Menu
EUR
Wist je dat brandnetels gezond zijn? Ontdek deze krachtpatsers voor je lichaam!

Wist je dat brandnetels gezond zijn? Ontdek deze krachtpatsers voor je lichaam!

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Brandnetels hebben niet de allerbeste reputatie, zeker niet wanneer ze in de tuin groeien. Maar wist je dat ze eigenlijk echt super gezond zijn? De brandnetelplant is een ware superfood, boordevol vitamines en mineralen die je gezondheid een boost kunnen geven. Onder andere vitamine A, C, E en K, calcium en ijzer maken brandnetels gezond en zorgen ervoor dat het een krachtige bondgenoot kan zijn voor je gezondheid. Laten we eens duiken in de geneeskrachtige werking van brandnetel en ontdekken op welke manieren dit (on)kruid je lichaam kan ondersteunen.

Eeuwenoude kennis over de brandnetel en zijn geneeskracht

Al eeuwenlang maken mensen over de hele wereld gebruik van de geneeskrachtige eigenschappen van brandnetels. Deze eeuwenoude kennis is van generatie op generatie doorgegeven, en vandaag de dag herontdekken steeds meer mensen de waarde ervan. De oude Grieken en Romeinen gebruikten brandnetels al als krachtig onderdeel van hun medicinale praktijken. Zo was Hippocrates groot fan van de brandnetel, onder andere vanwege de bevorderende werking die de plant op de nieren heeft. Ook gebruikte de Griekse geneeskundige Dioscorides de brandnetel als middel tegen beten van giftige dieren, hondenbeten en verrekkingen. In de traditionele Chinese geneeskunde worden brandnetelbladeren ingezet op en in het gehele lichaam ter bevordering en regulering van de energiestromen.

Hoewel de brandnetel in het wild groeit en in de moderne westerse wereld vaak als onkruid wordt beschouwd, kent de plant een rijke geschiedenis als geneeskrachtig kruid. In de middeleeuwen werd brandnetel gebruikt als tonicum voor het gehele lichaam, waarbij het werd ingezet bij de behandeling van uiteenlopende aandoeningen zoals bloedarmoede en artritis. Zelfs in meer recente tijden hebben inheemse volkeren van over de hele wereld brandnetels gebruikt vanwege hun grote voedingswaarde en medicinale eigenschappen.

Het is deze eeuwenoude kennis die ons in staat stelt om de geneeskracht van brandnetels volledig en opnieuw te benutten. Door te begrijpen hoe deze plant door de eeuwen heen is gebruikt en waarom, kunnen we nieuwe manieren ontdekken om brandnetels in ons dagelijks leven te integreren om zo onze gezondheid te ondersteunen.

Waar is brandnetel goed voor?

Brandnetel bevat onder andere de stof quercetine, een bioactieve stof die bekend staat om zijn ontstekingsremmende en mestcelstabiliserende eigenschappen. Quercetine kan helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen en de stabiliteit van mestcellen te bevorderen. Dit heeft als gevolg dat de hoeveelheid histamine die het lichaam produceert als reactie op allergenen wordt verminderd. Hierdoor kan brandnetel een rol spelen bij de verlichting van hooikoortsklachten en allergische rhinitis door huisstofmijt en huisdieren.

Brandnetel staat tevens bekend om zijn pijnstillende effecten, zowel bij inwendig als uitwendig gebruik. Zowel het inwendig als uitwendig gebruik van brandnetelextract kan de symptomen van pijn bij patiënten met osteoartritis verminderen, waarschijnlijk als gevolg van de rijke bron aan silicium.

Daarnaast fungeert brandnetel als diureticum. Een diureticum is een stof die de urineproductie verhoogt door de nieren te stimuleren om meer water en zouten uit het bloed te filteren en af te voeren naar de urine. Dit kan helpen bij het verminderen van vochtophoping in het lichaam en het bevorderen van de urineproductie, waardoor overtollig vocht uit het lichaam wordt verwijderd. Diuretica worden vaak gebruikt bij de behandeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartfalen, nierziekten en vochtophoping (oedeem).

Brandnetel wordt tevens veel gebruikt bij huidaandoeningen met symptomen van hevige jeuk en branderigheid, zoals netelroosachtige uitslag en allergische huidreacties. Het wordt ingezet bij verschillende aandoeningen, waaronder huidontstekingen, eczeem, psoriasis, wonden en zweren. Brandnetel vermindert snel de roodheid en jeuk van de huid, waardoor het een effectieve natuurlijke behandeling is voor deze aandoeningen.

Naast de eerder genoemde gezondheidsvoordelen, bevatten brandnetels ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine C, ijzer en zink. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede gezondheid en spelen verschillende rollen in het lichaam. Vitamine C staat bekend om zijn krachtige antioxidante eigenschappen en ondersteuning aan het immuunsysteem, de huidgezondheid en de ijzeropname. Interessant genoeg bevatten brandnetelbladeren ongeveer net zo veel vitamine C en caroteen als spinazie en andere groene groenten. Daarnaast is ijzer belangrijk voor het transport van zuurstof door het lichaam en is zink betrokken bij tal van enzymatische processen en het immuunsysteem. Door de hoge gehaltes aan deze voedingsstoffen kunnen brandnetels een waardevolle toevoeging zijn aan een gezond dieet en bijdragen aan een optimale gezondheid.

Zo kun je de werking van brandnetel optimaal benutten

Brandnetel, ooit beschouwd als een onbruikbaar onkruid, heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan van verwaarloosd naar gewaardeerd. Lange tijd werd het geneeskrachtige potentieel van dit kruid over het hoofd gezien, maar nu wordt het erkend als een waardevolle bron van gezondheid en welzijn. Om optimaal te profiteren van de geneeskrachtige werking van brandnetel, kun je verschillende vormen van dit kruid in je dagelijkse routine opnemen. Brandnetelthee is een eenvoudige en smakelijke manier om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Het drinken van een kopje brandnetelthee per dag kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het ondersteunen van de nierfunctie en het bevorderen van een gezonde huid. Daarnaast kun je brandnetelbladeren toevoegen aan salades, soepen of smoothies voor een voedzame boost.

[products=brandnetel]

Een andere manier om brandnetel te gebruiken is door middel van supplementen zoals ons Puur Mieke Brandnetel Extract. Dergelijke supplementen zijn erg handig voor mensen die de smaak van brandnetel niet zo waarderen of die op zoek zijn naar een meer geconcentreerde vorm van dit krachtige kruid. Door regelmatig brandnetelsupplementen te gebruiken, kun je profiteren van de geneeskrachtige werking van brandnetel en de voordelen voor je gezondheid maximaliseren.

Brandnetel bestellen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!