Menu
EUR
Epikouros Kalamata olijven zonder pit 190g (ongeverfd) - BIO
3,99
Toevoegen aan winkelwagen
Epikouros Kalamata olijven zonder pit 190g (ongeverfd) - BIO
Epikouros
(4)

Epikouros Kalamata olijven zonder pit 190g (ongeverfd) - BIO

3,99
Op voorraad

De Griekse olijven van Epikouros zijn van bijzonder goede kwaliteit. Ze zijn stevig, sappig, en hebben een hele specifieke eigen smaak. De groene en kalamata-olijven die in zout water bewaard worden, zijn niet te versmaden.  Lees meer.

Buy now, pay later

Plaats uw bestelling binnen 00:00:00 voor levering de volgende dag
  • Winkelen met een gerust hart, alle ingrediënten zijn voor je nagekeken
  • Vóór 22:00 besteld, morgen in huis*
    CO2 neutraal verzonden met PostNL
  • Gratis verzending v.a. € 50,- voor NL & BE*
  • Sparen voor korting met ons spaarprogramma

This product is available in the following variants:

Do you have a question about this product?

Do you have a question about this product?

Our employee is happy to help you find the right product

Productomschrijving

Epikouros Kalamata olijven zonder pit 190g (ongeverfd) - BIO

Al duizenden jaren groeien er op Griekse bodem olijfbomen. Volgens een Griekse mythe werd de olijfboom door Pallas Athene (de Griekse godin van de wijsheid, kunst, krijgskunst en vrede) aan het volk geschonken. Een kostbaar geschenk want griekse kalamata olijven zijn super lekker.

De Griekse olijven van Epikouros zijn van bijzonder goede kwaliteit. Ze zijn stevig, sappig, en hebben een hele specifieke eigen smaak. De groene en kalamata-olijven op olie zijn een echte delicatesse en worden in de winkel uit de pot per gewicht verkocht. Maar ook de olijven (in kleine potjes) die in zout water bewaard worden, zijn niet te versmaden. Naast groene en kalamata-olijven maakt Epikouros olijven gevuld met knoflook, een fruitige extra vergine olijfolie en allerlei andere soorten heerlijke delicatessen.

Helper

Epikouros is in 1995 begonnen met het begeleiden en adviseren van Griekse boeren die de overstap maken naar het biologisch verbouwen van olijven. Het bedrijf wordt geleid door vier landbouwspecialisten, die allemaal minstens tien jaar ervaring hebben met de biologische landbouw. Epikouros zorgt daarnaast voor de productie van de olijven en olijfolie, voor het conserveren van de olijven en voor de export van de heerlijke producten.

Epikouros is Grieks en betekent o.a. "helper", een hele toepasselijke naam voor dit bedrijf. Op dit moment worden de olijven van Epikouros door ruim honderd olijvenboeren uit Midden- en Zuid-Griekenland biologisch geteeld waarvan sinds 2010 een aantal boeren biologisch-dynamisch gecertificeerd zijn.

Olijfbomen

Door het onderling kruisen van olijfbomen, bestaan er tegenwoordig meer dan 80 verschillende soorten olijfbomen. Een olijfboom groeit relatief langzaam en wordt zelden hoger dan tien meter. De boom heeft een dikke stam en bijzonder lange wortels. Vanwege de groei van die wortels, moet er tussen de bomen een minimale afstand worden aangehouden. Pas na vijf jaar begint een olijfboom vruchten te dragen. Olijfbomen zijn heel levenskrachtig en kunnen honderden jaren oud worden. Omdat olijfbomen zo langzaam groeien en lang leven, zijn ze het symbool van geduld, vrede, rust en onsterfelijkheid.

De olijvenoogst vindt plaats in het late najaar. Bij Epikouros worden de olijven grotendeels met de hand geplukt. Op die manier worden de mooiste olijven gekozen om in de pot te gaan. De olijven die voor de olie gebruikt worden, worden met een soort harkje van de takken gehaald. De olijven vallen op een kleed onder de boom en na het harken wordt het kleed samengevouwen en de olijven in een mand of krat geschud.

Olijven worden niet vers van de boom gegeten, maar een paar maanden in een zout-water-badje gelegd om de oorspronkelijke bittere smaak weg te krijgen. Dit proces kan worden versneld door de schil in te kerven, waardoor het zout sneller door de vrucht wordt opgenomen.

Groenen en kalamata-olijven

De twee hoofdsoorten olijven zijn Kalamata-olijven en Konservolea- (ook bekend als amphissa) olijven. Groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten. Hoe langer een olijf aan de boom groeit, hoe donkerder en rijper deze wordt. De rijpe, zwarte olijven moeten op het juiste moment geplukt worden, anders worden ze te zacht en zijn dan gevoelig voor bederf. Om dit probleem te omzeilen en toch zwarte olijven te krijgen, worden groene (niet-biologische) olijven geregeld behandeld met ijzer-gluconaat. Dit brengt een oxidatieproces op gang die de olijven egaal zwart kleurt. Je kunt dit zien aan de pit van de olijf. Is deze groen, dan is het een groene olijf die op deze manier "geverfd" is. De zwarte olijven van Epikouros hebben deze bewerking uiteraard niet ondergaan. Ze zijn precies op het juiste moment geplukt, zacht en heerlijk van smaak en variëren in hun natuurlijke tint van bruin tot auberginekleurig.

