Menu
EUR
Het Keto Dieet - Go or No Go

Het Keto Dieet - Go or No Go

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Na een koud en nat voorjaar is het heel fijn dat de zon weer lekker aan het schijnen is. Zomervakanties worden geboekt en bikini’s en zwembroeken worden gepast. Het moment dat vele denken dat ze nog een paar kilo af willen vallen voor de zomer.

Een Ketogeen dieet lijkt tegenwoordig DE manier voor velen om in korte tijd gewicht te verliezen. Maar wat houdt een Keto of Ketogeen dieet eigenlijk in? Wat mag je wel of niet eten? Is het voor iedereen geschikt? In deze blog leggen we je de basisprincipes van Keto uit zodat jij kunt bepalen of het bij je past. Of niet.

Wat is een Ketogeen dieet?

Je lichaam kent 2 energiebronnen: koolhydraten en vetten. Een gezond persoon kan makkelijk switchen tussen koolhydraten als het gaat om de energievoorziening.

Koolhydraten zijn de makkelijkste energiebron voor je lichaam. Ze worden omgezet in glucose (suiker) en gebruikt voor de alledaagse zaken zoals lopen, rennen, fietsen, sporten, maar ook voor ademhaling en het op temperatuur houden van je lichaam, etc.
Je lichaam heeft altijd een reservevoorraad aan energie opgeslagen in je spieren en lever, genaamd glycogeen voor als je een keer snel energie nodig hebt bijvoorbeeld als je moet rennen voor de trein.

In Nederland (en België) kennen we een koolhydraatrijk voedingspatroon, we eten veel brood, crackers, pasta, rijst, etc. We hebben dus ook voornamelijk een koolhydraatverbranding.

Maar wat gebeurd er als je je koolhydraatinname beperkt? Dan schakelt je lichaam (soms onder protest) over op de vetverbranding. Vetzuren worden in de lever omgezet in ketonen en die zijn dan weer de brandstof voor je lichaam. Op dat moment ben je in ketose zoals ze dat noemen. Of je in ketose bent kun je met speciale meters meten in je adem, urine of in het bloed.

ketogeen dieet

Een ketogeen dieet ziet er grofweg als volgt uit:

  • 65% van je energie inname komt uit vetten
  • 30% uit eiwitten
  • 5% uit koolhydraten

Er bestaan ook variaties zoals High Protein Keto, waarbij de verhouding tussen vetten en eiwitten anders is, maar dat laat ik nu even voor wat het is. Bovenstaande verdeling van macro nutriënten is serieus anders dan van een “normaal” eetpatroon waar de verdeling vaak ligt rond de: 65% koolhydraten, 25% vetten en 10% eiwitten.

Wat eet je wel en wat eet je niet?

Zoals ik al zei is Ketogeen eten heel beperkt als het gaat om koolhydraten, dus je eet geen brood, crackers, koekjes, pasta, rijst of andere koolhydraat- en suikerrijke producten. Zelfs de meeste fruitsoorten bevatten te veel suikers, bessen uitgezonderd. De koolhydraten die je eet zijn afkomstig uit koolhydraatarme groenten, voornamelijk groene groenten, fruit (bessen) en eventueel, als je er tegen kunt, dierlijke zuivel of plantaardige “zuivel”. Kies dan wel voor een ongezoete drink op basis van noten en niet op basis van granen zoals bijvoorbeeld amandeldrink.

Het keto dieet

Maar wat eet je dan wel?

(Dat is natuurlijk veel leuker om naar te kijken, dan te focussen op wat niet mag)

  • (Vetrijke) vissoorten
  • (Vetrijke) vleessoorten
  • (Dierlijke) zuivel
  • Gevogelte
  • Eieren
  • Koolhydraatarme groenten: broccoli, tomaten, spinazie, asperges, kool, bloemkool, bonen courgette, paprika etc.
  • Koolhydraatarm fruit zoals bessen, frambozen, bramen, aardbeien, kiwi, etc.
  • Noten en zaden

Gelukkig worden er steeds meer producten ontwikkeld die binnen een Ketogeen dieet passen zoals deze kokoswraps, maar ook chocolade, repen en tussendoortjes. Ook kun je je gezonde vetten verhogen door MCT olie toe te voegen aan je smoothie. Of door een van de koffievariaties te gebruiken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Ketogeen dieet?

Omdat lichaam bij een gebrek aan koolhydraten overschakelt naar de vetverbranding val je relatief snel af. Het is ook een dieet waarin je geen honger hoeft te lijden. Vetten en eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten. Daarnaast heeft dit dieet een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel en kan het insulineresistentie ongedaan maken.

Het is een strikt dieet, wat voor de ene persoon werkt en voor de ander totaal niet. Je kunt namelijk niet denken: “Vandaag heb ik een verjaardag, morgen pak ik het weer op.” Je bent namelijk in ketose (in je vetverbranding) of niet.

Keto griep

Voor je lichaam is een koolhydraatverbranding het makkelijkst, dus het omschakelen gaat vaak gepaard met ontwenningsverschijnselen ook wel de Keto griep genaamd. Je lichaam moet echt even “afkicken” van de suikers. Je kunt je dan vermoeid en grieperig voelen. Het advies is om electrolyten te nemen, een verzameling mineralen die deze Keto griep verminderen/beperken.

Ook kun je tijdelijk last krijgen van een slechte adem, en je prikkelbaar en snel geïrriteerd voelen. Obstipatie is ook een regelmatig gehoorde bijwerking. Maar deze ontwenningsverschijnselen verdwijnen gelukkig vaak al na een week of twee.

Daarnaast is het de vraag of je alle micronutriënten zoals vitamines en mineralen in voldoende maten binnenkrijgt. Als je daar aan twijfelt is het verstandig om een goede multivitaminen te gebruiken.

Keto

Is het Ketogeen dieet voor iedereen geschikt?

Keto wordt veel gebruikt door mensen die willen afvallen, en met succes! Als je verder gezond bent kan een Ketogeen dieet voor afvallen geen kwaad.

Er zijn medische voordelen voor mensen met diverse aandoeningen. Er zijn wetenschappelijke studies die laten zien dat een ketogeen dieet geweldige resultaten brengt bij aandoeningen zoals epilepsie, diabetes II, hoge bloeddruk bij overgewicht en diabetes II, kanker, alzheimer en zelfs mensen met een hoog cholesterol! Overleg, bij ziekte, altijd met je behandeld arts of therapeut want we weten inmiddels dat de wetenschap verandert in verloop van tijd.

Wil jij de voordelen van een Ketogeen dieet ervaren? Laat je begeleiden!
Kies na het behalen van je resultaat voor een koolhydraatbeperkt/arme leefstijl om van je suikerverslaving weg te blijven en zo lang mogelijk effect te hebben van je Ketogeen dieet. Maar een gevarieerd voedingspatroon gebaseerd op natuurlijke en onbewerkte ingrediënten is, naar mijn bescheiden mening, de basis voor een goede gezondheid en lang en vitaal leven.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!