedingen, kan duiden op obstipatie als onderliggend probleem.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies is een subtiel signaal dat vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer je regelmatig last hebt van obstipatie en tegelijkertijd onbedoeld gewicht verliest, kan dit een teken zijn van een onderliggend spijsverteringsprobleem. Het lichaam heeft mogelijk moeite met het opnemen van voedingsstoffen, wat leidt tot gewichtsverlies.
  • Huidproblemen zoals acne of een doffe teint kunnen eveneens het gevolg zijn van langdurige obstipatie. De ophoping van afvalstoffen in je lichaam kan je huid immers beïnvloeden, waardoor deze onzuiverheden vertoont. Obstipatie verhelpen kan in sommige gevallen dan ook bijdragen aan het verbeteren van de huidconditie.

Kortom, het herkennen van minder bekende symptomen bij obstipatie is van essentieel belang om een verstopping effectief aan te pakken. Door niet alleen aandacht te besteden aan de voor de hand liggende, maar ook aan de subtielere signalen die je lichaam je geeft, kun je snel en gericht actie ondernemen.

Wat te doen tegen obstipatie?

Nu je weet wat obstipatie is en welke bekende en minder bekende symptomen het met zich mee kan brengen, lijkt het tijd om te ontdekken wat je kunt doen bij obstipatie. Om erachter te komen wat helpt tegen obstipatie, zul je er echter eerst achter moeten komen wat de mogelijke oorzaak of oorzaken van je obstipatie klachten zijn. Er zijn verschillende oorzaken die obstipatie in de hand kunnen werken, variërend van factoren gerelateerd aan voeding tot aan leefstijlkeuzes.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je de verkeerde, te veel of juist te weinig voeding tot je neemt. Het eten van te weinig vezels is bijvoorbeeld een vaak voorkomende oorzaak bij obstipatie. Vezels zijn cruciaal voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen bij het verzachten van de ontlasting en de darmperistaltiek bevorderen.

Het kan ook zo zijn dat je simpelweg te weinig water drinkt gedurende de dag, waardoor je lichaam niet voldoende gehydrateerd is. Water is essentieel voor een gezonde spijsvertering en het soepel passeren van ontlasting, zelfs wanneer je vezelrijk eet. Wanneer je onvoldoende water drinkt, kan je ontlasting harder worden en moeilijker door de darmen bewegen, wat obstipatie kan veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak van obstipatie kan een gebrek aan lichaamsbeweging zijn. Bij een inactieve, hoofdzakelijk zittende levensstijl kan je darmperistaltiek vertragen, wat resulteert in een trager verloop van de ontlasting door de darmen. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert je spijsvertering en helpt je darmen actief te blijven.

Het is belangrijk om te beseffen dat alle bovengenoemde factoren vaak met elkaar verweven zijn. Zo kan een gebrek aan vezelrijke voeding immers gepaard gaan met onvoldoende hydratatie en een inactieve levensstijl. Door deze specifieke obstipatie oorzaken te identificeren, kun je gerichte maatregelen nemen om de symptomen te verlichten en verdere episodes te voorkomen. Het aanpakken van obstipatie vereist dus vaak een holistische benadering, waarbij zowel voeding, hydratatie als lichaamsbeweging in overweging moeten worden genomen.

Enkele waardevolle obstipatie tips

Verhoog je vezelinname

Door voldoende vezels in je dieet op te nemen help je jouw darmbewegingen te bevorderen en je ontlasting soepeler te maken. Voeg dus volkoren granen, verse groenten en fruit toe aan je maaltijden om je vezelinname in je dieet te verhogen.

Drink voldoende water

Hydratatie is essentieel om de darmen goed te laten functioneren. Zorg ervoor dat je dagelijks zo’n anderhalf tot twee liter water drinkt, om de ontlasting te vergemakkelijken en obstipatie te verhelpen.
Lees hier meer over het drinken van water >

Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de darmactiviteit en kan helpen bij het voorkomen en verhelpen van obstipatie. Maak een dagelijkse wandeling, ga sporten of kies een andere activiteit die je leuk vindt en die bijdraagt aan je broodnodige portie lichaamsbeweging.

Voorkomen is beter dan genezen

Nu je weet bij obstipatie wat te doen om het te verhelpen, kun je dus ook effectieve stappen ondernemen om een verstopping in de toekomst te voorkomen. Wanneer je bovengenoemde tips opvolgt verklein je de kans om opnieuw last van obstipatie te krijgen. Heb je echter last van aanhoudende obstipatieklachten, ongeacht of deze nu mild of ernstiger zijn, dan is het altijd raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen.

Onder het gezondheidsdoel Spijsvertering vind je verschillende producten die een gezonde spijsvertering, darmwerking en stoelgang kunnen ondersteunen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!