Een belangrijke olijvensoort is de Kalamata-olijf. Deze dieppaarse, auberginekleurige olijf wordt in Griekenland ook wel "de koningin van de olijven" genoemd en wordt gewaardeerd om zijn malse, maar toch stevige, heerlijk geurende vruchtvlees. De Kalamata-olijfgaarden van Epikouros liggen in de regio tussen de steden Sparta en de stad Kalamata, in het bergachtige zuiden van het Peloponesische schiereiland.

Stelios Karvounis: "de meester van het snoeien"

Eén van de ongeveer veertig Epikouros-olijfboeren die in dit gebied Kalamata-olijven verbouwen is Stelios Karvounis. Zijn olijfgaarden bevinden zich in de bergen van Laconië , niet ver van Sparta. Hij staat bekend bij Epikouros als “de meester van het snoeien”. Het snoeien van olijfbomen is niet alleen belangrijk voor de opbrengst, bij biologisch verbouwde olijven is het ook essentieel voor het bestrijden van ongedierte. Omdat er niet met gif gewerkt wordt, is het belangrijk dat vocht zich niet kan nestelen in de boom en zo een broeinest van ongewenste beestjes en bacteriën vormt. Door de bomen op de juiste manier te snoeien, kan de wind tot binnen in de boom waaien en vocht goed verdampen. Hierdoor is de boom beter beschermd en blijft gezond.

Bewaaradvies

Na opening in de koelkast bewaren.

Ingrediënten

Kalamata olijven*, water, zeezout, azijn*.

*Is van biologische herkomst.  

Voedingswaarde per 100 gram

Energie 1038 kJ / 248 kcal
Vetten 25,6 g
- waarvan verzadigd 3,3 g
Koolhydraten 1,1 g
- waarvan suikers 0,3 g
Eiwitten 1,6 g
Zout 2,4 g

Netto inhoud

190 gram (6,7 oz).
Uitlekgewicht: 100 gram (3,5 oz).

Land van herkomst

Griekenland.

Contactgegevens leverancier

Joannusmolen, De Hork 42, 5431 NS Cuijk, Nederland.

Ook verkrijgbaar in de smaak

Groene olijven zonder pit

Specificaties

Artikelnummer
306002

Reviews

5/5
5 sterren op basis van 4 beoordelingen
4 beoordelingen
Van Trier werner
Geplaatst op 7 Januari 2024 at 15:15

De lekkerste olijven zijn de gekende Kalamata Epikouros olijven. Mooi ontpit en degelijk verpakt op zo op tafel mee te serveren. En als ik de Grieken mag geloven, hebben velen hun hoge leeftijd te danken aan deze lekkernij of je ze nu zo eet of ze als olijfolie gebruikt. Een echte aanrader voor iedere leeftijd.

Ingrid
Geplaatst op 11 Oktober 2021 at 17:17

Lekker hartig, goede smaak en structuur.

Greet Michielsen
Geplaatst op 11 Oktober 2021 at 17:16

De lekkerste olijven!

pascale
Geplaatst op 11 Oktober 2021 at 17:15

nog niet gegeten maar ziet er een super product uit

Heb je vragen over dit product?
Of heb je hulp nodig bij het bestellen? Voel je vrij om contact op te nemen met onze klantenservice via [email protected] of bel +31 853030730. We helpen je graag!

Gerelateerde producten

Kalamata olijven zonder pit 190g (ongeverfd) - BIO is

Heb je vragen over dit product?
Of heb je hulp nodig bij het bestellen? Voel je vrij om contact op te nemen met onze klantenservice via [email protected] of bel +31 853030730. We helpen je graag!

Recent bekeken

Epikouros Kalamata olijven zonder pit 190g (ongeverfd) - BIO
Epikouros
Kalamata olijven zonder pit 190g (ongeverfd) - BIO
De Griekse olijven van Epikouros zijn van bijzonder goede kwaliteit. Ze zijn ste...
3,99 3,66

Specificaties

Artikelnummer
306002
5/5
5 sterren op basis van 4 beoordelingen
4 beoordelingen
Van Trier werner
Geplaatst op 7 Januari 2024 at 15:15

De lekkerste olijven zijn de gekende Kalamata Epikouros olijven. Mooi ontpit en degelijk verpakt op zo op tafel mee te serveren. En als ik de Grieken mag geloven, hebben velen hun hoge leeftijd te danken aan deze lekkernij of je ze nu zo eet of ze als olijfolie gebruikt. Een echte aanrader voor iedere leeftijd.

Ingrid
Geplaatst op 11 Oktober 2021 at 17:17

Lekker hartig, goede smaak en structuur.

Greet Michielsen
Geplaatst op 11 Oktober 2021 at 17:16

De lekkerste olijven!

pascale
Geplaatst op 11 Oktober 2021 at 17:15

nog niet gegeten maar ziet er een super product uit

Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Beoordeel Epikouros Kalamata olijven zonder pit 190g (ongeverfd) - BIO

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!