Menu
EUR
Een gezond lichaam start bij een gezonde mond

Een gezond lichaam start bij een gezonde mond

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Misschien herken je het wel, je poetst je tanden en met het spoelen zie je dat er een beetje bloed in je wastafel ligt. Je denkt er het jouwe van, spoelt je wastafel schoon en start met je dag.

Maar bloedend tandvlees wijst op ontstoken tandvlees en dat wijst weer op gezondheidsproblemen en is niet zo onschuldig als het lijkt.

Steeds meer studies laten een verbanden zien tussen een slechte mondgezondheid en ziektes als insuline resistentie, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties, reumatoide artsitis, mond- & darmaandoeningen waaronder zelfs kanker en Alzheimer. Soms, zoals bij reumatoide artsitis, is niet precies helder wat de oorzaak en het gevolg is. Maar dat er een link is, is wel aangetoond.

Ongunstige balans mondflora

Bloedend tandvlees wordt veroorzaakt door een ongunstige balans in de mondflora, het totaal aan bacteriën, schimmels en gisten in je mond. Je immuunsysteem wordt geactiveerd en wil de ongunstige bacteriën hardhandige aanpakken en dat lijdt tot ontsteking en bloedend tandvlees. Wat veroorzaakt nu die ongunstige balans van je mondflora? Factoren die een negatieve invloed hebben zijn:

 • Genetische aanleg;
 • Hormonale verandering tijdens zwangerschap of overgang;
 • Diabetes I en II;
 • Roken;
 • Chronische stress;
 • Verkeerde voeding en dranken.

Hoe zit dat nou?

Enerzijds behoort je mond, samen met je darm en longen tot je slijmvliezen. We hebben al eens eerder geschreven over een verhoogd doorlaatbare darmwand, de zogenoemde “Leaky Gut”. Dit zelfde geldt dus voor je mondslijmvlies. Slechte bacteriën zorgen ervoor dat je mondslijmvlies verhoogd doorlaatbaar wordt en deze bacteriën in je bloedbaan komen. Dit kan weer leiden tot o.a. ontstekingen in de hersenen (dementie/Alzheimer) en beschadigingen aan de vaatwand en bloedstolsels (hart- en vaatziekten).

gezond tandvlees

Hoe krijg je weer gezond tandvlees?

Want wat kun je zelf doen om ontstoken tandvlees te voorkomen of genezen? Gelukkig kun je zelf heel erg veel doen. Allereerst is het belangrijk om te stoppen met het “voeden” van de slechte bacteriën, gisten en schimmels. Dat doe je door voeding en dranken die de ongunstige mondflora stimuleren tot een minimum te beperken. Dus stop met het regelmatig gebruiken van:

 • Voeding met toegevoegde suikers zoals gebak, koek, snoep;
 • Alcohol, frisdrank en vruchtensappen (ook de verse zelf geperste sappen);
 • Bewerkte aardappelproducten zoals friet/patat, chips.

En wat moet je dan wel doen?

 • Eet zoveel mogelijk gezond, gevarieerd, onbewerkt met vezels uit groenten en fruit. Dat is het beste voor je mondgezondheid.
 • Beperk het aantal eetmomenten op een dag tot 3, maximaal 4 eetmomenten.
 • Drink voldoende water. Voldoende vocht is nodig voor een goede speekselproductie en speeksel beschermt de tanden en kiezen.
 • Eet minimaal 2x per week wilde vette vis en/of gebruik een omega 3 supplement. omega 3 werkt ontstekingsremmend en het helpt daarmee om je tandvlees gezond te houden.
 • Gebruik een vitamine D supplement in de maanden dat je het niet zelf aanmaakt in de zon. Vitamine D is onder andere nodig voor een sterk gebit en een goed functionerend immuunsysteem.

aandacht aan je mondzorg

Extra aandacht geven aan je mondzorg

Daarnaast is het tijd om wat extra aandacht te geven aan de juiste mondzorg!  Belangrijk is natuurlijk goed poetsen! Minimaal 2 keer met dag. En gebruik dagelijks tandenstokers of flosdraad. Vergeet ook niet tijdig je tandborstel te vervangen.

Wil je extra bescherming geven aan je gebit, poets dan met de tandborstels van NovaCare. Deze tandenborstel met micro zilver remt de groei van schadelijke bacteriën in de mond. De tandenborstel met micro goud remt niet alleen op natuurlijke wijze de groei van schadelijke bacteriën, maar zorgt ook voor een kalmerend effect op het tandvlees.

Heeft je mondgezondheid extra veel liefde en aandacht nodig, dan kun je oil pulling overwegen. Oil pulling is een oude Ayurvedische methode waarbij je met een goede koudgeperste olie gedurende minimaal 20 minuten je mond spoelt. Tijdens het tandenpoetsen bereik je maar 60% van je gebit en 10% van je totale mondholte. Met oil pulling bereik je alles. Na 3 weken oil pulling laten wetenschappelijke onderzoeken een afname zien van slechte mond bacteriën. Dat resulteert weer in:

 • Gezonder tandvlees, minder ontstekingen;
 • Minder tandplak;
 • Minder gaatjes;
 • Frissere adem;

Tot slot is het natuurlijk van belangrijk dat je voldoende ontspanning inplant. Stress veroorzaakt een scala van reacties in het lichaam die er voor zorgen dat je sneller last van ontstekingen hebt, ook in je mond.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!